Calle Svensson med priset för Månadens spelare i maj månad. Priset tas fram av vår samarbetspartner Lundgrens i Gräfsnäs. Foto: Georg Zandstra (VSK Fotboll)

Calle Svensson med priset för Månadens spelare i maj månad. Priset tas fram av vår samarbetspartner Lundgrens i Gräfsnäs.
Foto: Georg Zandstra (VSK Fotboll)

En av division ett-fotbollens mest trogna tjänare, Calle Svensson, har röstats fram till maj månads spelare.
– Otroligt stort. Det är i paritet med mina barns födelse, säger Svensson med en gnutta sarkasm i tonen.

Med 194 matcher i division ett är Calle Svensson meriterad som få i dessa sammanhang. Sleipner, Nyköping i två omgångar, Husqvarna och nu Västerås SK har varit klubbarna. Dessutom blev det en säsong i Superettan med GAIS 2015.
– Finns det någon som har fler matcher än mig i division ett? Ni på kontoret får ta fram en maratontabell, beordrar Svensson.
Du har två säsonger kvar i VSK, enligt kontraktet, efter 2018. Ändå kan det här bli din sista division ett-säsong?
– Förhoppningsvis blir det så.
Utveckla?
– Målsättningen har hela tiden varit att ta Västerås till Superettan som ett första steg. Jag har ju spelat i den serien och tycker det är fullt rimligt att dagens VSK ska kunna ta steget dit. Sedan vill jag var med och ta upp dem i Allsvenskan också, det är en liten dröm att göra det. Inte för att jag hör hemma i Allsvenskan om två-tre år kanske. Men om vi går upp och de sedan leder med 4-0 hemma mot AIK i 89:e hoppas jag att de ger mig två kryckor och får en minuts speltid…
Hallå där, du fyller bara 31 på söndag?
– Det är sant – och kroppen känns bra. Jag skulle vilja säga att jag sällan har känt mig i bättre form.
Har 30-årskrisen lagt sig eller kommer du till träningarna med en röd Porsche?
– Hehe. jag kom ur den krisen rätt snabbt. Grabbarna i laget driver ofta med mig och menar att jag tränar hårdare nu än någonsin. Men jag älskar ju att spela fotboll och uppskattar varje sekund av det. Oavsett om det är idioten i regnoväder eller derby i solsken.

Calle Svensson, då i Gais, tar sig fram på fotbollsplan.  Foto: Bildbyrån

Calle Svensson, då i Gais, tar sig fram på fotbollsplan.
Foto: Bildbyrån

Calle Svensson är sällan typen som glänser. Däremot vet han sitt värde som ”extraordinärt medelmåttig” – så till vida att han har kunnat spela på de flesta positioner i banan och gjort det bra, utan att för den skull glänsa.
– Tidigare i karriären var jag mycket ytterback, men sedan jag tog steget in i banan och blev mittback (i GAIS 2015) har jag blivit bättre.
För att du slipper springa lika mycket…?
– Exakt, jag är mer smart är snabb. Trots allt. Dagens ytterbacksroll är ju helt sjukt jobbig.
Du vinner den här omröstningen utan att vara någon målskytt över huvud taget. Det borde du ta som en komplimang?
– Verkligen. Mål gör jag sällan. Jag går inte ens upp på hörnorna i år. Lagkompisarna blir nervösa när jag går över mittlinjen.

Att spela mittback i ett lag som nästan alltid styr matcherna måste vara väldigt annorlunda mot att spela i ett lag som har jämna matchbilder?
– Så är det definitivt. Vi har mycket bollinnehav så det gäller att hitta öppningar och läsa av motståndarnas kontringar. Tålamod och koncentration är två ledord.
En del spelare har kanske problem att motivera sig till maxprestationer med sådana förutsättningar ?
– Som mittback är det viktigt att vara jämn i prestationerna eftersom man ”tvingas” vara säkerheten. Likadant är det för målvakterna. Laget måste kunna lita på dem där bak. Jag är en sådan där idiot som inte har problem över huvud taget att tagga upp inför matcher. Oavsett om det är på träningen i november eller i en seriefinal – jag drivs av min vinnarskalle. Sedan har jag fått vara kapten en hel del eftersom vi haft skadade spelare. Är man lastgammal som jag är gäller att ta sitt ansvar och gå i bräschen för vad som ska göras, men det är också en motivationsfaktor.
Vilka andra detaljer är viktiga för dig när ni spelar match?
– Att sätta upp tempot eftersom vi ibland möter lag som börjar maska reda efter tio minuter… Jag förstår motståndarnas taktik, absolut, men vi får inte luras med på sådant.
På tal om lastgammal – hur ser du på livet efter en fotbollskarriär?
– Det vete sjutton… Jag har byggt på mig mycket erfarenhet som jag inte vill kasa bort. Samtidigt finns det ju ett liv utanför fotbollen som också är intressant. Jag pluggar just nu inför en kandidat i pedagogik – beteendevetande.

Calle Svensson, numera i dirigent VSKs backlinje. Foto: Bildbyrån

Calle Svensson, numera i dirigent VSKs backlinje.
Foto: Bildbyrån

Västerås SK:s facit under maj månad, där Calle har varit dirigenten där bak (blott åtta mål insläppta på elva matcher):
0-2-seger borta mot Syrianska.
2-0-seger hemma mot Karlslund.
0-1-förlust hemma mot Assyriska.
1-3-seger borta mot Sandviken
– Trots att vi saknat en del spelare har vi gjort det bra som lag och ligger i toppen av tabellen. Där ska vi förbli, avslutar Calle.

Månadens spelare görs tillsammans med Ettanfotbolls samarbetspartner Lundgrens i Gräfsnäs. Lundgrens är specialister på att ta fram priser och pokaler och står därför bakom tillverkningen av de fina priserna som Månadens Spelare erhåller i Ettanfotboll