Edvin Nilsson figurerar på Ängelholms innermittfält.  Foto: Bildbyrån

Edvin Nilsson figurerar på Ängelholms innermittfält.
Foto: Bildbyrån

18-årige Edvin Nilsson är veckans talang.
Ängelholms FF:s innermittfältare är en mix av Real Madrid och nordskånsk brottningskultur som siktar högt.

I lilla Ranseröd i de göingska skogarna norr om Hässleholm växte Edvin Nilsson upp med två fotbollssparkande bröder.
Albin Nilsson är idag (ljumskskadad) ytterback i Allsvenska Trelleborgs FF och August Nilsson har också varit och sniffat på elitfotbollen (i Mjällby) för att nu lira i division två.
– I ungdomsåren spelade jag alltid i IFK Hässleholm. Det föll sig naturligt naturligt eftersom båda mina bröder tagit den vägen.
Vad finns det för fotbolls-DNA i familjen Nilsson egentligen?
– Pappa Peters stora sport var egentligen brottningen. Alla vi tre bröder har provat på sporten i Hästveda Brottarklubb och det är en djäkla häftig sport med riktiga atleter. Men ingen av oss satsade på brottningen. Mamma Pernilla hade fotbollen som ”sin” sport, men ingen av dem var på elitnivå.
Var det Albin som såg till att du hamnade i ÄFF – han var ju också där?
– Ja, lite grand. Jag bestämde mig tidigt för att lämna Hässleholm och valde mellan Mjällby där August var – och ÄFF. Valet föll på de senare, bland annat för att jag hade bra kontakt med Christian Järdler som då var U19-tränare i klubben.

Jubel efter en seger mot Oskarshamn 2017 Foto: Bildbyrån

Jubel efter en seger mot Oskarshamn 2017
Foto: Bildbyrån

Edvin Nilsson är en sen 99:a, född i november, som tidigt bestämde sig för att satsa på fotbollen.
– Jag har alltid haft bilden av att jag ska bli en bra spelare. Den bilden har jag haft länge, åtminstone sedan man började med elvamannafotbollen.
Har du alltid haft mittfältsrollen?
– Hela mitt liv har jag varit innermittfältare. Visst, jag har ”tvingats” provat ytterback och yttermittfältare någon gång, men trivs bäst centralt.
Steget från ungdomsfotboll till seniorfotboll i division ett känns väldigt stort – men du har tagit det snabbt?
– Jag skulle vilja säga att det är en stor skillnad att gå från U19 till seniorfotboll, men jag har haft fördel med att ha bra tränare och spel på hög nivå i U19-allsvenskan vilket gjort det enklare.
– Min första säsong blev det två inhopp i Superettan, men då var jag inte en del av A-truppen ”på riktigt”. Ifjor blev det första säsongen i laget och jag fick tidigt mycket förtroende, först genom att hoppa in lite som avbytare och efterhand genom att starta.
Du spelar väldigt moget?
– När man känner sig lugn så presterar man bättre. Det är väl den stora skillnaden jämfört med ifjor. Då var jag mer uppjagad inför matcherna, men man lär sig nivån och vad som fungerar och hur man ska ta sig an uppgiften. För tillfället känner jag stort lugn och mycket självförtroende.

I år har Edvin Nilsson fått en ny roll på det centrala mittfältet Foto: Bildbyrån

I år har Edvin Nilsson fått en ny roll på det centrala mittfältet
Foto: Bildbyrån

Ängelholms nye tränare Alexander Tengryd anammar ett 3-5-2-system.
Hur passar det dig?
– Det passar bra. Jag har en för mig annorlunda roll. Traditionellt sett har jag spelat 4-4-2 eller 4-2-3-1 och då varit den ”sittande” spelaren framför backlinjen. Nu har jag en roll i de inre korridorerna och kommer högre upp i planen.
Det är väl roligare!?
– Jo då. Jag har orienterat mig fint och kan jag på kort tid hämta boll från backlinjen för att komma rättvänd mot backlinjen blir det en gynnsam position att göra något farligt. Jag har fått ett större ansvar anfallsmässigt.
I Ängelholm har det varit en del turbulens under dina år i klubben. Det har talats om konkurs i omgångar. Hur har det påverkat?
– Vi redde ut det bra, till sist, i fjor och det är alltid svårt med mycket spelaromsättningar. Klubben lyckades ändå behålla en del spelare som jag inte förväntade mig skulle stanna vilket var jätteviktigt.

Nilsson tar studenten om två veckor – från fotbollsgymnasiet i Ängelholm.
Vad händer efter det?
– Som tanken är nu kommer jag inte att studera vidare direkt utan istället jobba lite vid sidan av. Jag vill ge fotbollen en ärlig chans. Mitt mål är att bli så bra jag kan bli.
Vad har du för förebilder och inspirationskällor?
– Förebilder är svårt…. Jag tänker mig en hårt arbetande spelare med två bra fötter och bra passningsspelare. Toni Kroos i Real Madrid kanske? Det mittfältet med Modric, Casimiro och de andra är riktigt vasst. Generellt sett är de på yttersta världsnivån väldigt väl förberedda i allt de gör och just det är viktigt för mig; att veta vad jag ska göra med bollen när jag väl får den.