Christian Kouakou i Svenska Cupen-matchen mot Hammarby Foto: Bildbyrån

Christian Kouakou i Svenska Cupen-matchen mot Hammarby
Foto: Bildbyrån

Fem omgångar – fyra mål. Christian Kouakou har inlett säsongen på samma sätt som han avslutade den förra, därför har han nu röstats fram till Månadens Spelare i april.

Christian Kouakou är anfallaren som vid 16 års ålder blev den då yngste spelaren att debutera för AIK i allsvenskan. Det var i den 88:e minuten då han bytte av Teteh Bangura.

– Jag skrev på för A-laget som femtonåring och det var en stor omställning för det är mer fysiskt i seniorfotboll, jag utvecklades varje dag men hade inte några förhoppningar på att komma med i truppen utan var mest inställd  på att få träna med A-laget och spela matcher med U19. Men så hade vi lite skador och det var bara tre anfallare i truppen, då satt jag på bänken och när det var drygt tio minuter kvar berättade dem att jag skulle in och då var det bara att köra, berättar han.

Efter att ha gått genom AIKs akademi blev det totalt sju matcher i A-laget, istället blev det ett par utlåningar till andra klubbar innan han skrev på ett treårskontrakt med Brommapojkarna.

– Jag blev uppflyttad ganska tidigt och AIK ville hitta ett bra mellansteg, de ville inte jag skulle spela med juniorerna och A-laget var ett lite för stort steg så klubben ville hitta en lösning för mig att utvecklas på något sätt. Jag såg det bara som positivt för jag utvecklades mycket både som människa och spelare – jag var ju bara sjutton år så det var en jättebra erfarenhet, säger Christian.

Efter tre år med A-laget i AIK skrev Christian Kouakou på för tre år med Brommapojkarna.

– Jag hade varit i AIK i tre år och vi både ville egentligen förlänga, men jag hade inte fått spela så mycket och var väl rädd att man inte skulle få spela de kommande åren heller. Jag ville hitta speltid och där och då kändes BP som det bästa alternativet för min spelarkarriär, berättar Christian.

När kontraktet med Brommapojkarna gick ut valde han spel i Division 1 med Bissarna.

– Jag är ganska snabb men var ganska tunn när jag var i BP, därför fick jag mest spela som ytter och det är inte på den positionen jag vill spela på. Och jag fick inte så mycket speltid överlag. Då hörde Bissarna av sig och jag ville ge det en riktig chans på min favoritposition, nummer nio. Jag kände till tränarna och de ville mig den chansen och då kändes det som ett rätt val för mig bara. 

Christian Kouakou i BP-tröjan efter ett mål i Superettan häromåret. Foto: Bildbyrån

Christian Kouakou i BP-tröjan efter ett mål i Superettan häromåret.
Foto: Bildbyrån

Under hösten 2017 lossnade det verkligen med målskyttet och Christian Kouakou var starkt bidragande till lagets framgångar – hans tränare i Nyköping, Brian Clarhaut, lyfter dock fram fler egenskaper än bara målskyttet när han skall berätta hur viktig Kouakou är för Bissarna.

– Christian är väldigt viktig för oss, det handlar inte bara om hans målskytte för vi lägger väldigt mycket defensivt ansvar på våra anfallare också. Hans hårda arbete på planen, både offensivt och defensivt, är viktigt för laget. Jag är glad att han har inlett säsongen så som han avslutade den förra men för mig som tränare gör han väldigt mycket mer för laget än bara mål, berättar Brian.

Målskyttet går det dock inte att blunda för – det krävs inte mycket för att det ska rassla till.

– Först och främst är Christian en väldigt professionell spelare, han tar in alla taktiska direktiv och instruktioner. Sedan är han väldigt klinisk i sina avslut, han behöver bara en möjlighet för att
göra mål, berättar Brian Clarhaut och fortsätter sedan ösa beröm över sin målfarlige anfallare. 

– Han är också duktig på att skapa ytor för de andra i laget för av naturliga skäl drar han ofta
på sig rejält med markering av motståndarna och då skapar han ytor för sina medspelare istället. 

Kan Christian Kouakous målskytte leda Bissarna högre upp i tabellen denna säsongen? 

Jag har en stor tro på mig själv och vet att jag kan göra mål i varje match, det känner jag själv för jag vet att jag minst kommer få en hundraprocentig chans i varje match. Jag vet inte riktigt hur långt det kan gå men jag hoppas det kan gå långt och att jag kan hjälpa laget mot toppen. Jag vet att jag kan göra mål och det är så jag går in i varje match med vetskapen om att jag kan göra mål. 

Om man en gång spelat i allsvenskan vill man alltid tillbaka dit – eller hur tänker en spelare?

– Det har varit mitt mål från första stund när jag lämnade BP. Jag tog ett steg nedåt till Division 1 för att längre fram i karriären få studsa tillbaka. Jag ser ju fortfarande allsvenska matcher och känner folk som spelar i allsvenskan, man vill såklart tillbaka dit. Jag har valt att ta denna vägen för att hitta glädjen och sedan försöka ta mig uppåt i seriesystemet igen, berättar Christian själv.

Christian Kouakou in action på Rosvalla i Nyköping  Foto: Peter Sonander

Christian Kouakou in action på Rosvalla i Nyköping
Foto: Peter Sonander

Avslutningsvis får vi säga ett stort grattis till Månadens Spelare-utmärkelsen. Hur känns det?

– Det är väldigt kul, jag är jätteglad för det. Det här är ett kvitto på att man gjort något bra och också ett kvitto på att man fått en bra start i och med att det är i början av säsongen. Där finns många bra spelare i Division 1 så man får se det här som en boost och försöka fortsätta utvecklas. Jag ser fram emot säsongen och hoppas få fortsätta lika bra som jag har inlett den här säsongen. 

Betyder det extra när det är supportrar som röstar fram vem som ska bli månadens spelare?

– Ja, det är klart. Det visar att man är omtyckt och att folk gillar det man gör, det känns positivt och skönt att folk har koll på en. Jag vill tacka alla som har röstat, jag är väldigt glad för att ni gjort det.

Vi önskar Christian Kouakou och hans Nyköpings BIS all lycka och välgång under säsongen!

Passa på att se Christians mål från Omgång 4, det är ett mål av högsta möjliga klass!