Per Åstemo. Foto: Skövde AIK

Skövde AIK är en av alla klubbar i Ettan som har tagit hållbarhetsarbetet på allvar. Under åren har man stakat sig igenom en skuldsanering samtidigt som man aldrig övergivit ambitionen om att få klubben att växa. Vi har pratat med Per Åstemo, klubb- och sportchef, i Skövde AIK.

Per Åstemo, 41, har en gedigen bakgrund i föreningen. 1997 började han i Skövde AIK:s juniorlag och efter det blev det en decennielång sejour på seniornivå innan han slutligen hamnade på chefsposition inom föreningen. 
Efter en kortare, alldaglig konversation börjar vi prata om det ämne som ligger till grund för intervjun – hållbarhet. Många förknippar begreppet med miljö- eller klimatarbete men inom Ettanfotbolls hållbarhetsarbete ryms många fler områden vara ett är sportslig hållbarhet och det är där vi börjar. 

Skövde AIK har antagit en filosofi som bestämmer att i föreningens A-lag ska max fyra spelare komma utifrån närområdet, vilket är Skaraborg. Det kan vara utländska eller svenska spelare men det får inte överskrida antalet fyra och i år hittar vi enbart två spelare som kommer utifrån närområdet.
– När jag började kallades det för bygden lags, vi skulle jobba med lokala spelare och framförallt spelare från egna led, vi vill vara Skaraborgs talangfabrik, berättar Åstemo och fortsätter:
– Målsättningen är att hitta duktiga spelare, förädla dem och slussa dessa vidare till elitfotbollen. Vi har som mål att en spelare i snitt ska gå vidare per säsong, ibland blir det noll och ibland är det tre så det beror på, oftast på hur laget går. Går det bra öppnas det upp. 

Att bygga ett lag med stark lokalförankring kan också tänkas ge goda förutsättningar för publikrekryteringen, någonting som har slagit ut helt okej. Något annat är det dock med igenkänningsfaktorn som Åstemo menar har blivit en stark faktor.
– Det är väldigt igenkännande och en förhoppning är att alla spelare ska flytta till Skövde, det är ju lättare med de som kommer från närområdet att kunna jobba lokalt och spela fotboll lokalt. Sen har det ju en liten ekonomisk del i det hela, det är bra mycket billigare och enklare att rekrytera lokalt.

Rör vi oss ned på juniornivå ser vi att Skövde AIK är en förening som har fullt upp med skolfotboll, turneringar, junior- och akademiverksamhet. Föreningen har ungefär 350 barn i sitt fotbollsprogram som heter Bollskoj och lagen går hela vägen från femåringar upp till akademilagen P17 och P19. 
– Vi har breddfotboll upp till 14 år, sen jobbar vi med ett breddspår även för de som inte vill satsa men det är en tuff ålder 15-16 där många tröttnar på fotboll eller väljer en annan idrott. 

Föreningen har nu också förstärkt akademin med en heltidsanställd akademiansvarig, Roberth Jacobsson, och på ungdomssidan ansvarar Janne Andersson för verksamheten.
– När han började (Janne Andersson, reds. anm.) för sju-åtta år sedan hade vi några tomma kullar som till slut blev fyra eller fem tomma kullar men som han har jobbat nu för att fylla. När vi går in i nästa år har vi fulla kullar från fem till nitton år, det är ett gediget arbete och kullarna växer, säger Per Åstemo.

Roberth Jacobsson är inte bara akademichef i föreningen, han är också ansvarig för någonting som man kallar för KRAFT-paketet. Det är en satsning där man vill utbilda klubbens spelare i föreningens värdegrund i förhoppningen att fostra goda samhällsmedborgare även utanför planen. KRAFT-paketet sammanfattas egentligen genom den gyllene regeln, det vill säga att du behandlar människor som du själv vill bli behandlad. 
-Vi har ett paket som heter Fotboll för alla som AIK Solna tog fram för något år sedan, övningar och filmer riktade mot olika delar i samhället, HBTQ, mångfald. Det är mest de äldre lagen som vi jobbar med de filmerna. Det rör sig om övningar och reflektioner framförallt. Också det här med vad gemenskap står för, att alla är lika mycket värda. I grund och botten handlar allt om att göra mot andra så som du vill att andra ska göra mot dig, säger Jacobsson.

