Bara 16 år gammal är Assyriska Turabdins mittfältare Noah Shamouns. I vintras mötte laget AFC Eskilstuna och då var det Noah som glänste på planen. Nu i maj var Noah iväg och tränade med en italiensk serie A-klubb, men trots provspel i utländska klubbar väljer han att fortsätta sin utveckling i Sverige och i Division 1.

Noah Shamoun Foto: Privat

Noah Shamoun
Foto: Privat

När började din fotbollskarriär?

Jag började spela fotboll när jag var ungefär fyra år. Pappa har själv spelat fotboll och många andra i min familj lika så. Det blev en självklarhet för mig att testa sporten. Sen dag ett har jag älskat det!

Vad betyder fotbollen för dig?

Fotbollen, just nu, betyder allt för mig. Det är något jag tar väldigt seriöst och mitt mål är att bli den bästa versionen av mig inom fotboll. Jag vill bara bli så bra som jag kan bli. Jag har inga drömmar om att spela för en specifik klubb eller i någon specifik liga.

Förra året åkte talangen, Noah, ner till Tyskland för att provträna med den tyska klubben Greuther Fürth. Men han valde att skriva på för Division 1-klubben Assyriska Turabdin istället.

Vad fick dig att tacka nej till tyska klubben Greuther Fürth?

Jag tränade med Assyriska och fick chansen att visa upp mig på deras träningar. Min dåvarande tränare sa att han va imponerad över mina kvaliteter som fotbollsspelare och sa att om jag skulle stanna i Sverige så fick jag börja där. Jag kände att det var bättre att fortsätta spela i Sverige och utvecklas i en Division 1-klubb innan jag letade mig utomlands.

Varför har du valt att spela för just Assyriska Turabdin IK?

Min pappa är sportchef för klubben sen en lång tid tillbaka, så det har alltid varit lite av en dröm att få spela för Assyriska. Det är bra att tillhöra ett lag som ligger i Division 1, och jag har alla möjligheter att utvecklas till en bättre fotbollsspelare.

Foto: Assyriska Turabdin IK

Foto: Assyriska Turabdin IK

Efter att Noah tackat nej till den tyska klubben så kom en ny möjlighet för spel utomlands. Denna gång från den italienska klubben Parma. Men Sverige var fortfarande det som gällde.

Hur var din vistelse i Italien?

Det var en rolig och lärorik upplevelse. Allt var egentligen bra. Anläggning, laget och alla möjligheter. Spelarna där är väldigt taktiska och snabba och spelar ett typ av spel som passar mig väldigt bra. 

Har du funderat på att redan denna säsong bli utlandsproffs?

Det är inget jag tänker på just nu. Jag litar på att min tränare vill mitt bästa och på att jag kommer att utvecklas i den miljö jag är i nu. 

Foto: Bildbyrån

Foto: Bildbyrån

Vilken fotbollsspelare är du mest lik och varför?

Jag skulle nog säga att jag är mest lik Luka Modric. Jag, likt Modric, gillar att driva bollen framåt i banan och gillar att hitta genomskärare. 

Vad är dina tre bästa egenskaper som fotbollsspelare?

Jag har bra spelförståelse, jag är teknisk med bollen och jag är orienterad på plan så att jag alltid är redo när saker händer.

Vem är din förebild?

Pappa. Han har själv spelat fotboll och jag har hört från många som har sett honom spela att han var väldigt duktig, så jag har försökt och försöker att gå i hans fotspår. 

Om du inte fick bli fotbollsproffs, vad skulle du då vilja bli?

Jag är ambitiös när det kommer till skolan och jag hade troligtvis satsat på att bli mäklare, eftersom det är ett yrke som länge intresserat mig.

Två snabba:

Assist eller mål?

Mål.

Hattrick eller avgöra på stopptid?

Avgöra på stopptid.