Ettanfotbolls ordförande Johan Englund. Foto: Ettanfotboll

Dagen före dopparedagen. Fotbollsarbetet pågår ända in i kaklet. De sista dagarna har det bl a varit Årsplanen, dvs när ligan ska starta och spela sista omgången 2021, och konstituering och verksamhetsplanering med den nya styrelsen i Ettanfotboll. Det har också ännu än gång varit frågor kopplat till rekommendationer och restriktioner med anledning av pandemin. 

När jag summerar den märkliga säsongen 2020 kan jag konstatera att alla nyckeltalen i Ettan går åt rätt håll. Alla utom ett. Mer om det lite senare. 

Att Ettan är en riktig talangliga vet de flesta redan. 2020 var det tydligare än någonsin. Hela 251 st unga talanger (födda 2000 eller senare) fick speltid. Det innebär att dessa utgjorde 34 % av alla spelare i Ettan under säsongen. Tillsammans spelade de 159 261 minuter. Tidigare år har vi legat på 200-220 unga talanger som fått speltid, så 2020 är ett rekordår. De yngsta spelarna i Ettan 2020 var födda 2005.

Uppmärksamheten kring Ettan har ökat rejält under 2020. Värdet på allt redaktionellt som skrivits om Ettan var 2020 504 MSEK. Det är en uppgång med 74 % från förra året. Synligheten ökade också, med ca 40 % och den potentiella räckvidden (visningar av sidor där man kunnat läsa eller se material om Ettan) var ca 4 miljarder.

På SportExpressen skrevs det 37,6 % mer om Ettan än om Superettan. Tittandet på Ettan-matcher på vår TV-partners plattformar har också ökat och antalet visningar av klipp och highlights från ligan är också rejält upp.

Jag kan också konstatera att det särskilda protokoll vi arbetat efter, för att begränsa smittspridningen, har fungerat. Vi hade fram till inledningen av november bara 13 st bekräftade smittfall och totalt under säsongen har bara fem matcher påverkats.

Årets talang i Ettan, Oskar Fallenius, IF Brommapojkarna. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / COP 210 / KJ0004

Allt detta är ett resultat av ett gediget arbete ute i alla föreningar, i intresseorganisationen Ettanfotboll.

Men det är ett nyckeltal som är i botten. Publiken. Detta är förstås ett reultat av pandemin. Under hela året har pandemin gjort att vi inte kunnat spela inför publik på läktarna. Utöver att det är tråkigare att spela fotboll då och att intäkter försvinner, så påverkar det hela känslan och temperaturen kring fotbollen. Vi hoppas verkligen att vi kan spela inför publik under 2021, men jag tror tyvärr att vi måste vara beredda på att vi i inledningen av säsongen kommer att ha någon form av restriktioner.

Trots alla svårigheter under året och lite mörka moln kvar på himlen inför 2021 är jag optimistisk. Vi har haft vårt Valmöte och den sittande styrelsen för Ettanfotboll har fått förnyat förtroende och dessutom utökats med tre starka krafter. Tack för det! Jag tror aldrig att vi haft en så engagerad och kompetent styrelse i Ettanfotboll någonsin tidigare. Jag har stor tillförsikt inför arbetet tillsammans under 2021.

Dessutom har vi en stark, positiv trend att rida på, med det ökade mediala intresset som inte minst vår sedan 2020 nya partner på TV- och mediesidan – SportExpressen/Bonnier News/NTM – starkt bidrar till. Inför 2021 planeras en ännu mer gedigen satsning på att öka kännedom och intresse för och kring Ettan; det som är grundförutsättningen för att föreningarna ska kunna öka sina intäkter.

Slutligen blir intresset från kommersiella partners större och större för ligan och jag är glad att t ex adidas alldeles nyligen beslutade att förlänga sitt avtal med Ettan och alltså under minst ytterligare två säsonger genom den gemensamma ligabollen bidrar till att de sportsliga förutsättningarna för alla våra unga talanger är så bra som möjligt.

God Jul och Gott Nytt Fotbollsår!

Johan Englund

Ordförande intresseorganisationen Ettanfotboll