200715 Qvidings spelare samlas inför fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Landskrona och Qviding den 15 juli 2020 i Landskrona. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0009

Förra vintern berättade vi om hur Qviding FIF var först ut i Ettan att HBTQ-certifieras.
I fjol vann föreningen priset som “Årets förening” av Göteborgs Fotbollförbund. 
Ettanfotboll har pratat med Jannik Brijani Winter och Kristoffer Pilmalm, två av personerna bakom Qvidings resa från konkurshotad kvartersklubb till ”Årets förening 2020”.

Qviding är en klubb från östra Göteborg. 2000-talet har präglats av en jojo-liknande resa där föreningen stundtals har spelat i division 1, stundtals i division 2 och stundtals i superettan. 
2017 stod klubben vid ruinens brant och led av allvarliga ekonomiska svårigheter. Konkursen var nära och det behövdes en ekonomisk rekonstruktion och en omstrukturering av hela organisationen för att föreningen skulle klara sig.
Det var då Jannik Brijani Winter och Kristoffer Pilmalm började arbeta för föreningen.

De har båda två en liknande bakgrund från Göteborgs universitet där de har studerat sports coaching och tog examen inom idrottsvetenskap. Brijani Winter hade sedan innan arbetat på gräsrotsnivå inom fotbollen med att engagera ensamkommande flyktingar, varit ungdomstränare i IF Elfsborg och, som han själv beskriver det, haft en “hjälpfunktion” i IFK Göteborg.

Kristoffer Pilmalm tog sin examen år 2014 och följande år arbetade han som ansvarig för fotbollsprofilen på en skola i Lerums kommun och det gjorde han fram till hösten 2017 då Qviding sökte en ny akademi/ungdomsansvarig tränare. I samma veva som Kristoffer började jobba för Qviding blev också Jannik anställd som kanslist i föreningen.

Där började Janniks och Kristoffers resa som kollegor och där någonstans började även förvandlingen som föreningen har genomgått och fortfarande genomgår.

Årets förening 2020

När Kristoffer och Jannik får frågan om utmärkelsen som Årets förening 2020 väljer de att först backa bandet några år, de menar att 2020 i sig kanske inte var så speciellt, snarare att det är ett resultat av flera års arbete.
– Jag vet inte om det var något just 2020 men det arbete som har lett fram till utmärkelsen började vintern 2018 då vi satte en ny värdegrund i föreningen, säger Kristoffer samtidigt som Jannik hoppar in och berättar om det omfattande arbetet som påbörjades:

– Vi får nog gå tillbaka ännu längre, Qviding har varit en av stans största ungdomsklubbar och har en historik att vara duktig på det. Vårt herrlag hade ett par kostsamma säsonger i superettan och Ettan och det fanns vissa oegentligheter med bidragssökningar. Klubben blev skuldsatt och stod på branten till konkurs, på branten till ekonomisk rekonstruktion. Då kom vi in när klubben egentligen stod på noll och vi fick chansen att bygga upp någonting då.

– Värdegrundsarbetet var startskottet, kärnan i det vi gör idag och därifrån har det vuxit fram nya visioner och målsättningar på vägen. Qviding-manualen har Kristoffer jobbat fram och det har vuxit fram ett strukturskelett som inte har funnits innan.

Kristoffer och Jannik turas om att berätta om föreningens arbete och den ena tar vid där den andra slutar. Kristoffer berättar att föreningen bildade en arbetsgrupp tillsammans med ett företag, Prové, som hjälpte Qviding i föreningens värdegrundsarbete. Gruppen bestod av spelare, ledare, personal och folk från styrelsen. Samtliga delar av föreningen skulle få göra sin röst hörd när man lade grunden för framtidens Qviding. Detta har lett till att en starkare gemenskap har vuxit fram i den tidigare ”segregerade” föreningen.
– Tittar vi tillbaka till 2017 såg vi att lagen fick sköta sig själva, köpa sina egna bollar etcetera, det var mycket som inte fungerade på gräsrotsnivå, säger Kristoffer.

– Som Kristoffer berättade fanns det inte möjlighet för föreningen att stötta lagen och medlemmar med sånt som borde vara en självklarhet. Det gjorde att många av lagen skötte sig själva och gemenskapen fanns inte i föreningen. Rekonstruktionen gjorde att vi kunde hålla ihop lagen bättre och en central idé att ena lagen kring var att skapa en gemensam värdegrund att samlas kring. Rekonstruktionen gav oss möjlighet att knyta ihop lagen och värdegrunden blev verktyget för det, tillägger Jannik.

Med värdegrundsarbetet och föreningens nya inriktning var det mycket med Qviding som började att locka igen. Föräldrar vill placera sina barn i föreningen och fler ledare väljer att engagera sig. En förening som tidigare har haft stora klyftor inom klubben började nu bli allt mer jämlik.
– Värdegrunden hade vissa konsekvenser för den praktiska utformningen av verksamheten. Tidigare upplevde vi att det fanns en viss segregation mellan lagen där vissa lag hade stort engagemang med ekonomiskt starka föräldrar medan andra lag hade sämre förutsättningar. Som en följd av värdegrundsarbetet försökte vi motverka den här segregationen och verka för en mer jämn fördelning av resurserna och att föreningen centralt skulle äga den frågan, säger Jannik. 

Det har också gett utslag på ungdomsverksamheten, någonting som vi snart ska komma till.

