Anton Eriksson tar emot priset som ”matchens lirare” i Norrlaget efter Morgondagens Stjärnor 2019 på Tele2 Arena. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto

Anton Eriksson har tidigare beskrivits som “en av Norrlands största påläggskalvar” och “en av svensk fotbolls stora löften”. Nu har den unge mittfältaren efter flera framgångsrika säsonger i Umeå FC och Ettan norra bytt klubbadress. 

Eriksson var en av Ettans unga talanger som blev uttagen till allstar-matchen Morgondagens Stjärnor 2019, en match som han blev utsedd till “matchens lirare” i. 2016 tog Eriksson, född år 2000, klivet upp till Umeå FCs a-lag och har säsongerna 2018-2019 stått för 52 framträdanden och sju mål. Efter ett framgångsrikt kval till Superettan med UFC står det dock klart att den unge mittfältaren kommer att representera en annan Norrlandsklubb de kommande åren.

GIF Sundsvall presenterade i dagarna Anton Eriksson som sitt senaste nyförvärv. Eriksson spelar primärt som defensiv mittfältare men trivs också bra som mittback. Laget har skrivit ett treårskontrakt med talangen och Ettanfotboll har pratat med Eriksson om hans syn på framtiden och de gångna åren.

Du har nu skrivit på ett kontrakt med GIF Sundsvall, hur känns det?

Det känns så klart jättebra, det är kul att allting är klart och att såsmåningom få börja köra igång. Jag ser fram emot de kommande åren.

Var det ett lätt val att byta klubb trots att du med Umeå FC krigat er till en plats i Superettan under förra året?

Vi hade ett jättebra år i fjol, det hade varit kul att fortsätta när man är från staden och så… men det kändes rätt att byta lag och testa någonting nytt, nya utmaningar. Det var inte ett lätt beslut men det kändes rätt.

När Eriksson var 16 år tog han klivet upp till Umeås a-lag och de två första åren bjöd på begränsat med speltid innan han 2018 verkligen slog sig in i truppen, därefter har han varit en given pjäs i norrlänningarnas lagbygge. Eriksson har tidigare talat gott om utvecklingsmöjligheterna för unga spelare i Ettan och det är en väg som han fortfarande rekommenderar till andra yngre spelare när vi frågar honom om hans tid i Ettan.

– Det har varit jättebra, från det att jag kom till a-laget 2016 var jag väldigt ung. Jag lärde mig mycket fort och det var lärorikt med tidigt seniorspel, jag fick mäta mig på en lämplig nivå. Jag har haft skitkul alla åren, det är en bra väg, säger Eriksson till Ettanfotboll.se.

I höstas anordnades återigen Ettanfotbolls allstar-match mellan Ettan norras och Ettan södras främsta talanger – Morgondagens Stjärnor. Matchen gick av stapeln på Tele2 Arena i Stockholm och Söderlaget gick segrande ur mötet, men Eriksson ansågs av många som en av de bättre spelarna på planen och blev även utsedd till “matchens lirare” i Norrlaget. 

I samband med Morgondagens Stjärnor fick du frågan var du skulle spela 2020 och du var lite tveksam i ditt svar. Var det så att dialogen med Sundsvall redan då var igång?

– Då var ingenting klart, jag hade ingen aning då. Allt det här kom efter det under ledigheten, säger Eriksson.

Vad har du för tankar nu inför Superettan, vad ser du mest fram emot?

– Det ska bli skitkul att träffa grabbarna, komma in i laget och få spela matcher, hjälpa Sundsvall till en bra placering.

Tror du att det finns en chans att ni kan studsa tillbaka till Allsvenskan direkt i år?

– Det finns det absolut, men det är svårt att säga. Det kommer att krävas hårt jobb men det är klart att man vill ta det steget.

***

Ettanfotboll tackar Anton Eriksson för intervjun och önskar honom lycka till framöver i sin karriär!

Vill du läsa Ettanfotbolls tidigare intervju med Eriksson klickar du på rubriken nedan.

Veckans talang: Anton Eriksson om vägen via division ett till landslaget

***