Kommer Janne Stahre lyckas föra sitt Oskarshamn till ett Superettankval? Foto: Bildbyrån

Kommer Janne Stahre lyckas föra sitt Oskarshamn till ett Superettankval?
Foto: Bildbyrån

Det är dags för den sista dansen, segerdanser och krigsdanser i en salig blandning. Vi ska bevittna den sista omgången av Ettanfotbolls båda serier den kommande helgen och alla är bjudna. Det är dock oklart om alla blir uppbjudna eller om några helt enkelt får nobben. Det är tuffa tider.

Det har liksom stått skrivet i stjärnorna hela säsongen att det skulle bli såhär, ohyggligt spännande. Visst motsvarade de respektive favoriterna Mjällby AIF och Västerås SK det favorittryck som fanns. Jag saluterar igen, att vinna en serie är svårt, underbart och verkligen inget enkelt. Merparten av serierna i övrigt har dock varit väldigt jämna, både i toppen och botten och en snabb titt i tabellerna avslöjar ju detta tydligt.

Nu väntat ett kvaljagande Eskilsminne i den sista matchen så Mjällby får byta dansardojjorna mot något med lite fler dobbar på lördag. Eskilsminne lär ivrigt bjuda upp seriesegrarna för att försöka nå kvalplatsen.

Eskilsminne hade skäl att fira ifjor - får de upprepa det i helgen? Foto: Bildbyrån

Eskilsminne hade skäl att fira ifjor – får de upprepa det i helgen?
Foto: Bildbyrån

I förarsätet om kvalplatsen sitter just nu Oskarshamns AIK och för dem väntar Oddevold på bortaplan. Här förväntar jag mig krigsdans och en tuff uppgift. OAIK har allt i egna händer och lär stå redo.

Nykomlingarna Tvååker lurar också strax bakom och lär vara väldigt sugna på att avsluta en strålande säsong på allra bästa sätt. Tränaren Mattias Lindström gör sin sista seriematch som tränare för klubben och ett nedflyttningshotat Ängelholms FF väntar på bortaplan. En match som verkligen har både ”himmel och helvete” som rubrik. Segerdans och/eller dans på ”graven”?

I bottenstriden är det en (kanske unik?) situation där lagen står på kö. En sjukt tajt kö. Åtvidaberg (behöver en poäng), Karlskrona, Kristianstad, Grebbestad och Ängelholm. I den skaran hittar vi fler förlorare än vinnare men hur det ska sluta?? Inte den blekaste aning.

***

I norr startar vi med Syrianska – Assyriska. SFC behöver en poäng för att säkra kvalplatsen uppåt, Assyriska är redan klara för nedflyttning. Är det en given utgång i denna match?

Allt annat än att AFF släpper loss allt som finns i truppen och ”bara kör” vore ett underbetyg. I grunden finns så mycket i laget att man borde kunna hota alla lag i serien, nu har man bara en match på sig. Ingenting kan rädda den här hemska säsongen men om det någon gång ska visas heder så är det dags nu. Man spelar inte bara för sin egen heder utan även för Carlstad Uniteds. Syrianska har så klart annat i sikte. En poäng och drömmen om Superettan lever vidare med ett kommande kval. Offensivt har Syrianska fina kvaliteter, defensivt måste man hitta rätt igen om man ska lösa motståndet (oavsett vilka det blir) från Superettan om det blir kval.

Kommer John Junior och hans Carlstad kunna knipa kvalplatsen framför Syrianska? Dramatik väntar - och utlovas på lördag!  Foto: Anders Andersson

Kommer John Junior och hans Carlstad kunna knipa kvalplatsen framför Syrianska? Dramatik väntar – och utlovas på lördag!
Foto: Anders Andersson

I striden om att undvika det negativa kvalet är det många lag inblandade. Nyköping, Rynninge, Karlslund och Team TG. Bissarna tar emot Linköping och visade ju senast att det finns kapacitet när man slog Umeå FC på bortaplan. Känslan är att man löser minst en poäng. Team TG tar emot BK Forward och där nöjer jag mig med att säga att om Timothy McNeil är fit for fight klarar TG av den utmaningen. Karlslund har en mycket svår uppgift framför sig med bortamöte mot Carlstad United som ju kan nå kval uppåt (om Assyriska slår Syrianska). Rynninge har ingen vidare form men i alla fall fördel i form av hemmaplan mot Umeå FC.

Örebro och Umeå är alltså städerna det handlar om i stor utsträckning här på olika sätt. Vilka bjuder upp, vilka får nobben och vilka kan dansa vidare med ett leende på läpparna? På lördag klockan 17.00 vet vi. Let’s dance.