201129 Haninges målvakt Andre Bernardini under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan IFK Haninge och Karlslund den 29 november 2020 i Stockholm. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0081

Brasilien, USA, Tyskland, Italien och Sverige. Andre Bernardini, 25, har hittat hem i IFK Haninge. – Jag har känt mig välkommen sedan dag ett, säger målvakten.

Sedan tre säsonger tillbaka har Andre Bernardini varit förstemålvakt i IFK Haninge. Målvakten anslöt inför säsongen 2019 från tyska VFL Hohenstein Ernstthal. Bernardini stortrivs och känner tacksamhet till klubben.

– Det är klubben som öppnade dörren för mig och såg min potential när ingen annan såg den. Jag är väldigt tacksam vad klubben, spelarna, styrelsen, tränarna och materialförvaltarna har gjort för mig. Alla omkring laget har spelat en stor roll. Jag har känt mig välkommen sedan dag ett, både som människa och målvakt, säger han.

25-åringen kommer från Brasilien men är halvitalienare. Under åren har Bernardini bott i olika länder. Som 18-åring flyttade han till USA för studier och spela collegefotboll. Sedan vidare till Italien och Tyskland för spel i lägre divisioner innan flytten till Sverige för ett par år sedan. Det är en flytt som han inte ångrar.

– Jag anpassade mig fort till kulturen, fotbollen och vädret i Sverige. Jag känner att laget, med så många olika bakgrunder, har hjälpt mycket och fått mig att känna mig hemma. Sedan att lära sig svenska har hjälpt mig också. Min agent sedan förra säsongen har hjälpt mig både som spelare och person. Detta är ett land som jag älskar, helt klart, säger Haningemålvakten.

Bernardini känner att han har utvecklats som människa och målvakt under säsongerna.

– Det är alltid bra när en klubb kan hjälpa dig att utvecklats på båda fronterna. Haninge har gjort exakt det för mig. De har sagt att spelare behöver rätt karaktär för att spela i laget. Under åren har jag utvecklats i det också. Jag försöker alltid behandla människor som jag skulle vilja bli behandlad och visa medkänsla. De har hjälpt mig att förstå den mänskliga sidan av fotbollen, säger han och fortsätter lyfter fram tränartrion Tino Katsoulakis, Jiannis Dosis och Alli Darwich:

– De har alltid berömt mina egenskaper och försökt förbättra de små bristerna som jag har haft. Under tiden har jag utvecklats i mitt positions- och luftspel, ledaregenskaper, spelet med fötterna men även rädda skott. Egentligen allt. Nya målvaktstränaren Håkan kom in med ett nytt arbetssätt. Det är väldigt tydligt att se hur jag har förbättrats. De räddningar som jag gör på träningarna, de gör jag även på matcherna.

IFK Haninge har inte lyckats återupprepa samma succésäsong som i fjol. Då slogs tidigare nykomlingen i toppstriden och slutade på fjärdeplats. Denna säsong ligger IFK Haninge på elfteplats med nio poäng ner till nedflyttningsstrecket.

– Brommapojkarna har dominerat på samma sätt som Vasalund gjorde under förra året. Det finns många tuffa lag och det finns inte några lätta matcher. Alla kan slå alla, säger han och fortsätter:

– Vi har inte uppfyllt förväntningarna och fått anpassa oss efter det. Det händer ibland. Vårt lag har inte levererat upp till förväntningarna och slåss för vår överlevnad. Jag tycker vi har ett bra lag men vi har tyvärr inte fått kontinuitet i resultaten, säger han.

Även om laget haft en blandad säsong har Bernardini levererat mellan stolparna. Målvakten har svarat för sju hållna nollor med en räddningsprocent på 73. Det är en mer hållen nolla än förra säsongen.

– Jag jämförde min statistik från i fjol och jag har förbättrats i allt, vilket är roligt att veta. Med det sagt, vi har inte fått med oss så många positiva resultat som jag har önskat även om jag har presterat bra. Jag är nöjd med mina prestationer men besviken över att vi har släppt in så många mål och ligger på nedre halvan av tabellen. Förhoppningsvis kan vi hålla fler nollor innan säsongen är över, säger brasilianaren.

Med fem omgångar kvar kämpar IFK Haninge för att förnya kontraktet. Till helgen väntar hemmamatch mot Umeå FC men Bernardini är avstängd.

– Det är tråkigt för mig eftersom jag ville ha revansch efter de besegrade oss med 1-0. Alla lag har något att spela för, både i toppen och botten, så det kommer inte bli lätt. Jag känner att vi har tillräckligt med kvalité i spelarna och ledarna för Haninge ska fortsätta spela division ett även nästa år också, säger han.


Playmaker.AI: Målvaktstoppen i Ettan

FAQ:
A: Hållna nollor.
B: Räddningsprocent.

Ettan Norra:

1: Jonas Olsson, IF Brommapojkarna
A: 16
B: 83%

2: Conor O’Keefe, Piteå IF
A: 8
B: 71%

3: Tobias Wennergrund, Sandvikens IF
A: 7
B: 80%

4: Andre Bernardini, IFK Haninge
A: 7
B: 73%

5: Jakob Kindberg, Örebro Syrianska IF
A: 6
B: 67%

6: Måns Nygren, Umeå FC
A: 6
B: 67%

Ettan Södra:

1: Anton Andersson, Tvååkers IF
A: 10
B: 75%

2: Markus Fröjd, Skövde AIK
A: 10
B: 71%

3: Tom Amos, Utsiktens BK
A: 8
B: 67%

4: Oliver Bergman, Ljungskile SK
A: 7
B: 75%

5: Simon Forslund, FC Trollhättan
A: 7
B: 70%

6: Michael Hartmann, Oskarshamns AIK
A: 6
B: 78%