210405 Avtryck från en fotbollsko i snö inför fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan IFK Malmö och Åtvidaberg den 5 april 2021 i Malmö. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0044

Ett långt fotbollsår 2021 drar mot sitt slut och Intresseorganisationen Ettanfotbolls ordförande Johan Englund samlar tankarna inför de stundande helgerna.

Precis som den första pandemisäsongen, 2021, blev fotbollsåret 2022 en månad längre. Med snart två år av pågående pandemi och den berg-och-dalbana den skapat ute bland Ettans föreningar är många nere på fälgen. Men nu kommer jul, nyår och trettonhelgen med en ovanligt välbehövlig vila för alla i Ettan. 

Vi har tillsammans klarat av att genomföra även denna säsong i pandemins djupa skugga, men vi ser hur det tärt på framförallt ekonomi och alla de ideella ledare som bär sin Ettan-förening på axlarna. Jag är full av respekt och beundran för hur ni har orkat!

I ligaorganisationen har vi lyckats behålla våra kommersiella partners under pandemin – och stort tack till adidas, NLYMAN, m fl för det – men pandemin har gjort att arbetet med att rekrytera nya gått långsammare än planerat. Det finns dock ett ökande intresse att associera sig med Ettan och vi har några spännande ”leads” vi arbetar med.

Inför säsongen 2022 har vi skickat upp fyra av fyra möjliga lag till Superettan, vilket betyder att vi välkomnar fyra Superettan-lag till Ettan. Utan det negativa kvalet 2021, så får vi upp sex lag från division 2. Vi ska göra vårt bästa för att alla föreningar som tillkommer till säsongen 2022 ska få det så bra som möjligt i ligan till kommande säsong!

En tidig julklapp har vi fått i det att SvFF meddelat att man avser att förlänga utvecklingsprojektet Semiprofessionell Fotboll också över 2022. Det innebär att vi även nästa år kommer att kunna fortsätta utvecklingsarbetet, med initiativ inom våra fem hållbarhetsområden som syftar till att ligans föreningar ska bli mer hållbara över tid; Organisatorisk-, Ekonomisk-, Mänsklig-, Sportslig- och Miljömässig hållbarhet. Detta innebär bl a att vi inte bara fortsätter utan också bygger ut de under 2021 uppskattade ”Ettan-talks” – en serie på kortare 1,5-2 timmars digitala webbinarier som fokuserar på marknads- och evenemangsutveckling – fortsätter med mer regelbundna ordförandeträffar, självklart utbildningen av integrity officers kring matchfixingfrågor, etc, etc.

Nytt 2022 blir också att vi bjuder in intresserade föreningar i division 2 herrar att delta i delar av utvecklingsarbetet. Digitala arbetssätt i kombination med de medel SvFF skjuter till i projektet Semiprofessionell Fotboll möjliggör detta utan att det tar av Ettans resurser. Det känns roligt och bra att vi kan dela med oss till division 2 herrar, på samma sätt som SEF på olika sätt delar med sig av utbildningar och nätverk till oss i Ettan.

Självklart hoppas jag att den förbannade pandemin kan ge med sig så att 2022 kan bli ett ”normalt” år. Men tillsvidare behöver vi fortsätta att följa rekommendationer och restriktioner och hur smittspridningsläget ser ut ute i trupperna och den veckvisa covid-rapporteringen vi haft under 2021 fortsätter därmed tillsvidare.

Och – förresten – vad är numera normalt? Under de perioder 2021 där vi fick välkomna publik tillbaka till våra arenor såg vi tydligt att publiken inte automatiskt kommer tillbaka i de volymer vi haft innan pandemin. Det är vi inte ensamma om i Ettan utan vi ser det över hela linjen i svensk fotboll, men också i andra idrotter och i kultur- och nöjessektorn. Och det är inte så att publiken flyttat till TV:n. Man har skaffat sig andra vanor under pandemin helt enkelt. Vi kommer att behöva jobba hårt för att återrekrytera publiken!

Utmaningar saknas alltså inte, men samtidigt ser jag väldigt många möjligheter. Vi har tagit stora steg när det gäller kännedomen om Ettan och ligans varumärke. Det snackas mer om Ettan på många håll; i svensk fotboll, på SvFF:s Förbundskansli, bland mediaföretag, etc, etc. Vårt arbete med detta har samtidigt bara börjat – det är en lång resa att göra, som kommer att ta många år ytterligare. Men samtidigt känner jag att vi har ett antal unika styrkor i Ettan, med den så tydliga talangprofilen, vårt systematiska arbete med hållbarhet och att vi finns med vår elitfotboll (under semiprofessionella förhållanden) från Piteå i norr till Malmö i söder.

Nu i dagarna får de Ettanföreningar som spelat Ettan under 2021 ut sin egen förenings hållbarhetsrapport för 2020 i kortformat i redigeringsbart powerpointformat. Samtidigt får alla föreningar ut en digital enkät genom vår nya samarbetspartner Position Green, för insamling av data för Hållbarhetsrapporten för säsongen som just avslutats: Vi ska försöka vara snabbare ut med denna, vår fjärde hållbarhetsrapport.

Slutligen vill jag passa på att tacka våra medarbetare i Ettanfotboll – Jimmy Fors, Oliver Beijer, Pontus Andersson och Peter Göthe – för bra jobb under året. Även de har tagit steg i utvecklingen! Stort tack också till alla i vår styrelse som lägger mycket och värdefull tid bl a i de hela tolv styrelsemöten vi haft under 2021.

Allt det jag nämnt i detta julbrev och mycket mer gör det så oerhört roligt och stimulerande att få ha förtroendet att som ordförande leda Intresseorganisationen Ettanfotboll. Nu vilar vi upp oss och sedan kavlar vi upp ärmarna tillsammans för att göra 2022 till det bästa Ettan-året någonsin!

God Jul och Gott Nytt År

Johan Englund