Victor Lindelöf i VSK-tröjan 2011 Foto: Bildbyrån

Victor Lindelöf i VSK-tröjan 2011
Foto: Bildbyrån

Då har det äntligen varit premiär i två väldigt intressanta serier. Såväl Division 1 Norra som Division 1 Södra innehåller klassiska klubbar, spännande nykomlingar, etablerade profiler och nya, unga spännande talanger. Ettan-fotbollen är på gång! 

Förra helgen drog de två serierna som ligger i gränslandet mellan elitfotbollen och ”resten” igång.. Det är tuffa serier där kraven är högre både på klubbarna och de aktiva spelarna och ledarna, de står allihopa på tröskeln till svensk elitfotboll.

Det är två serier med stora, väldigt stora skillnader i erfarenhet och förutsättningar. Två serier där ”kompisgäng” och klubbar med allsvensk erfarenhet inte ligger allt för långt bort i tiden. Vi pratar om mängder av träningar, en hel del långa bortamatcher och i de flesta av fallen långt ifrån något proffsliv.

Grebbestad och Mjällby är två exempel i södra serien. Skellefteå och Västerås SK i norr. Samma serie, olika historier och förutsättningar. Men det ska spelas om det också och tur är väl det.

***

Premiärer är alltid lite speciella och vi ska inte dra några våldsamma slutsatser av dessa men det går alltid att formulera både utropstecken och frågetecken redan efter en match.

Kerim Mrabti, vann Division 1 Norra 2013 med IK Sirius Foto: Bildbyrån

Kerim Mrabti, vann Division 1 Norra 2013 med IK Sirius
Foto: Bildbyrån

Jag var på plats vid de gemensamma upptaktsträffen inför seriestarten och kände på pulsen och förväntningarna. Ingen ”vill” åka ur, lagen ska etablerar sig, hamna på övre halvan eller ta steget upp i Superettan. Det är så snacket går och det är i sin ordning. Alla vill. Några kan.

***

Den södra serien har i år lag som Åtvidaberg, som genomgår en fullständig ombyggnad och renovering. Förhoppningarna finns såklart om en snabb återkomst men någon ”press” verkar det inte finnas. Det kan i sig hjälpa till en hel del.

Mjällby AIF är de allra flestas favorit att ”jogga hem det” till slut, men premiären gav ”bara” en poäng efter 0-0 borta mot Husqvarna. Får Skövde sota för det i helgen, jag tror det?

Ängelholm, Ljungskile och Utsikten är lag som säkerligen kommer att vilja vara med och snacka om de översta placeringarna framöver. Det kommer att bli ruggigt tätt det är jag övertygad om.

***

Serien kryllar av spelare som fostrats i flera av de större klubbarna i Skåne eller västra delarna av landet. Bra spelare som säkerligen en del av dem kommer att studsa tillbaka till någon av våra två högsta serier, antingen med nuvarande lag eller för egen del. Det ska verkligen bli ett sant nöje att följa alla dessa lag och spelare i deras jakt på framgångar.

***

Den norra serien är även den extremt intressant och här är det precis som i den södra serien gott om klubbar som mer eller mindre uttalat ”ska” tillhöra toppen, på lite olika sätt. Västerås SK fick nytt liv när pengarna från Victor Nilsson-Lindlöf till slut trillade in på kontot. Satsningen påbörjades ifjol och nu är tanken att Tor-Arne Fredheim ska styra skutan tillbaka till elitfotbollen.

Syrianska FC har dundrat på med några riktiga kanonvärvningar för befintlig nivå med exempelvis Martin Mutumba, Sebastian Rajalaakso och Mathias Ranègie. Den satsningen talar sitt tydliga språk och truppen ser som helhet intressant ut.

Mathias Ranegie (t.h) i får mottaga pris av Karl-Erik Nilsson (SvFF) Foto: Bildbyrån

Mathias Ranegie (t.h) i får mottaga pris av Karl-Erik Nilsson (SvFF)
Foto: Bildbyrån

Assyriska FF har spetsat truppen rejält, inte minst med hemvändande Stefan Batan.

Akropolis var ytterst nära att kvala sig upp ifjol och ser intressanta ut i år igen och…Jag kan fortsätta ett tag till, lagen som kan/borde/ska utmana där uppe är många. Jättemånga.

***

Det är många tränarprofiler som finns med i klubbarna också. Dessutom med garanti ett par ”nya” namn som kommer att göra bra resultat. Ett axplock av de mer erfarna herrarna, som spelare eller tränare:

L-O Mattson (Ljungskile SK)

Mattias Lindström (Tvååkers IF)

Pelle Olsson (Sandvikens IF)

Tor-Arne Fredheim (Västerås SK)

Louay Chanko (Arameiska-Syrianska IF)

Andreè Jeglertz (Umeå FC)

***

Den är bloggen (säger man så?) ska göra allt den kan för att följa upp det mesta och det bästa från de 480 matcher som spelas totalt i dessa serier. Det blir mycket fotboll och det kommer att bli väldigt intressant och roligt. Det nya samarbetet där DMC in Sports har köpt rättigheterna gör att du kan följa serierna via webb-tv med god kvaitet via https://www.ettanplay.se/

Idag startar omgång två. Nästa inlägg i den här bloggen levereras i början av nästa vecka, då med mer specifika vinklar på resultat och individuella prestationer.

Trevlig helg!