Oskar Lund. Foto: Privat

Tidigare i år ingick Ettanfotboll ett nytt partneravtal tillsammans med Bonnier News och MittMedia. Ettanfotboll har pratat med “Ettanredaktören” Oskar Lund, personen bakom de artiklar och intervjuer som ni har kunnat läsa på SportExpressen.

Liksom många andra jobbar Oskar Lund numera hemifrån sedan ett par veckor, någonting som har fått honom att sakna de små sakerna på redaktionen såsom kafferasterna. Lund har en gedigen bakgrund som sportjournalist och han berättar hur han på högstadiet lyckades få en praktikplats på en redaktion.
– Jag har en mamma som jobbar som journalist och jag testade på yrket tidigt genom en praktik på högstadiet, då fick jag på klassiskt vis ringa in matcher åt lokaltidningen. Sen så började jag jobba extra på sportredaktionen under högstadie- och gymnasietiden. Efter studenten började jag min journalistutbildning, berättar Lund.

Under tiden som han utbildades till journalist fick han anställning på redaktionen på Dagbladet i Sundsvall och efter examen började han arbeta på tidningens sportredaktion.
– Det var en driven redaktion med bra driv på sporten, det var en bra skola. 

Därefter förde karriären Oskar till Expressen för att sedermera ta honom tillbaka till Sundsvall och Sundsvalls tidning där han jobbar på sportredaktionen för MittMedia. 
– Jag har jobbat lokalt och bevakat främst GIF Sundsvall, men sen har jag jobbat mycket i gemensamma satsningar, till exempel bevakade jag fotbolls-EM åt samtliga titlar inom MittMedia.

Fotboll har som för så många andra varit en naturlig del av Oskar Lunds uppväxt och liv. Hans pappa är fotbollstränare och själv har han spelat i de lägre divisionerna. Som journalist ligger det också i sakens natur att han har bra koll på svensk fotboll efter år av bevakning av allsvenskan och superettan. Att han nu får vända blicken mot Ettan är någonting som han gör med stor entusiasm och nyfikenhet.
Nu har du fått bekanta dig med ligan ett tag, även om det inte varit något seriespel, vad är ditt första intryck?
– Det har varit jättekul, följer man svensk elitfotboll är det klart att man kommer i kontakt med Ettan, men jag har inte haft någon initierad koll. Jag tycker att det har varit kul att upptäcka någonting nytt, det blir en äkta nyfikenhet när man försöker läsa sig in på klubbar, pratar med ledare och spelare för första gången. Det blir en annan grej än att bevaka allsvenskan som man gjort flera år i rad där man har bättre bakgrundskoll. Nu måste jag verkligen sätta mig in i någonting nytt och det är jättekul, säger Lund och fortsätter:
– Första intrycket är att det är fler profilerade namn än vad jag trodde att det skulle vara i serien, det finns många namn som man känner igen. Jag har fått upptäcka några av de här guldkornen, unga spelare som är på väg uppåt, någonting som känns som en förmån att få bevaka. Man kan vara först att upptäcka “morgondagens stjärnor”. Det ser jag som en förmån att få jobba med och det är väl den delen som kittlar allra mest, dels att berätta historier som inte har berättats men också att följa de unga spelarna på väg uppåt och se dem ta stegen upp mot elitfotbollen.

Oskar Lunds roll som redaktör för Ettan innebär att den största delen av hans arbetstid kommer att gå ut på att lyfta fram ligan, att göra innehåll om Ettanfotbollen. Rankningar, listor, reportage och intervjuer. Profiler, stora etablerade namn liksom talanger, oupptäckta spelare, de kommande stjärnorna ligger i fokus. Men också klassiskt journalistiskt arbete “på fältet” kan vara att vänta.
– Ambitionen är att ta oss ut och möta klubbarna på plats, men just nu är det inte möjligt. Tanken är att försöka komma ut en del när det går. 

Mediapartneravtalet kommer också att innebära en bredare matchbevakning än tidigare och att lyfta fram highlights från matcherna. Lund avslöjar också att vi kan vänta oss en podcast där han kommer att bjuda in och samtala med de största profilerna från Ettan. 

Seriestarten för Ettan sköts under veckan upp ytterligare till datumen 13-14 juni vilket innebär att det dröjer ännu lite till innan vi får se lagen och spelarna på planen. Lund, som ju har haft lagen under lupp den senaste tiden, har dock identifierat några trupper och spelare som han under försäsongen tycker har sett extra starka ut.
– BP har ju värvat jättemånga spelare med erfarenhet som sticker ut, det måsta man säga. Det bygget är ju på en Ettan-nivå väldigt starkt med en spännande mix av rutin, spelare från i fjol och unga spelare underifrån. I södra serien tror jag mycket på Landskrona, det känns som att de har flera unga, väldigt spännande spelare samtidigt som de har fått behålla de flesta.
– Sen tycker jag också att Sollentuna ser intressanta ut, de åkte på en stor förlust i cupen men jag pratade med Taha Ali från laget som gjorde ett drömmål. Han såg spännande ut och laget ser spännande ut, intressanta spelare. Helt klart ett lag som jag är nyfiken på. Också Lindome med Alvbåge, han pratade upp deras spelstil väldigt mycket. Det ska bli kul att se mer av dem!

***

Ettanfotboll tackar Oskar Lund för intervjun och är du intresserad av att läsa Oskars rapportering kring Ettan hittar du allt material på:

https://www.expressen.se/sport/fotboll/ettan/

Oskar Lund kan du även följa på twitter: https://twitter.com/osklun

Avslutningsvis låter Oskar hälsa att om du har tips på nyheter, historier eller annat som kan vara intressant att skriva om, så tveka inte på att höra av dig till honom via mail: oskar.lund@mittmedia.se