Mikael Thorstensson har sen fem år tillbaka varit klubbchef i Sollentuna FK Foto: Johan Borehed

Mikael Thorstensson har sen fem år tillbaka varit klubbchef i Sollentuna FK
Foto: Johan Borehed

Sollentuna FK , landets näst största klubb sett till aktiva medlemmar, har hittat sin plats i division ett-fotbollen.
– Division ett är en tydlig språngbräda ut till elitfotbollen och kallas talangfabrik av en anledning. Det är en perfekt plats för klubben att ha sitt A-lag i, säger Mikael Thorstensson, klubbchef i Sollentuna FK,

Thorstensson har själv gjort ett avtryck inom svensk fotboll som spelare. SM-guldet med AIK 2009 var naturligtvis en sportslig kronjuvel, men när skorna nu är nedpackade i trunken för gått (eller…?) kan han ägna sig åt andra spelares utveckling.
Sollentuna FK må som division ett-klubb vara färsk. I fjor var de nykomlingar efter nio säsonger i division två. Men som klubb betraktat är det ingen liten pjäs.
– Vi har 4100 medlemmar som är aktiva, alltså spelare eller ledare. 3300 spelar aktivt fotboll. Om man mäter statliga aktivitetsstöd så är vi näst störst i landet efter BP. Som mest har vi 400 medlemmar i en enda årskull.
Beskriv din egen relation till klubben?
– Egentligen är jag kopplad till Sollentuna i hela mitt liv. Jag har spelar i flera av de tidigare klubbar som slogs samman för att bilda Sollentuna FK. Nu har jag jobbar heltid med detta i fem år och har ett övergripande ansvar för hela föreningen.

Mikael Thorstensson var med och vann SM-guld med AIK 2009 Foto: Bildbyrån

Mikael Thorstensson var med och vann SM-guld med AIK 2009
Foto: Bildbyrån

Som klubbchef i Sollentuna FK finns det en hel del olika sysslor på agendan.
– Just nu står jag och pumpar bollar inför knatteskolan med sex- och sjuåringar som är på gång. Det är 800 barn i den gruppen.
Jämför fotbollsverksamheten för ungdomar, rent generellt, nu jämför med när du var liten?
– Jag tror inte det skiljer så mycket i åldrarna sex till tolv år. Allt går ut på att ha kul och en fungerande social verksamhet. Vår verksamhet bygger på kvarterslag, alltså geografiska lag. Skillnaden i Sollentuna nu är att de är samlade under samma klubb; Kärrdal, Edsberg, Tureberg, IFK Sollentuna och Helenelund.
– Samtidigt har fotbollen har blivit mer professionaliserad. Fler har det som yrke. Jag har åtta anställda som jobbar med mig i Sollentuna FK.
Jämför ungdomsfotbollen för tonåringarna då?
– Vi bedriver fotbollsakademie från 14-årsgruppen. Där skiljer det sig mycket. I akademien har vi säkerställt verksamheten med utbildade tränare som har resurser som inte fanns när jag växte upp här. Fotbollen har snabbt blivit professionell.
Var det mer lattjolajban-fotboll när du var fjortis?
– Jag vill tro att den biten finns kvar. Skillnaden är att dagens 14-åringar tränar organiserad fotboll fyra gånger i veckan plus match. Sådant påverkar synen på och attityden till fotboll. Dagens ungdomar går inte ut och leker fotboll på gården på samma sätt – utan att jag vill lägga någon värdering i det. Det organiserade har tagit över helt enkelt.

Med erfarenhet från elitfotboll var Micke tongivande för A-laget. Nu har han lagt skorna på hyllan. Foto: Johan Borehed

Med erfarenhet från elitfotboll var Micke tongivande för A-laget. Nu har han lagt skorna på hyllan.
Foto: Johan Borehed

