201114 Lunds Oliver Stojanovic Fredin under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Lunds BK och Trollhättan den 14 november 2020 i Lund. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN / COP 115 / AB0024

Straffspark? Då blir det mål. Rasmus Andersson och Oliver Stojanovic Fredin är bäst från straffpunkten i Ettan. – Jag har aldrig varit nervös för att slå straffar, säger Sollentuna FK:s mittfältare Oliver Stojanovic Fredin.

Efter nitton omgångar har Rasmus Andersson och Oliver Stojanovic Fredin gjort flest straffmål i Ettan. Under helgen kom deras sjätte straffmål för säsongen. Båda gjorde varsitt straffmål i segermatcherna mot Utsiktens BK och Täby FK.

– Nu ska jag inte låta för kaxig. Jag gjorde även många straffmål på försäsongen och under fjolåret också. Det är skönt att gå in med det i bakhuvudet. Man har någon slags trygghet att man har gjort många straffmål, säger Tvååkers IF:s vänsterytter Rasmus Andersson.

Tryggheten vid straffpunkten har alltid funnits för spelarna. Redan under ungdomsåren gillade Stojanovic Fredin att slå straffar.

– Jag har alltid älskat att stå i centrum vid straffar eller straffläggning och aldrig varit nervös för att slå straffar. Jag tror jag har inte missat en straff sedan jag spelade i U17-laget. Det är typ tjugo straffar sedan, säger han och utvecklar sitt resonemang:

– Den fotbollsvärld jag kommer ifrån är det mycket äta eller ätas och det är de som fått mig att älska avgörande situationer. Att viljan att vinna är större än rädslan att förlora.

Vanligtvis brukar spelare och målvakter brukar scouta sina motståndare från straffpunkten. Rasmus Andersson har en annan teknik – hans lagkamrater.

– Vi har några spelare i laget som är sjukt intresserade. De sitter och läser om vad andra målvakter säger och gör. De är jättebra som informerar mig att denna målvakt brukar scouta och så vidare. Då får man tänka ett steg längre vid straffpunkten, säger han.

…men hur gick tankarna vid straffen mot Utsikten, visste du något om målvakten Tom Amos?

– Jag hade ingen aning. Det var bara att köra på den magkänslan som jag fick. Det gick ju helt okej, säger Andersson och skrattar.

Strafftaktiken är hemlig men gemensamma nämnaren är att båda tränar inte på straffsparkar.

– Det är inte mycket alls. Jag brukar slå två, tre straffar dagen innan match, säger Stojanovic Fredin.

– Jag slår kanske två, tre straffar på en träningsvecka. Det är någon gång när man går förbi med bollen vid straffpunkten, men jag tror inte att man ska träna jättemycket på straffar. Det är annorlunda på match, säger Andersson.

Båda är hundraprocentig från straffpunkten. Om de skulle missa någon straff kommande matcher? Ja, det är inte hela världen för dem.

– Nu är jag 28 år och har en distans till fotbollen. Det är som min mormor brukar säga -”för varje straff som jag sätter är det en straff närmare att jag missar.” Om jag missar är det inte hela världen, säger Andersson.

– Eftersom så här många straffar kommer jag att missa någon gång. Det är ingen spelare som går igenom karriären utan att missa en straff. Nu har jag skojat lite med lagkamraterna om det så jag kan börja om igen, säger Stojanovic Fredin.

Strafftoppen i Ettan Södra:
Rasmus Andersson, Tvååkers IF: 6 straffmål
Yoann Fellrath, FC Trollhättan: 4 straffmål
Daniel Tidstrand, Qviding FIF: 3 straffmål
Lucas Hedlund, Utsiktens BK: 2 straffmål
Nils Berner, Vänersborgs IF: 2 straffmål
Robert Lipovac, Lindome GIF: 2 straffmål

Strafftoppen i Ettan Norra:
Oliver Stojanovic Fredin, Sollentuna FK: 6 straffmål
Cihan Sener, Hudiksvalls FF: 4 straffmål
Ousamma Ali, Umeå FC: 4 straffmål
William Olausson, IFK Luleå: 4 straffmål
Marijan Cosic, IF Brommapojkarna: 3 straffmål
Rodin Deprem, IF Brommapojkarna: 3 straffmål