180907 Sveriges Gustaf Lagerbielke under P18-landskampen i fotboll mellan Sverige och Österrike den 7 september 2018 i Valbo. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / Cop 118

Gustaf Lagerbielke började spela fotboll när han var sex år gammal, hans moderklubb är IFK Stocksund i Stockholm och hans fotbollsresa har fört honom till Division 1 Norra via FC Djursholm och AIK. Idag spelar han som mittback i Sollentuna FK och har representerat Sveriges u17- samt u19-landslag. När vi ringer upp Lagerbielke på onsdagen ska han senare under dagen möta Degerfors IF i Svenska Cupen på hemmaplan med sitt Sollentuna.
– Det ska bli kul att spela mot ett elitlag, jag är väldigt taggad, säger Lagerbielke. 

Lagerbielke beskriver sig själv som en allround och smart spelare som kan spela på flera positioner men framförallt som en spelskicklig mittback med styrkor i huvudspelet och speluppbyggnad. Hittills i år har det blivit 11 matcher i Norran, varav 9 från start, för den unge mittbacken.
– I början gick det trögt, men sen känns det som att jag kommit in i det och tagit en startplats. Formen känns bra!

Sollentuna FK ligger just nu på elfte plats i Norran och möter härnäst Karlslunds IF på hemmaplanen. Tabellplaceringen är kanske inte precis det som Lagerbielke och Sollentuna hade hoppats på.
– Vår målsättning är att placera oss på den övre halvan och att vi ska spela vårt spel. Vi spelar en väldigt passningsorienterad possession-fotboll och när vi får till det så gör vi det riktigt bra. Men mycket görs på gott och ont, motståndarna har straffat oss när vi tappat bollen vid fel lägen och så har vi haft lite oflyt med målskyttet. Men jag tycker att vi spelar bra och har bra statistik, resultaten har dock varit sämre.

Division 1 är som bekant en liga som är full av unga talanger och Gustaf Lagerbielke är en i raden av lovande spelare som går att hitta i ligan. Har ni följt Ettanfotbolls artikelserie om talangerna så vet ni också att utvecklingspotentialen som finns när man spelar i Division 1 är något som de unga talangerna uppskattar mest.

– Jag blev positivt överraskad när jag kom till Division 1. Jag kom från AIK där jag hade erfarenhet från både a-laget och u19 och blev förvånad över hur hög nivån var i Ettan. Det finns många bra spelare, många som är på väg uppåt. Många tror nog att Division 1 är för spelare på väg nedåt, men det är tvärtom. Det är en motiverande miljö att vara i och många unga spelare som är i Allsvenskan får ingen speltid, då är det bättre att utvecklas och få arbetsro i en Division 1-klubb. 

– För mig har det varit en positiv erfarenhet att spela i Ettan. I Sollentuna bygger vi långsiktigt och jag får träna på grejerna som gynnar mig i längden. Det handlar inte om att vara bäst nästa match utan att få en så bra karriär som möjligt, säger Lagerbielke. 

I sin unga fotbollskarriär har det blivit 10 framträdanden i den blågula landslagsdräkten för Lagerbielke, en erfarenhet som han delar med andra unga spelare i Division 1, spelare som han ibland möter som rivaler i seriespelet.

– Det är kul att möta kompisar från ungdomslandslagen. Anton Eriksson i Umeå och Carl Björk i Sylvia har jag blivit bra vänner med under lägren. Det är en speciell känsla och vi vet ju lite hur vi spelar. När vi mötte Umeå hade Anton markering på mig på hörnor så där fick vi kivas lite. Men det är bara en kul känsla, roligt att möta kompisar.

Under uppväxten har fotbollen betytt väldigt mycket för Lagerbielke och det är någonting som har fyllt både hans tankar och schema genom livet. Det kanske inte är så konstigt då Lagerbielke har höga ambitioner för sin fotbollskarriär och ser upp till spelare som Thiago Silva och Victor Nilsson Lindelöf.

– Förhoppningsvis så kommer jag snart vidare till en elitklubb i Sverige och ambitionen är att inom tre-fyra år vara ute i Europa för att till slut hamna i någon av de största ligorna. Victor Nilsson Lindelöf och jag spelar ju på samma position och han har gjort en cool resa från Division 1 till Premier League.

Lagerbielkes Sollentuna FK besegrade sedermera Degerfors IF på onsdagskvällen med 4-3 och den unge mittbacken hade själv glädjen att få göra ett av målen och ta laget vidare till gruppspel i Svenska cupen. Att man genom spel i Ettan kan komma långt i sin fotbollskarriär finns det ingen tvekan om och för alla som är bekanta med svensk Division 1-fotboll så är det ingen överraskning att det finns unga, oslipade diamanter som kan komma att gå mycket långt i sina karriärer. 

Vi vill önska Gustaf Lagerbielke ett stort lycka till i sin karriär och tackar för att han tog sig tid för en intervju!

FEM SNABBA MED GUSTAF LAGERBIELKE

VILKET ÄR DITT FAVORITLAG?

Watford FC.

FÖREBILDER PÅ PLANEN?

Thiago Silva och Victor Nilsson Lindelöf.

FÖREBILDER UTANFÖR PLANEN?

Mina föräldrar, min familj och jag beundras av framgångsrika, hårt arbetande människor.

DRÖMMATCH ATT SPELA?

Milanoderby eller El Classico.

VAD HADE DU VARIT OM DU INTE BLEV FOTBOLLSSPELARE?

Nu hade jag nog pluggat vidare och sen arbetat inom ekonomi.