Roberth Jacobsson. Foto: Skövde AIK

Ett uppskattat inslag i närområdet är Skövde AIK:s skolfotboll som man kallar för Klassfotboll. Konceptet går ut på att föreningen under en helg bjuder in alla skolor i Skövde kommun och spelar fotboll klassvis. Det är det 22:a året i rad som man bedriver denna verksamhet och under en Klassfotbolls-helg får ungefär 2 500 barn från cirka 20 skolor spela fotboll. 
– Det som är roligt är att det är en sextio procent ungefär som spelar fotboll i vanliga fall, tanken är att få med sig klasskompisar och röra på sig och kanske även hitta en fotbollsklubb efter att man har varit här. Det är inget självändamål att den klubben ska heta Skövde AIK utan snarare att man ska spela fotboll någonstans. 

Ett annat projekt är SAIK Extra som akademichef Jacobsson håller i. Där bjuds ungdomar in till extra träning oavsett vilken förening de tillhör, alla som vill träna extra får komma. Men det som Åstemo lyfter fram som unikt i föreningens ungdomsverksamhet är två särskilda aktiviteter som man gör varje år. 
– Vi tar med hela ungdomsverksamheten på ett träningsläger där vi tränar, umgås och går igenom vår värdegrund. Det blir ett sätt för alla att mötas över gränserna. Det andra är att vi åker och besöker en av våra gamla spelare, både i allsvenskan och superettan, ser en match helt kostnadsfritt för barnen. Spelarna brukar alltid ställa upp efter matcherna och ta bilder och så vidare, det är alltid uppskattat och det är fantastiskt kul att spelarna bjuder på sig själva också.

Tränare och juniorspelare. Foto: Skövde AIK

***

Under våren kunde ni här på ettanfotboll.se läsa om Christian Lindström som var på besök i Skövde för att föreläsa om sin resa ur drog- och spelmissbruk. Skövde AIK och Per Åstemo har på senare tid lagt ned rejält med tid för att jobba med dessa frågor och allting började med ett fall i A-laget.
– Det började för tre år sedan när det uppdagades att en av våra spelare var spelmissbrukare. Vi hade ett möte med hans förälder som berättade, efter det läste vi på för att se vad vi som förening kunde göra. I samband med det kom Ettanfotboll med utbildningar och vi sa att vi som förening då ska hjälpa våra spelare med detta. Nu har vi alltid utbildningar för våra akademilag och A-lag som är obligatoriska och i år hade vi turen att Christian kunde komma och föreläsa, vilket berörde väldigt många.

Åstemo förklarar hur mycket handlar om att på ett avskräckande sätt visa bilder från verkligheten med vad som kan hända om man hamnar i spelmissbruk och i fallet med den egna spelaren har stödet, dialogen och arbetet betytt väldigt mycket för både spelaren som idag mår bra men också för föreningen som har lärt sig att hantera liknande situationer. 

Christian Lindström föreläser inför Skövde AIK:s A-lag och akademilag. Foto: Ettanfotboll

Ettanfotbolls utvecklingschef för föreningar, Jimmy Fors, fyller i och hyllar Skövde AIK för deras insatser mot spelmissbruk och matchfixning. 
– Skövde är en bra förebild bland föreningar sett till hur man arbetar med mjuka värderingar och hållbarhetsarbete på olika plan. Närmast på hornhinnan ligger så klart föreläsningen med Christian Lindström som jag själv var drivande i att få igenom, men det visar också på det stora arbete med mänsklig hållbarhet som Skövde AIK driver inom föreningen.

