210130 Torns målvakt Lamin Sarr under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Torn den 30 januari 2021 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0011

Omar Faraj, Lamin Sarr, Williot Swedberg och Fabian Falkstrand Ransjö är några av Ettantalangerna som stuckit ut under säsongsinledningen visar data från Playmaker.AI

Under säsongen kommer Ettan använda data från samarbetspartnern och analysverktyget, Playmaker.AI, i olika artiklar, sammanställningar, analyser och insikter hur fotbollen spelas i ligan. Många talanger har hittills visat framfötterna under säsongsinledningen. Här är fyra talanger, födda 2001 eller senare, som stuckit ute på några positioner och områden. Datan är baserad från seriepremiären till omgång 6.


Omar Faraj

19-årige anfallaren har tagit steg i sin utveckling och blivit ett offensivt monster för IF Brommapojkarna. Omar Faraj är tillsammans med Marijan Cosic största offensiva hotet för dem. Det har hittills blivit tre mål på 439 spelminuter men Faraj har haft bud på fler mål. Data från Playmaker.AI visar att Omar Faraj är en av de bättre anfallarna i Ettan. Han har skjutit flest skott (5,9 per match) och han har näst högst xG/90 (0,73) av alla anfallare. Om han fortsätter med samma prestationer kommer Faraj vara en av utmanarna i skytteligatoppen.

*xG/90: Förväntat antal mål av en viss spelare per 90 minuters speltid.

Lamin Sarr

Torns IF har blivit en plantskola för unga målvakter under de senaste säsongerna. Philip Mårtensson, Felix Jakobsson och Svante Hildeman är bra exempel på det. Målvakterna fick speltid och utvecklades, för senare lämna för klubbar högre upp i seriesystemet. Senast i raden är Lamin Sarr. 20-åringen har gjort flera bra prestationer och räddat 68 skott totalt. Det har hjälpt laget till elva inspelade poäng.

Williot Swedberg

17-årige mittfältaren har varit lite skadebenägen och missat två matcher under inledningen. Det har blivit fyra startmatcher men Swedberg har ändå gjort avtryck. Playmaker.AI:s data visar att Swedberg har stuckit på flera områden för Hammarby TFF. Han är en av de bättre på att dribbla (3,6 lyckade dribblingar per match) bland mittfältarna i Ettan, en hög passningssäkerhet (85 procent per match) och duktig i duellspelet (4,3 vunna tacklingar per match).

Fabian Falkstrand Ransjö

Likt Vänersborgs IF har Fabian Falkstrand Ransjö gjort flera bra prestationer under inledningen. 20-årigen har varit en trygghet i försvarslinjen hos nykomlingen. Det är främst i duell- (2,7 lyckade tacklingar per match) och nickspelet (3,94 vunna nickdueller per match) som han har visat sina kvalitéer. Förutom försvarsarbetet har Falkstrand Ransjö även bidragit med ett mål framåt.