220827 En fotboll under fotbollsmatchen i Ettan södra mellan Falkenberg och Åtvidaberg den 27 augusti 2022 i Falkenberg. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / COP 147 / KA0198

Säsongen har klivit in i ett avgörande skede. Än en gång ska Ettan bjuda på dramatik in på sista sparken.

Ingen har väl glömt dramatiska slutomgången när allt avgjordes i topp- och bottenstriden under fjolåret. Till slut lyckades Utsiktens BK plocka hem seriesegern och Skövde AIK knep kvalplatsen, medan Hammarby TFF och Täby FK klarade sig kvar på målskillnaden efter osannolika avgöranden. Det var dramatiskt, det. Med tre omgångar kvar kan mycket väl historien upprepa sig även denna säsong. Åtminstone i kampen om kvalplatserna till Superettan och kvalplatserna för att hålla sig kvar i Ettan. I nuläget kommer slutomgångarna bjuda på minst lika mycket dramatik som ifjol.

***

Förra omgången gav en försmak på kommande dramatiken. Gefle IF var någon enstaka minut ifrån att bli klara för Superettan. Istället avgjorde Jonathan Tesfay för Sandvikens IF i sista minuten mot Motala AIF. Samtidigt stod målvakten i IF Karlstad, Mathias Karlsson, för en fantastisk dubbelräddning i slutminuten mot Vasalund IF. Det var små marginaler. I helgen väntar en ny chans för Gefle IF att bli klara för Superettan när tabellelvan Umeå FC gästar Gavlevallen. Vid seger säkras seriesegern och uppflyttningen. Räkna med att lagkaptenen Martin Rauschenberg kommer skrika laget över mållinjen.

Snarlik dramatik utspelade sig i seriefinalen mellan GAIS och Falkenbergs FF på Gamla Ullevi. Detta inför högsta publiksiffran (5151) för säsongen i Ettan. Serieledarna var på väg att ta ett jättekliv mot Superettan tills Godwin Aguda petade in kvitteringen på sista sparken. Härnäst väntar bortamatch mot Åtvidabergs FF. Vid seger för GAIS – samtidigt som Falkenbergs FF förlorar mot FC Trollhättan – är seriesegern och uppflyttningen klar. Om båda klubbarna vinner, ja, då kan GAIS slå spiken i kistan mot Lunds BK i omgång 29.

***

Någon av Sandvikens IF, Vasalund IF, Falkenbergs FF eller IK Oddevold kommer kvalspela till Superettan. Jag hade inte velat möta dem i kvalspelet. Den saken är säker. Det är fyra klubbar som gjort en stark säsong. Högsta nivån i Falkenbergs FF och Sandvikens IF är bra-bra. Vasalund IF kan, om de vill, vara väldigt obehagliga att möta. De har offensiven, de har defensiven och de har Elias Durmaz. IK Oddevold? Äh, de kastade nykomlingsstämpeln i papperskorgen efter seriepremiären och har inte blickat bakåt sedan dess. Klubben vill uppåt och framåt vare sig motståndarna vill eller inte.

Magkänslan säger att Ettanklubbarna, som kommer kvalspela, kommer lyckas lika bra som under förra säsongen. Allt handlar om att våga vinna – som Skövde AIK och Dalkurd FF lyckades med.

***

På tal om uppflyttningar. IF Brommapojkarna har möjligheten göra en ”IFK Värnamo”. Det vill säga, att vinna Ettan och vinna Superettan. Det är alltid kul när klubbarna inspirerar varandra på sådant vis. Mer eller mindre skapades grundspelet i Ettan, tweakades till och levererade även i Superettan. Det är häftigt.

***

Det här att IFK Haninge (28 poäng) och Täby FK (26 poäng) möts i sista omgången. Det är nästan som att Quentin Tarantino var delaktig bakom spakarna när spelschemat lottades. Att klubbarnas säsong kulmineras på ett höstigt Tibblevallen under elljusen. Det är stor sannolikhet att vinnaren slutar på kvalplats, medan förloraren får börja om i division två.

***

Samma kvalscenario, fast med tre klubbar, ser ut att utspela sig i Ettan Södra. Åtvidabergs FF (24 poäng), Lindome GIF (24 poäng) och Qviding FIF (22 poäng) kommer fajtas hela vägen in för att hålla sig kvar. Dessutom möts två av klubbarna – Lindome GIF och Qviding FIF – i omgång 29. Ojvoj, den matchen blir något.

Så här ser deras slutomgångar ut:

Åtvidabergs FF: GAIS (h), Ljungskile SK (b) och Torns IF (h).

Lindome GIF: Lunds BK (h), Qviding FIF (b) och Tvååkers IF (h).

Qviding FIF: IFK Malmö (h), Lindome GIF (h) och BK Olympic (b).

***

Det luktar bränt i Stångby. Doften kan härledas till skytteligaledaren Noah Christoffersson som pangat in 19 mål. För hans soldränkta Nike Mercurial Vapor-skor glöder som aldrig förr. Det har blivit åtta mål på sex matcher – varav två hattrick – på slutet för 23-åringen. Det är ett häftigt och välförtjänt genombrott.

Situationen var annorlunda för två säsonger sedan. Jag vet inte om du minns men under coronasäsongen kunde Noah Christoffersson, då utlånad från Trelleborgs FF, skjuta Eskillsminne IF till kvalplatsen för att hålla sig kvar i Ettan. I sista omgången, just mot Torns IF, brände anfallaren två jättelägen (1:53) och (2:02) i slutminuterna. Den gången missade Christoffersson. Det gör han inte nu. Den saken är säker.

***

Förra helgen avgjordes division två-serierna. Ahlafors IF, United IK, Bodens BK, IFK Stocksund, Ariana FC och Eskilsminne IF tog steget upp till Ettan efter vunnit sin serie. Varmt välkomna, säger jag. Två av klubbarna, Bodens BK och Eskilsminne IF, har tidigare spelat i serien men resten av klubbarna väntar seriedebuten. Det ska bli kul att bekanta sig med dem.

I helgen startar kvalspelet för tvåorna – Assyriska FF, Friska Viljor, IFK Österåker, BK Astrio, IFK Berga och Lidköpings FK – i respektive division två-serie. Vinnarna möter kvallagen från Ettan.

Så här ser kvalgrupperna ut:

Grupp 1: Assyriska FF, Friska Viljor och IFK Österåker.

Grupp 2: BK Astrio, IFK Berga och Lidköpings FK.

***

Om du inte missat är Morgondagens stjärnor tillbaka. Den här all star-matchen mellan de främsta talangerna i Ettan. Årets talanger är födda 2002 eller senare. För någon vecka sedan publicerades trupperna. Det är en väldigt bra upplaga av Morgondagens stjärnor. Ett exempel är bara att titta på mittfältet för Södra laget. Det är bra-bra, tycker jag. Ett annat exempel är försvararna för Norra laget. Mycket ska till för att göra hål på dem. Dessutom kommer tränarkampen – Douglas Jakobsen (Sollentuna FK) och Nenad Djordjevic (Hammarby TFF) mot Mesut Meral (BK Olympic) och Erik Lund (Ljungskile SK) – bli kul att se. Talangmatchen kommer bli en perfekt avslutning för en fantastisk säsong i Ettan.

***

Först ska säsongen gå i mål. Underhåll oss, Ettan.

/ Pontus Andersson.