Adam Björk har inlett säsongen bra som mittback, en spännande talang i Norrettan. Foto: Bildbyrån

Adam Björk har inlett säsongen bra som mittback, en spännande talang i Norrettan.
Foto: Bildbyrån

Inför den här säsongen fick mittbacken Adam Björk skriva sitt första A-lagskontrakt med Karlslunds IF HFK. Under inledningen har han tagit plats i elvan och ser fram emot att fortsätta utvecklas under tränarparet Samuel Wowoah och Jonathan Ederström.

Egentligen kunde det ha blivit seniorfotboll redan för ett år sedan, men livet ville annat. Där och då hade Adam precis mottagit priset som ”Årets Junior” av föreningen – men han valde att vänta en säsong till innan han väl blev seniorspelare, något han tycker känns rätt än idag.

– Det var ett samspel mellan mig och tränarna, jag kände väl också att jag inte riktigt var redo att ta steget att skriva A-lagskontrakt då. Jag behövde mera tid, förklarar Adam och fortsätter.

– Det fanns saker utanför fotbollen som påverkade också. Det var såklart inte ett lätt beslut men när jag ett år senare väl skrev på ett kontrakt kändes det ju helt rätt och nu är jag redo.

Men priset som ”Årets Junior” då, det måste väl ha betytt mycket för dig som spelare? 

– För mig betydde det ganska mycket, jag hade precis kommit tillbaka från en långtidsskada. Så det var ett kvitto på att jag gjort något bra och utvecklats. Det var ett positivt tecken på att man kan komma tillbaka starkare även om man tappat värdefull tid, säger Adam om priset.

Adam i nickduell med en Elfsborgsspelare i ligacupen för U19 2018.  Foto: Bildbyrån

Adam i nickduell med en Elfsborgsspelare i ligacupen för U19 2018.
Foto: Bildbyrån

Det brukar ofta vara en inskolningsperiod för unga talanger som kommer upp i ett seniorlag, men i Karlslund har man slussat in Adam Björk genom rotationsträning – så när det väl var dags för honom att permanent bli uppflyttad till A-laget kände han sig redan som ”hemma”.

– När man har varit med gruppen ett bra tag i träning så har man lärt känna dem över en ganska lång tid, så att komma in i gruppen nu har inte varit några problem för mig. Den enda skillnaden är väl att man nu är en i gruppen på riktigt och inte bara en som tränar med dem ibland, men kontakten med grabbarna har alltid funnits där, säger han och fortsätter.

– Alla i laget har varit väldigt omhändertagande, sedan är det klart att de på samma position som mig kan lära mig mycket och ger mig tips. Vi har många duktiga försvarsspelare i laget.

Övergången till seniorfotboll har gått bra för Adam, som har startat samtliga matcher. 

– Det har fungerat bra, i och med jag varit uppe i rotation med A-laget hela fjolåret så har jag tränat en hel del med laget och har därför också fått en bra inskolning och lärt mig del för del under en lång tid. När man nu kommer in och spelar matcher vecka efter vecka så är det en annan fysisk belastning med matcherna, det är ett annat tempo som man inte är van vid från åren då man spelat i ungdomsserier, berättar Adam Björk och fortsätter sen om skillnaderna.

– I Division 1 är där mindre tid för misstag. Ett misstag i en Division 1-match kan vara väldigt avgörande då det oftast finns mycket kvalitéer hos motståndarlagen. Man måste alltid vara påkopplad och vara fokuserad på sina uppgifter, det är ju den stora skillnaden skulle jag säg.

Adam är duktig på att läsa spelet och duktig i en-mot-en situationer.  Foto: Bildbyrån

Adam är duktig på att läsa spelet och duktig i en-mot-en situationer.
Foto: Bildbyrån

Efter den start Adam haft på säsongen skulle många nog vara halvvägs till Nou Camp i tankarna, men den unge mittbacken står med fötterna på jorden och skyndar långsamt.

– Jag har ju som mål att ta mig vidare någon gång så det känns kul och motiverande att redan under mitt första år få speltid, så mina tankar är positiva och jag är glad som får tillhöra ett sådant lag som jag gör. Just nu vill jag bara träna, köra på och fortsätta utvecklas som spelare.

– Jag vet det är mitt första år och har inte bråttom, jag tar en dag i taget och försöker inte kolla för långt fram. Det kan ju hända saker som plötsligt förändrar hela ens tillvaro också.

Många har en drömklubb de skulle vilja spela i om de blev utlandsproffs, de flesta har ett lag som de håller på – men lite smått unikt har ”Veckans Talang” inget av det, åtminstone inte än.

– Jag har faktiskt inget särskilt lag som jag håller på, och har nog inte tänkt på vilken klubb jag skulle vilja spela i om jag blev utlandsproffs. Men det är klart det vore kul att spela i en av de stora europeiska ligorna, fast nu är jag här i Karlslund och spelar fotboll i Division 1 och då får man vara där med. Jag tror på mjukt och hårt arbete och det är vad jag lutar mig tillbaka mot.