210302 Lindomes Ahmad Aljafari under träningsmatchen i fotboll mellan Örgryte och Lindome den 2 mars 2021 i Göteborg. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / COP 200 / MB0141

Spindeln i nätet hos Lindome GIF heter Ahmad Aljafari. Spelfördelaren slår flest lyckade passningar i Ettan Södra. – Jag tycker att jag har haft kontrollen i varje match som jag har spelat, säger 24-åringen.

Lindome GIF har toppat bollinnehavssnitt under senaste säsongerna i Ettan. Inför denna säsong värvades passningsskicklige mittfältaren, Ahmad Aljafari, in från Sävedalens IF. Det blev en ”perfect match” för båda parter.

– Det var en av grejerna att jag gick till Lindome. Olika lag och filosofier kräver olika typer av fotbollsspelare. Med ett fysiskt och rakare spel hade jag inte haft samma roll och stuckit på samma sätt. Det var väldigt passande att komma hit, säger han.

Innan flytten till Ettanklubben hade Ahmad Aljafari aldrig spelat högre än division två. Mittfältaren spelade för olika klubbar – Gunnilse IS, Lärje-Angereds IF, Torslanda IK och Sävedalens IF – som formade honom som fotbollsspelare.

– Det är en klubb (Gunnilse) som satte stort avtryck hur jag är som fotbollsspelare. Med att kontrollera varje anfall och bollen så mycket som möjligt. Det är en fantastisk klubb (Sävedalen) och miljö med underbara människor. De spelar en fotboll som är inte lika extrem som Lindome men är inne på samma spår, säger mittfältaren.

Lindome GIF driver en väldigt tydlig spelidé och filosofi. Laget står för en passningsorienterad fotboll med stort bollinnehav. Det passar Aljafari som handen i handsken.

– Att hålla i bollen är inte att stå i rätt position och slå sidledspassningar. Det krävs att man rör sig mycket. Om det inte finns alternativ får man göra sin gubbe. Med facit i hand – och säsongen – har vi kunnat gjort mycket bättre, varit effektivare framåt och täppt till bakåt. Samtidigt är det väldigt roligt att spela den fotbollen, säger han.

Passningskartan för Ahmad Aljafari. Antal passningar framåt, bakåt, höger och vänster. Foto: Playmaker.AI

Ahmad Aljafari har slagit flest lyckade passningar i Ettan Södra. Mittfältaren snittar 82,65 lyckade passningar per match. Hans passningsprocent (90) ligger även i toppen av Ettan.

– Det var roligt att höra de siffrorna men jag hade ett personligt mål på en passningsprocent på 95. Att slå bort olika lagdelar i matcherna har sänkt procentandelen, säger han.

Aljafari stortrivs i rollen på mittfältet. Som spelfördelare längre ner i planen är han ständigt involverad i spelet.

– Det är roligaste rollen och man är involverad hela tiden. Jag har turen att spela i sådant lag, göra det jag gillar och kan göra, säger Aljafari och tycker hans prestationer har varit bra:

– Ödmjukt sagt med tabelläget. Jag tycker att jag har haft kontrollen i varje match som jag har spelat och haft stenkoll på vad som sker runt omkring mig. Med och utan boll. Det har gått jäkligt bra, säger han.

Resultaten med possessionfotbollen har inte varit lika lyckosamt denna säsong för Lindome GIF. Laget har kontrollerat bollinnehavet men förlorat matcherna.

– Det är frustrerande, det går inte att ljuga om det. Det är tufft men det är något att ta lärdom av, säger Aljafari och tror att spelsättet och utfallet blir bättre på längre sikt.

– Utifrån ser det ut som att vi står och rullar boll men förlorar matchen. Andra lag som anammat spelfilosofin och spelsättet, majoriteten av de lagen har åstadkommit något i längden. Det är bara att tro på det och tugga vidare.

Lindome GIF slåss i bottenstriden och har fyra poäng upp till nedflyttningsstrecket med fyra omgångar kvar.

– Det går inte att blunda för tabelläget men det är långt ifrån över. Jag tror starkt på att vi löser detta trots att det är tajt där nere. Fotboll är ibland marginaler. Ibland har de varit med oss, ibland har de varit emot oss. Nu kanske marginalerna är med oss i slutet, säger han.

Assyriska IK, Österlen FF, Lunds BK och Ljungskile SK väntar i slutomgångarna. Det är måstematcher för Lindome GIF:s överlevnad i Ettan.

– Vi ska ta 12 poäng på de fyra sista matcherna. Det är två sexpoängsmatcher. De två första lagen är lika taggade som oss och vill stanna kvar. Det kommer bli bra matcher att kolla på, säger han.


Playmaker.AI: Passningstoppen i Ettan.

FAQ:
A: Lyckade passningar/90
B: Passningsprocent
C: Lyckade långbollar (+30 meter)/90

Ettan Norra:

1: Rassa Rahmani, Dalkurd FF
A: 82,68
B: 89
C: 15,62

2: David Zlotnik, IF Brommapojkarna
A: 77,80
B: 90
C: 7,51

3: Kevin Persson, Gefle IF
A: 77,57
B: 95
C: 7,43

4: Smajl Suljević, IFK Haninge
A: 70,71
B: 88
C: 10,38

5: Oscar Krusnell, IF Brommapojkarna
A: 66,67
B: 82
C: 7,66

Ettan Södra:

1: Ahmad Aljafari, Lindome GIF
A: 82,65
B: 90
C: 7,63

2: Teodor Wålemark, Lindome GIF
A: 82,42
B: 90
C: 10,57

3: Anton Johansson, Lindome GIF
A: 74,35
B: 92
C: 9,90

4: Dejan Polic, FC Linköping City
A: 67,54
B: 82
C: 9,33

5: Anton Agebjörn, Oskarshamns AIK
A: 66,50
B: 91
C: 9,91


Ahmad Aljafari i Playmaker.AI:

Namn: Ahmad Aljafari
Född: 1997
Position: Mittfältare
Moderklubb: Marieholms BoIK
Tidigare klubbar: Gunnilse IS, Lärje-Angereds IF, Torslanda IK och Sävedalens IF.

Matcher: 24 (24 starter)
Spelminuter: 2118

Mål: 0
Skott/90: 0,58
Assist: 1

Passningar/90: 82,65
Passningsprocent: 90
Passningar in i boxen/90: 2,63
Nyckelpassningar/90: 0,25
Lyckade långbollar/90: 7,63
Långbollsprocent: 76

Lyckade dribblingar/90: 1,67
Dribblingsprocent: 73

Duellvinster/90: 6,96
Duellprocent: 47
Brytningar/90: 3,97
Lyckade tacklingar/90: 2,21
Tacklingsprocent: 49
Bollvinster på offensiv planhalva/90: 3,79