***

Sportslig hållbarhet, precis som mänsklig hållbarhet, är förstås av enorm betydelse för varje förening. Men för att ens ha förutsättningarna att bedriva hållbarhetsarbete krävs det förstås en stabil grund att stå på, vilket är föreningen. Särskilt i tider av ovisshet, såsom nu under coronapandemin, då många klubbar saknar intäkter och blöder ekonomiskt i kölvattnet av samhällspåfrestningarna.

Skövde AIK har under det senaste decenniet arbetat målmedvetet för att stärka sin förenings ekonomiska grund och hållbarhet. När Åstemo klev in i arbetet som klubbchef hade föreningen en skuld på över en miljon kronor. Det kanske inte låter anmärkningsvärt för särskilt många men för en Ettanförening är det en betydande summa pengar. Föreningen identifierade särskilda ekonomiska områden som man ansåg var av betydelse för att säkerställa klubbens fortlevnad. Åstemo beskriver hur man tog fram en modell för att skapa större insyn i föreningens kostnadsställen, då fick man svart på vitt se vad som var dyrt och vad man kunde göra åt det.

Trots skulden och en tuff ekonomisk sits valde man ta sig an framtiden med optimism och framåtanda. Man ville inte låta sig nedslås av kostnaderna, istället vågade man expandera verksamheten – givetvis grundat i kloka beslut. Optimismen ledde i sin tur till ökade intäkter och ökad omsättning.
– Vi har gått från en omsättning de senaste fem åren från 3,5 miljoner kronor till över 5 miljoner vilket har gjort att föreningen har blivit större, gör mer saker, utvecklas och kan ta kostnader men får även mer intäkter. Då kan man undra, kan vi inte bara spara? Då känner vi att vi gör avkall på verksamheten, det är väl det som är vår filosofi att vår verksamhet och organisation ska utvecklas och bli bättre och samtidigt betala av våra skulder varje år. 
– I fjol var skulden nere på ungefär 630 000 kronor, varför jobbar vi inte bara av den? Jo vi har sagt att vi vill gå mellan 50 000 till 100 000 kronor plus varje år. Och så länge vi har fordringsägare som vi kan jobba ihop med är det inte några bekymmer. Vi vill utveckla föreningen och långsamt arbeta bort skulden. Går det fortare är vi glada för det men det är en långsiktig plan och så länge vi har en god relation med våra fordringsägare känner vi ingen stress över det, berättar Åstemo.

Skövdes ambitioner är att hela tiden växa som förening, att bli skuldfria och att fortsätta producera lokala talanger. De är övertygade om att ambitionerna inte skulle vara möjliga att nå om man bara stryper alla kostnader för att betala av skulderna. Då kanske man skulle lida sportsligt och åka ur Ettan, någonting som i sin tur hade varit förödande för klubbens ekonomi och talangproduktion. 

Åstemos hemliga recept är helt enkelt en bra helhetssyn över föreningen, att veta vilka intäkter som är osäkra eller säkra och att arbeta med att öka sina säkrade intäkter. Publik, sponsorer och cuper kan man budgetera för men du kan aldrig vara helt säker på att du får in pengarna, någonting som vi definitivt har sett prov på i år. 

***

Skövdes materialare Bengt Gejervall. Foto: Skövde AIK

Ettan kännetecknas i mångt och mycket av alla eldsjälar som ryms i ligan. Det är inte den mest extravaganta fotbollsligan i Sverige men det är en plats för alla fotbollsälskare och vi vill avsluta denna artikel med att lyfta fram en sådan person.
Bengt Gejervall, 68, materialförvaltare Skövde AIK. Han är en gammal landslagsmålvakt för Svenska Dövlandslaget. För tre år sedan rekryterades han till Skövde AIK och det är inte ofta man rekryterar en materialförvaltare, menar Åstemo, dessutom blev han av spelarna utsedd till ”årets värvning”.
– Han är här tio timmar om dagen och är helt fantastisk, han sköter om killarnas grejer och de är oerhört bortskämda, han ställer upp för dem hela tiden.