Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

Äntligen premiär, som vi längtat. Topptippade Västerås får beta av den längsta bortaresan redan i premiären när de besöker nykomlingen Skellefteå. Det kommer bli spännande att se utgången av matchen, även om Västerås får bära favoritskapet gjorde Skellefteå en fantastisk fjolårssäsong i Division 2 Norrland och står redo för utmaningen med spel i Division 1 Norra.

 

5819

 

Dan Burlin, Skellefteå FF

Dan Burlin Foto: Bildbyrån

Dan Burlin
Foto: Bildbyrån

Efter en lång försäsong sparkar vi äntligen igång, hur mycket ser ni fram emot premiären?

Vi ser fram emot premiären väldigt mycket. Det känns riktigt kul att få komma igång med matchspel och få känna på pulsen nu, det är något som vi ser fram emot väldigt mycket.

Ni är det nordligaste laget i serien, hur ser det ut med planen inför lördagens match?

Det är inga problem, vi spelar ju på konstgräs så det funkar fint. Där är inte andra förutsättningar med väder och vind inför matchen mer än att det är någon grad kallare än söderut.

Hur ser du på den trupp du förfogar över, har ni fått alla pusselbitar på plats? 

Nästan, vi hoppas fortfarande kunna komplettera med någon spelare. Men i övrigt är vi väldigt nöjda över den trupp som vi förfogar över. Det är ett hungrigt gäng som vill bevisa sig på denna nivån, så det känns väldigt bra.

Det är en av seriefavoriterna ni tar emot i premiären, vad vet ni om Västerås som lag?

Det är ett stabilt lag som är tippade att vinna serien. Det finns lite spelare i laget att hålla koll på såklart, men huvudsakligen är det ett stabilt och bra lag som kommer på besök i Skellefteå.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi kommer att bjuda upp till match och ser fram emot att ge dem en jäkla match helt enkelt. Det skall väl alla som kommer på besök här uppe få känna på. Det finns inget att spara på, vi skall lämna allt där ute – så ser det ut inför lördag!

 

Tor-Arne Fredheim, Västerås SK

Tor-Arne Fredheim Foto: Bildbyrån

Tor-Arne Fredheim
Foto: Bildbyrån

Äntligen premiär, hur känns det för er del att få spela tävlingsmatcher igen?

Det är superskönt, kul och äntligen. Men det känns som det hade kunnat väntat en eller två veckor men så är det nog för många, vi har haft mycket förkylningar och skador de senaste veckorna. Samtidigt har vi ett par träningsmatcher med vinster mot Division 1-motstånd de senaste veckorna så vi har det med oss. Sedan har vi fått in Rinor Nushi i dagarna och Karwan Safari har börjat träna med oss igen så det ser bättre och bättre ut.

Hur tycker du att försäsongen har sett ut, är du nöjd med hur det har varit?

Nej, det har inte varit en bra försäsong. Det har varit alldeles för mycket skador och för lite folk i träning hela tiden, så träningsmässigt har det inte varit en bra försäsong men matchmässigt har det varit bra och de som har spelat har ju fått mycket speltid. Där är en del som ligger efter, men de är inte riktigt med än. Så det är väl på gott och ont men det är inte riktigt bra, man vill ju ha så många som möjligt i träning. Man vill ha alla på träning så man lär känna varandra ordentligt.

Ni har förstärkt truppen inför den här säsongen, hur ser du på truppen?

Det har ju blivit att vi har fått gardera upp oss med kvalitetsspelare i och med skadorna i truppen, så vi inte skall tappa något i början av säsongen. Vi har också tagit in två fransmän som skall täppa till bakåt. Det är spelare som ökar konkurrensen och kvaliteten i truppen med sin snabbhet och tuffhet. Så sammansättningen totalt känns bra, även om vi inte är i fas just nu så har vi en bra line-up och en bra bänk så det känns positivt just nu.

Det är Skellefteå ni gästar i premiären, hur skulle du beskriva dem som lag?

De har ju ett väldigt gott självförtroende med bara en förlust på hela fjolårssäsongen och över sjuttio gjorda mål, de hade ju en målskytt som bara stänkte in mål. De har också förstärkt med några spelare under vintern. Det är alltid svårt att möta sådana lag i upptakten och jag tror att alla matcher under april och maj är jämna och tuffa och det är inget undantag med den här – det kommer bli en jämn och tuff match är jag övertygad om.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det kommer bli en jämn match men vi kommer stå som segrare ändå med 2-0.

Matchen spelas på lördag den 7 april klockan 14:00 på Electrolux Home Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.se

 

Söderettan

Kan man rivstarta en säsong på ett bättre viss än med ett derby? Tveksamt. I den södra serien vankas det ett lundaderby mellan ”Krubban” och Torn – det kommer smälla och det kommer vara intensivt, vågar vi lova. Torn vann Division 2 Östa Götaland ifjol, Lunds BK avancerade som tvåa genom att vinna kvalgruppen till Division 1. Vem drar det längsta strået och får vara ”storebror” i stan fram till serien vänder? Ni vill inte missa den här drabbningen!

