Vid 16-års ålder skrev Jacob Ondrejka sitt första A-lagskontrakt. Foto: Bildbyrån

Vid 16-års ålder skrev Jacob Ondrejka sitt första A-lagskontrakt.
Foto: Bildbyrån

I mars detta år fick Jacob Ondrejka sitt första A-lagskontrakt, bara 16 år gammal. Jacob är fostrad i Landskronas ungdomsverksamhet och har även gjort landslagsframträdanden, och senast som i hemmamatchen mot topptippade Oskarshamns AIK blev han utsedd till matchens lirare.

– Andra säger till mig att jag är mest lik Eden Hazard, säger Jacob.

Hur känns det att spela seniorfotboll?

Det är väldigt roligt och lärorikt. Det är mycket högre tempo och vartenda moment är fysiskt krävande. Kroppen har fått mycket styrk. Om man inte är på tårna och tar i så kan det smälla till rejält.

Vad är den största skillnaden från juniorfotboll?

Jag skulle nog inte säga att spelförståelse och de tekniska bitarna skiljer sig så mycket åt, utan den största skillnaden är fysiken. Det är väldigt viktigt att man orkar hålla emot i närkamperna och att man orkar springa maxlöpningar även i sista minuterna på träning och match.

Hur skulle du beskriva dig själv som fotbollsspelare?

Jag skulle säga att jag är bra en mot en. Jag har bra spelförståelse, är snabb och teknisk.  

Även Jacobs tränare, Billy Magnusson, beskriver Jacob som en teknisk och offensiv spelare, men han nämner även ytterligare kvaliteter som beskriver Jacob som fotbollsspelare;

– Jacob är en offensiv spelare. Han är verkligen kär i fotbollen och lever för det. Något som verkligen är bra med Jacob är att han tar vara på varje tillfälle han får att träna fotboll, oavsett med vem eller vart så tar han chansen att köra fotboll. Som spelare har han väldigt fin teknik och bra fart. Han har kommit långt i sin utveckling, men vi får inte glömma att detta bara är början av hans karriär, säger Billy Magnusson (tränare för Landskrona BoIS).

Jacob Ondrejka under en träningsmatch med BoIS.  Foto: Bildbyrån

Jacob Ondrejka under en träningsmatch med BoIS.
Foto: Bildbyrån

Vilken fotbollsspelare är du mest lik?

Hyfsat enkel fråga eftersom alla alltid säger till mig att jag är mest lik Eden Hazard!

Vad är ditt mål för denna säsong och för framtiden?

Mitt mål för denna säsong är att få så mycket speltid som möjligt så att jag fortsätter att utvecklas. I framtiden vill jag såklart bli utlandsproffs och kunna tjäna så pass mycket pengar att jag kan leva på enbart min fotboll.

Har du något drömlag som du vill spela för?

Liverpool. Jag håller på dem och har under hela min uppväxt hejat på Liverpool. Det blir så när ens pappa hejar på det laget, då blir man influerad och börjar heja på samma lag.

Hur kombinerar du skola och fotboll? 

Jag ska börja på ett nytt gymnasium efter denna termin. Jag ska börja på ett gymnasium i Landskrona som troligtvis kommer ha fotbollsinriktning. Just nu går jag på ett gymnasium i Helsingborg som har Nationell Idrottsutbildning (NIU) med inriktning fotboll, men det blir väldigt osynkroniserat eftersom jag spelar för ett lag som inte har kontakt med skolan på samma sätt som det gymnasiet i Landskrona har med mitt lag, Landskrona BoIS.

För att avsluta denna intervju fick Jacob svara på två korta frågor:

Göra hattrick eller avgöra på stopptid?

Hmm… väldigt svår fråga, men jag skulle nog ändå säga att göra hattrick.

Assist eller mål?

Givetvis mål!