211221 AIK:s sportchef Henrik Jurelius med nyförvärvet Jesper Ceesay. Ceesay utsågs till Årets talang i Ettan norra säsongen 2021. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0225

Varje år genomför Svensk Elitfotboll en akademicertifiering av klubbar inom SEF och Ettanfotboll. Akademicertifieringen startade för flera år sedan och certifieringen är ett långsiktigt arbete där klubbarnas barn- och ungdomsverksamhet (8-19 år) utvärderas årligen. Det övergripande målet med projektet är att skapa framtida elitspelare till svensk fotboll. 

Resultaten för årets akademicertifiering är klara och publicerades tidigare under dagen – dessa hittar du HÄR.

Relaterad läsning:

”Fler klubbar med bra akademier”
Talangkollen: Säsongen 2021
Ettan – Sveriges talangliga!

Mikael Thorstensson är vice ordförande i Ettanfotboll och ansvarig för akademifrågor, vi har pratat med Micke om akademicertifieringen, talangutveckling i ligan och årets resultat.

Det är fler och fler talanger som får chansen i Ettan, hur ser du på den utvecklingen i ligan?

– Utifrån certifieringsperspektivet kan man säga att vi ser att fler och fler talanger spelar och får chansen i Ettan, i herrlagen, och att det förhoppningsvis är ett resultat av att det är fler klubbar som arbetar med och utvecklar sin akademiverksamhet. Det arbetet är en trögare del i det hela och kronan på verket är när spelarna gör debuten i Ettan. Det är ju certifieringsarbetet som ligger bakom det till stor.

I år har vi åtta klubbar som förbättrar sina resultat jämfört med i fjol, vad säger du om det?

– Först och främst ska man poängtera att det var det sista året med den tidigare modellen. En ny modell gäller från 2022, det kombinerat med vissa effekter från pandemin och en skärpt kontroll under certifieringen gör att det är lite fler klubbar än önskar som fått färre poäng. Det fortsatt viktiga är att ett stort antal klubbar arbetar med det här verktyget. Den exakta poängen är i slutändan en ganska liten del av totalen, förhoppningsvis utvecklar sig klubben ändå. Samtidigt ser vi att två stjärnor är vårt snitt, det är ungefär det våra klubbar mäktar med.

I din roll som vice ordförande för Ettanfotboll, hur ser du på klubbarnas talangutveckling utifrån ett ligaperspektiv?

– Framför allt tycker jag att det är viktigt att vi har så många klubbar som möjligt som arbetar med frågorna. Om det är inom eller utom certifieringen är är inte det viktigaste, det viktiga är att man har föreningar som lägger ned sin själ i akademin, barn- och ungdomssidan och att vi fortsätter belysa hur viktigt det är att arbeta långsiktigt med akademiutvecklingen. Vi mäter det oftast i hur många talanger som kommer upp men vi kan prata mer om arbetet som läggs ned för att få upp dessa talanger i seniorsammanhang och där är certifieringen ett bra verktyg, avslutar Thorstensson.

Certifierade klubbar 2021