 

6063

 

Stefan Jansson, Lunds BK

Stefan Jansson Foto: Lunds BK

Stefan Jansson
Foto: Lunds BK

Äntligen premiär, skall det bli skönt att få spela matcher med tävlingskaraktär igen?

Verkligen, man har varit tränare i så många år nu att det varje år är oerhört skönt att komma igång igen. Sedan går säsongen snabbt när det väl är igång, även om det är fler matcher i år kommer det förmodligen kännas likadant ändå men det är skönt att vi kommer igång igen.

Hur har försäsongen sett ut för er del, är du nöjd med resultaten ni haft?

Jag tycker att det har gått enligt plan. Första matchen är alltid så att man provar lite nyförvärv, spelidéer och organisationen bara för man vill prova på nya saker som vi kan ha nytta av under säsongen. Det var lite svajigt och så men det har blivit bättre och bättre. Men sen slog vi Mjällby med 2-1 och gjorde en suverän insats, Det är sådana insatser vi måste göra varje vecka i Division 1, så bra klass är det på serien.

Ni är tillbaka efter två år i Division 2, hur ser du på den trupp som ni har till återkomsten?

Jag tycker den ser spännande ut, några som har kommit lite lägre ifrån och några som kommer lite högre ifrån. Det finns också några i truppen som var med i den truppen som åkte ur häromåret och vi alla känner en stor lust att via att vi är ett Division 1-lag. Jag tycker det ser spännande ut, där finns många fina spelare från Division 2 som kan bli bra fotbollsspelare och som jag tror kan gå vidare i framtiden också. Vi har också en bredare trupp i år, vilket kommer vara viktigt när man skall spela trettio omgångar för det behövs folk när skador, avstängningar och andra tråkigheter inträffar.

Det är Torn, således ett lundaderby, direkt i premiären – hur ser du på dem som lag?

Man vet vad man får när man möter Torn, det är ett tungt lag som spelar relativt rakt. Jag tycker att de utvecklat sig lite grann och spelar lite mer längs med backen men det fysiska spelet finns alltid där. Men de är mer spelande nu, men det smäller alltid lite extra när man möter dem och det kommer såklart smälla lite extra nu i premiären förstås.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Som utgång siktar vi såklart på vinst, sedan vill jag inte tippa eller sia om hur många mål det blir. Jag tror såklart till hundra procent på mitt lag. Jag tror också att vi kommer ha mer boll än dem och styra spelet mer än dem när vi spelar på vår hemmaborg, så brukar det vara och så kommer det förmodligen vara den här gången också.

 

Richard Ringhov, Torns IF

Richard Ringhov Foto: Bildbyrån

Richard Ringhov
Foto: Bildbyrån

Nu är vi framme vid premiären – hur är känslorna hos Torn inför det?

Lite överraskad är jag ändå att inte spelarna fokuserat mer på matchen, men vi har pratat mycket om att det är trettio matcher som ska spelas och att vi inte ska lägga för mycket fokus enskilda matcher på premiären. Seriepremiärer och derbyn är det alltid speciella känslor kring och har alltid en speciell påverkan på oss och det är klart att det är så nu med, folk runt omkring oss är intresserade och bryr sig så jag hoppas det kommer mycket folk på matchen och stöttar oss.

Ni är nykomlingar på den här nivån, hur väl förberedda är ni för utmaningen?

Vi är mycket väl förberedda, vi har försökt förberedda oss för den nivån vi ska spela på i år. Vi måste inse att vi måste ta steg gentemot ifjol, det pratade vi om tidigt och det tycker jag spelarna anammat på ett bra sätt. Kräver vi att spelarna ska ta steg så måste också vi tränare ta några steg, så vi har gjort några förändringar i år för att kunna bli ännu bättre.

När du tittar tillbaka på trupp och försäsongen som varit, känner du dig nöjd? 

Ja, det gör jag faktiskt. Vi har nio träningsmatcher, sju vunna och två förluster. Vi har varit stabila och vi bygger grunden genom våra träningar där jag tycker att spelarna varit målinriktade och jobbat stenhårt. Vi har haft lite frånvaro och väldigt lite skador så vi har fått vara stabila och intakta under försäsongen.

I premiären ställs ni mot kommunrivalen Lunds BK, vad vet du om dem?

Det är lättare att du frågar mig vad jag inte vet, för jag tror att bägge lagen har oerhört bra koll på varandra. Scouting på varandra är överflödig tid för vi kan varandra redan tillräckligt bra. Lunds BK har fått sju nya spelare in, det är en utmaning att få in så många i en grupp – men de är ett bra lag och jag har en stor respekt för dem.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det blir en rätt tillknäppt match men väldigt rolig att se på. Tuffa hårdkamper och bra spel. Det gäller att hålla hjärnan med sig även om det är tufft spel. Är man en Tornare så tror man alltid på vinst för oss och tror man något annat så har man inte här att göra.

Matchen spelas på lördag den 7 april klockan 14:00 på Klostergårdens IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.se