Adnan Catic firar ett mål med sina lagkamrater Foto: Christer Wikström

Adnan Catic firar ett mål med sina lagkamrater
Foto: Christer Wikström

En 18-årig mittback med förkärlek till Paolo Maldini, fiske och Liverpool.
Möt Adnan Catic i BK Forward – veckans talang.

Att ta plats i division ett som 17-åring – som mittback – är inte särskilt vanligt. Men i talangfabriken som serien brukar kallas sker det ändå då och då. Adnan Catic i BK Forward gjorde nio matcher i BK Forward i division två i fjol och har nu slagit sig in i laget på allvar.
Catic född i Sverige med bosniska föräldrar.
– Pappa var själv en bra fotbollsspelare i Bosnien och sedermera i Tyskland. Mohammed, som han heter, bröt dock foten på två ställen när han var på väg att få kontrakt med Armenier Bielefeld – en klubb som idag spelar i Bundesliga. Han var defensiv mittfältare, precis som jag var den första tiden.
Men nu är du mittback?
– Ja, det var tränaren i distriktslaget som kom på den idén och det är jag tacksam för. det är en position som passar mig fint; jag är bra på att läsa spelet och har en bra vänsterfot.
Catic inledde i en annan klubb från Örebro, division ett-kollegan Rynninge, men flyttade till Forward som 14-åring.
– Hela min uppväxt har präglats av fotboll. Ofta var jag ute och lirade till det blev mörkt eller ännu senare. Gränsen brukade gå när morsan skrek att jag var tvungen att komma in, haha.
Du är rätt ung och inte den klassiska svenska typen av mittback – den lätt stabbige pådrivaren som skyfflar iväg allt i sin väg?
– Säg så här. Paolo Maldini är min stora förebild. Han var dessutom vänsterfotad, precis som jag. Visst, jag är inte stor och fysisk, men jag undviker inte närkamper. När jag väl går in i dueller vinner jag dem visserligen oftast, men jag är mer en teknisk mittback. Ingen Granqvist-typ…

Adnan Catic försöker stoppa Christian Kouakou Foto: Christer Wikström

Adnan Catic försöker stoppa Christian Kouakou
Foto: Christer Wikström

Beskriv mittbacksrollen I Forward?
– Hos oss får mittbackarna styra och ställa mycket av uppbyggnadsspelet vilket passar mig. I fjor hade laget en mittfältare som ofta kom och hämtade bollen. Nu bygger vi spelet mycket själva.
Därmed får ni fler spelalternativ framåt?
– Exakt. Jag föredrar det.
Samtidigt blir ni mer sårbara vid bolltapp eller misslyckat uppspel?
– På sätt och vis ja, men jag det finns statistik på att ett lag som rensar får fler mål emot sig än lag som försöker spela sig ur situationer – så jag tror på det här upplägget.
Beskriv ditt genombrott 2017?
– Då spelade vi i division två och jag hade gjort åtta-nio matcher. I den sista och avgörande matchen gjorde jag 1-0-målet, på nick efter inlägg. Det satt fint.
Den stora skillnaden på division ett och division två?
– Man möter mycket bättre spelare – och straffas hårdare av sina misstag. Den största skillnaden från två till ett.
Summera första halvan av er säsong?
– Vi är inte nöjda. I många matcher har vi slösat bort en del poäng, men prestationerna är fullt godkända.
Vart ser du dig om fem år?
– Då spelar jag i italienska ligan för att bygga upp mig – för att sedan gå till Premier League. Först Juventus och sedan Liverpool. Det finns ingen finare klubb än Liverpool.
Vad gör du utanför fotbollsplanen?
– Jag pluggar sambeteende med inriktning fotboll. Jag gillar att jobba med barn och skulle fotbollskarriären gå snett vill jag arbeta med något sådant.
– Och så fiskar jag mycket! Det är ett bra sätt att komma ifrån allt och rensa skallen.
Vad fiskar du helst?
– Ingen aning. Det spelar inte så stor roll. Gädda kanske? All fisk jag får lägger jag i en kasse och ger till mamma Ermina så får hon se om det går att laga. Oftast åker jag ner till Hjälmaren.
Lycka till i Juventus, Liverpool och under hösten i BK Forward då!
– Tack tack.