210703 Åtvidabergs Daniel Rambin och Tvååkers Axel Berggren under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Tvååker och Åtvidaberg den 3 juli 2021 i Tvååker. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / COP 147 / KA0093

Axel Berggren, 22, är inte största spelaren men mittfältaren toppar i flest lyckade tacklingar för Tvååkers IF. – Jag är hälften så stor som alla andra och får gå in dubbelt så hårt, säger han.

Säsongen har gått in i ett avgörande skede. Med sex omgångar kvar – och 18 poäng att spela om – är toppstriden är väldigt jämn i Ettan Södra. Ett lag som är inblandade i toppstriden är Tvååkers IF. Tabellfemman har 39 inspelade poäng med åtta poäng upp till serieledningen.

– Målet var att vi skulle hänga med där, då vi har haft kvar stommen i laget över några säsonger. Vi är med i toppen men kanske schabblat bort det överlag för många gånger. Om vi hade skärpt till oss så tror jag att vi haft ännu fler poäng. Samtidigt säger alla lag så, säger Berggren.

Det var ett annat läge under fjolåret. Då slutade Tvååkers IF på elfteplats med fyra poäng ner till nedflyttningsstrecket.

– Först och främst, det är extremt små marginaler för att något ska klaffa eller inte. Det är mångt och mycket samma spelare. Vi spelade Svenska Cupen och det gick helt okej. Efter uppehållet hoppade vi mellan spelidé, formationer och uppställningar. Vi har haft bättre kontinuitet i vad vi ska göra och spelidé i år, säger han.

Denna säsongen har lagmaskineriet klaffat under tränaren Pierre Krantz.

– Han är en bra tränare, värdesätter människor på ett bra sätt, se till att man mår och har det bra. Vi har skiftat lite mellan tre- och fyrbackslinjen men grunden i försvarsspelet har varit densamma. Han har kommit in med nya offensiva influenser, säger Axel Berggren.

Tvååkers IF hade en lyckosam försäsong med flertalet seger. Det kan ligga till grund för framgångarna i seriespelet.

– Det var väldigt skönt för oss att vi fick veta vad vi kan efter ett tufft fjolår. Trots det är det skillnad på försäsong och säsong, säger han.

Data från analysverktyget Playmaker.AI visar att Tvååkers IF är ett av de fysiska och tuffaste lagen i Ettan. De har bäst tacklingsprocent (61) tillsammans med Utsiktens BK och IF Sylvia.

– Det är ingen jätteöverraskning. Om jag hade fått gissa hade jag sagt att vi var i toppen också, säger han.

Tvååkers IF:s identitet speglas både på och utanför fotbollsplanen. Det är hårt jobb som gäller. För laget och för varandra.

– Det är lite av Tvååkers anda. Det är deras grej och man gör jobbet för varandra. Så har det alltid varit. Det blir automatiskt att man jobbar stenhårt och fysiskt även om det är många skickliga spelare. Det är ingen som slöar på någonting. Det är många funktionärer och folk som hjälper till för att allt ska fungera. Man förstår väldigt fort att det är hårt jobb som gäller, säger han.

För egen del har Axel Berggren varit deras bästa tacklingsspelare efter tjugofyra omgångar. Mittfältaren snittar 3,31 lyckade tacklingar och vinner 7,20 dueller per match. Hans tacklingsprocent (64) ligger över genomsnittet.

– Jag är hälften så stor som alla andra och får gå in dubbelt så hårt. Jag försöker läsa spelet så gott det går och se vart bollen kan ta vägen i försvars- och anfallsspelet. Jag har inte bästa tekniken, skotten eller dribblingarna men jag försöker tänka istället. Det ger resultat i tacklingarna. Att se vart bollen kommer hamna och vad spelaren kommer göra. Sedan är det bara att kliva in, säger han och fortsätter om sin egen prestation:

– Den har speglat lagets prestation ganska mycket. Det började lite sådär men kom in’t jäkligt bra innan uppehållet. Sedan under hösten har det varit fram och tillbaka. Höga toppar och djupa dalar som med laget.

Axel Berggren toppar varningsligan med sju gula kort tillsammans med Lucas Hedlund i Ettan Södra. Rättfärdigt?

– Det är tudelat. Många av gula korten är fel tajmat. Å och andra sidan, om man spelar i central- eller försvarslinjen och har ett eller två gula kort, då tycker jag att man har spelat för snällt, säger Berggren och ler.

Detta är hans tredje säsong i Tvååkers IF och han stortrivs i föreningen. Berggren anslöt till klubben inför säsongen 2019 från Halmstads BK:s akademi.

– Det är en otroligt familjär stämning. Jag kommer från ett litet samhälle och Halmstad, där det var också familjärt i jämfört med andra akademier. Det är många bra tränare och bra konkurrens i lagen. Det har gett överlag en bra fotbollsutbildning, säger han och lyfter sin tidigare akademitränare Johan Bergström.

Till helgen väntar bortamatch mot Torns IF som slåss för att förnya kontraktet.

– Det är alltid kul att möta dem och blir oftast väldigt tuffa matcher. Det brukar vara hårt och jämt så det blir skoj, säger Berggren.


De sex bästa tacklingsspelarna i Ettan Norra och Ettan Södra:

FAQ:
A: Lyckade tacklingar/90.
B: Tacklingsprocent.
C: Duellvinster/90.

Ettan Norra:

1: Henry Sletsjøe, IF Sylvia
A: 4,83
B: 64
C: 12,20

2: Daniel Eliasson, Täby FK
A: 4,01
B: 72
C: 8,47

3: Pontus Lindgren, IF Sylvia
A: 3,63
B: 62
C: 8,83

4: Suleman Zurmati, Dalkurd FF
A: 3,59
B: 64
C: 7,08

5: Jonathan Tesfay, IF Sylvia
A: 3,43
B: 63
C: 7,72

6: Yannick Mukunzi, Sandvikens IF
A: 3,40
B: 60
C: 8,22

Ettan Södra:

1: Hani Shurrab, Vänersborgs IF
A: 4,45
B: 55
C: 11,4

2: Josh Bragg, Åtvidabergs FF
A: 3,59
B: 53
C: 11,8

3: Jesper Strid, Lunds BK
A: 3,56
B: 68
C: 7,55

4: Muhammad Abdallah Hussain, Ljungskile SK
A: 3,55
B: 68
C: 7,90

5: Gabriel Johansson, Åtvidabergs FF
A: 3,52
B: 69
C: 7,71

6: Axel Berggren, Tvååkers IF
A: 3,31
B: 64
C: 7,20


Playmaker.AI

Namn: Axel Berggren
Född: 1999
Position: Mittfältare
Moderklubb: Halmstads BK

Matcher: 20 matcher (18 starter och 2 inhopp)
Spelminuter: 1498

Mål: 0
Assist: 1
Lyckade dribblingar/90: 1,40
Dribblingsprocent: 64

Passningsprocent: 81
Passningar/90: 27,75
Långbollar längre än 30+meter/90: 4,04
Passningar in i boxen/90: 3,42

Duellvinster/90: 7,20
Duellprocent: 49
Brytningar/90: 3,62
Lyckade tacklingar/90: 3,31
Tacklingsprocent: 64
Bollvinster på offensiv planhalva/90: 6,37