Varje år uppmärksammar Ettanfotboll en individ, förening eller organisation som på ett extraordinärt sätt gjort insatser för sin förening eller för ligan. Bakom kulisserna görs ett oerhört fint och stort arbete och som alltför sällan uppmärksammas för detta. Det är i dessa kulisser Ettanfotbolls styrelse varje år letar och tar fram kandidater till Ettanfotbolls hederspris. 2021 föll valet på Ted Svensson, ordförande i Oskarshamns AIK.

“Ted symboliserar på många sätt Oskarshamns AIK, där han varit spelare, ledare och arbetat i valberedningen och nu sedan sex år axlar rollen som ordförande. På många sätt symboliserar Ted också den typ av envist och uthålligt engagemang som är typiskt för föreningar i Ettan: Han är en föreningsmänniska ut i fingerspetsarna som med ett oerhört engagemang står för ordning och reda i sin förening. Han har under de sex åren som han hållit i Ordförandeklubban för sitt Oskarshamns AIK varit starkt drivande i att skapa struktur och moderna arbetssätt, med ekonomin i balans.”

Ettanfotboll har pratat med Ted efter att han tog emot utmärkelsen.

Hej Ted! Vill du berätta lite om din bakgrund för de som inte är bekanta med dig?

– Min bakgrund är ju som i de flesta fall att man kommer i kontakt med fotbollen som barn och sedan spelat i pojklag och seniorlag. Sen får man egna barn och är tillbaka i tränarrollen och blir engagerad i en förening med olika roller. Nu har jag de senaste åren varit ordförande i Oskarshamns AIK. Jag är väl en typisk, vanlig svensk kille, gubbe, som det finns massor av ute i landet.

Nu har du tagit emot Ettanfotbolls hederspris, kan du berätta mer om arbetet som gjort dig och Oskarshamns AIK förtjänta av utmärkelsen?

– Går vi tillbaka till när jag valdes som ordförande var det precis i tiden med flyktingvågen och där skapade vi ett rätt stort integrationsprojekt där det fanns ett behov av att röra på sig och ha träningar, fika och så vidare. Givetvis har det lugnat ned sig nu men det var väl så arbetet drog igång. Förr fanns det gamla fritidsgårdar man hängde på och jag har en känsla av vi kanske måste komma tillbaka till det spontana, att det finns en möjlighet för barn att ha en punkt att vara på. Det jobbar vi rätt hårt på i AIK och det finns möjligheter för barn att bara dimpa in och spela fotboll, säger Svensson och fortsätter:

– Man märker hur viktigt föreningslivet är och i synnerhet fotbollen som den största idrotten i Sverige. Det är ett fundament i samhället och varje förlust mot fotbollen, mot föreningarna, att de blir svagare och försämras slår och kommer att slå väldigt hårt mot samhället och barn. Man får stänga anläggningar och ledare försvinner och så vidare. Det är de här frågorna vi jobbar med i Oskarshamn, behovet är enormt i samhället. Idag får vi bidrag för spontanfotbollen, att det ska kunna vara ett häng ute på vår anläggning. Man behöver vara och träffas, inte organiserat, man ska kunna lira lite fotboll.

Ni har ju inte bara utvecklats som en samhällsbärande förening, ni har ju också gjort sportsliga framsteg. Ni utvecklas på fler fronter?

– Ja, vi har officiellt en sportslig ambition som klubb, det är ett mål att nå superettan och det är faktiskt till 2022. Det är lite sting i det för vi fyller hundra år i år i september. Den här sportsliga målsättningen togs upp för fem år sedan och tittar vi i spegeln är vi nöjda då det är sjunde säsongen vi är i Ettan och vi blir starkare för varje år. Vi är på väg framåt, vi hade ett år 2018 där vi kvalade och i fjol där vi är och fajtas på mållinjen. Jag hoppas att vi kan vara där och fajtas i år också, vi tänker i de banorna. Sen finns det en baksida av myntet, det är att vi har en tre, fyra, fem spelare som har gått vidare till högre föreningar, då blir det lite oroligt och rotation i själva laget men vi försöker hållbart ta oss framåt ändå. 

Ted Svensson fortsätter att berätta om föreningens arbete och olika utmaningar, under åren har man haft en röd tråd som har strukturerat och stärkt ekonomin men trots det är Ettan är en tuff serie att vara verksam i och spelarrekryteringen från närområdet är knaper.

– Regionen är inte så stark och vi har Kalmar FF och IFK Berga när oss, det innebär utmaningar där storstadsregionerna har en stor fördel. Därför är det oerhört viktigt att vi får fram spelare från våra egna led. Vi skjuter in mer pengar i akademin, vi har fördubblat deras budget för att profilera den skola som finns här med fotbollsutbildning, kunna ha längre resor och möta bättre motstånd, ha fler tränare. Vi har medvetet fördubblat vår kostnad för juniorerna och nu gäller det bara att hålla i många år och då kommer frukterna att trilla ned. 

Till sist, är det någonting du skulle vilja tillägga eller hälsa till de som läser intervjun?

– Jag är jätteglad och jättetacksam, jag är inte unik i Sverige, det är jättemånga som är likadana som mig och det finns massor av dem, så jag får väl vinka till allihop!

Ettanfotboll gratulerar återigen Ted Svensson till utmärkelsen och tackar honom för intervjun.