Berätta mer om första steget i akademien?
– I Sollentuna har 14-årsgruppen 150 spelare totalt varav ett 20-tal i akademien. Viktigt att betona dock är att vi inte plockar bort spelare. Vi ser det som att vi lägger till ett lag.
– Återigen: jag lägger ingen värdering i det. Breddföreningarna fungerar helt enkelt annorlunda. I stort sett alla akademiavdelningar har fler lag under sitt akademilag. BP har samma upplägg – och ambitionen är att behålla spelarna så länga som möjligt.
Hur arbetar Sollentuna FK på utbildning av ledare?
– Klubben lägger mycket tid, kraft och resurser på det – och det innefattar även aktiva spelare. Jag hade knatteskolan häromdagen där flera av våra egna spelare i föreningen var ledare. Bara förra veckan hade vi 70 spelare som utbildades och vi har någon form av tränarutbildning varje år, inte minst mot barn i åldrarna 8-13.
Thorstensson vidareutvecklar:
– Grunden i liknande verksamhet är att föräldrar ofta har ett gott ledarskap från början. De känner barnen och dess kompisar. Vi adderar bra tränarskap för en ännu bättre fotbollsmiljö. Om ett barn utvecklas i sin fotboll – då ökar chansen att han eller hon fortsätter med fotbollen. Det är kärnan.
– Man hade kunnat nöja sig med gott ledarskap. Men vi tror stark på att bra fotbollsträningar leder till större utveckling och skapar incitament att fortsätta.
Det borde rimligtvis borga för att klubben kan stärka sina positioner?
– Det hoppas vi ju verkligen. Kan vi erbjuda bra fotbollsmiljöer så lockar det människor.

Bild när klubbens U19-lag mötte FC Djursholm. Foto: Johan Borehed

Bild när klubbens U19-lag mötte FC Djursholm.
Foto: Johan Borehed

Som relativt färsk division ett-medlem har Sollentuna FK fått vässa till spetsen på sin verksamhet.
– Jag tror på vår förening som en helhet. Juniorer och seniorer ska växa ihop – och då blir A-laget ett flaggskepp. Det är fantastiskt nyttigt att våra spelare kan se vägen hela vägen till elitfotboll i sin hemmiljö. Det är häftigt. Sedan måste det ske inom rimliga gränser. Det vi gör ska harmonisera med ungdomsverksamheten. Många ska gå upp till A-laget och många vill satsa på det, men man vill samtidigt heller inte riskera sin kärnverksamhet.
Är division ett den optimala serietillhörigheten för Sollentuna FK?
– Vi var nio år i division två och det känns verkligen som vi var redo att ta nästa steg. När det väl skedde fick vi ta ett omtag kring vår vision. Vad är syftet med verksamheten? Jo – någonting som mår alla bra utav – och då är nog division ett perfekt. Division ett är en tydlig språngbräda till elitfotbollen och kallas talangfabrik av en anledning.
– Visst kittlar tanken på att rentav spela i Superettan en dag. Där har jag själv spelat ett par å och där behöver man förstärka hela klubben på ett helt annat sätt.
I föreningar med stor egenproducering av spelare brukar det finnas målsättningar för hur många som ska representera A-laget.
– Så är det även hos oss. 35-40 procent av dagens trupp är egna produkter. Stockholm är samtidigt ett extremt stort område och ibland kommer det in ungdomar från andra verksamheter i norra Stockholm, så det är inte helt enkelt att mäta.

Micke som aktiv, då som spelare i AIK från guldåret 2009.  Foto: Bildbyrån

Mikael som aktiv, då som spelare i AIK från guldåret 2009.
Foto: Bildbyrån

Det var inte länge sedan Thorstensson själv spelade aktivt. Och helt enkelt att bara lägga av med fotbollen är det inte…
– Just nu jobbar jag mycket med flick- och damverksamheten. I de äldre lagen där har jag faktiskt varit med på en del träningsmoment och förra veckan gjorde jag ett pass med herrlaget. Min fysiska status är god, men jag har inga ambitioner att spela
Yeah yeah… Några skador och sjukdomar i truppen kan ändra på det. Snart står du säkert på planen igen och avgör ett derby i 94:e.
– Hehe. Hmm… Ja, det är aldrig fel att avgöra derbyn.
Avslutningsvis. Det finns gott om talanger i Sollentuna FK – lyft fram en?
– Vi har en 99:a i form av Monir Jelassi. Han spelade från start senast och är en enorm talang; målfarlig och har en väldig speed. Ska jag flagga för någon så är det honom.