200715 Qvidings Oscar Ehner deppar under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Landskrona och Qviding den 15 juli 2020 i Landskrona. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0009

Andra året i Ettan, andra coronasäsongen

Qviding gör nu sitt andra år i Ettan sedan seriesegern i division 2 2019. I fjol slutade klubben på tolfte plats och med fyra poängs marginal klarade man sig från negativt kval. En svag vår gick över till en starkare höst men Jannik väljer ändå att beskriva fjolårssäsongen som ett tufft år. Det tuffa året gav dock föreningen ännu ett tillfälle för att fila på värdegrunden.
– Det var påfrestande, ett tufft år för herrarna och det resulterade i att vi under hösten satte oss ned och gjorde värdegrundsarbetet igen men specifikt på seniornivå. Hur ska vi spela, vilka roller ska ingå i truppen, hur många spelare ska vi ha, vilken åldersfördelning? Vi skapade ett skelett igen för hur verksamheten ska se ut. Sen satte vi oss ned under hösten med ledarstaben och försökte få med alla, där upplever jag att vi är nu och vi räknar med att 2021 blir ett sportsligt starkare år än 2020 för herrarna, säger Jannik och fortsätter:

– Vi har ett års Ettan-fotboll i benen och en tränare och spelartrupp som kanske har landat lite i det. Det handlar om att sätta sin egen spelidé och landa i det och bli trygga i det och det upplever jag att vi är på ett annat sätt i år. 

Fjolåret var inte bara Qvidings debutår i Ettan, tyvärr var det också året som coronapandemin satte klorna i fotbollen, samhället och världen. För en förening som är i utvecklingsstadiet kan man tycka att pandemin kommer extra olägligt men Kristoffer Pilmalm håller huvudet högt och hyllar framför allt föreningens unga spelare.
– Våra pojklag, P17 och P19, håller uppe gnistan och har ett underbart härligt mood trots att det snart är maj och de har inte fått spela en enda match. Vi räknade på det och de har spelat drygt elva matcher på lite drygt ett och ett halvt år. Jag är extremt rädd för spelarna som går sista junioråret som inte får de sista matcherna inför seniornivån. Det är jag skrämsen inför men P17 hade en internmatch i lördags kväll och där är det hundra procents närvaro med intensitet, kamp och fotboll och det är extremt härligt att de håller sitt mod uppe. 

Under pandemin har vi kunnat se hur just ungdomsfotbollen har drabbats hårt. Många lag drabbas av att stora mängder spelare slutar spela för att det helt enkelt inte längre är kul. Engagemanget i föreningarna minskar av förklarliga skäl. 

I Qviding upplever man inte riktigt det problemet och man har haft en stark tillväxt under de senaste åren och anledningen till det är att man genom sin föreningsutveckling har lyckats få till en gemenskap som attraherar och där, menar Kristoffer, är ledarna viktiga.
– Vi har haft spelare som har slutat spela fotboll men jag är osäker på om det har med covid att göra, säger Kristoffer. Jag tycker snarare att vi har hållit ihop grupperna tack vare våra skickliga och kompetenta ledare. Det är en sak att lyfta fram, att vi i år har en bra ledarsammansättning. Många ledare har varit i föreningen i flera år i olika roller men har nu fått en ny plats i organisationen. Jag tror att det har lett till mycket positivt, att vi behåller spelarna, de ser en tid innan covid som har varit väldigt bra och det har varit en nyckel för oss att utvecklas.

“Central del till priset vi fick”

Göteborgslaget har helt klart haft några händelserika år bakom sig när man räknar ihop allting. Ekonomiska hot, omstrukturering av föreningen, avancemang till Ettan och coronapandemin. Trots det, eller tack vare, beroende på hur man ser på saken, lyckas föreningen ta nya steg mot sina mål. Omstruktureringen och värdegrundsarbetet blev en succé, likaså med satsningen på herrlaget som ju tog sig till Ettan. 

Även på flick- och damsidan växer föreningen så att det knakar. Damernas A-lag spelar i division 1 och föreningen har nyligen etablerat en flickakademi med F19-lag och F17-lag. Under det har man en grupp för varje årskull från sju års ålder och uppåt. Det ligger helt i linje med föreningens mål om att vara en jämställd förening och satsningen på damfotbollen var enligt Brijani Winter helt klart en bidragande faktor till att man vann priset som “Årets förening”.
– Det var en central del till priset vi fick, att vi dels är så stora på flick- och pojkfotboll men också att vi jobbar väldigt hårt för att ge samma förutsättningar på båda sidorna och egentligen hela vägen upp till seniorlagen. Nu är vi tvungna att lägga vissa resurser på herr som vi inte kan lägga på dam vilket är snedfördelat men vi har i tre år jobbat för jämställda budgetar, träningstider och kompetens på herr och dam. Där har vi kommit en bit och det är en av anledningarna till att Göteborgs fotbollförbund ser på oss som de gör och att vi fick det här priset. Det är en central del i vilka vi är, jämställdheten, säger Jannik.

HBTQ-certifiering, parasport och fotbollsfritids

Som denna, allt längre och längre, artikel visar prov på finns det mycket man kan berätta om Qviding. Föreningen sätter ständigt upp nya mål och projekt och sedan ett år tillbaka spelas det även parafotboll under föreningens flagg med ett lag på runt 25-30 deltagare. Dessutom har man som ambition att dra igång ett fotbollslag även för icke-binära, alltså för personer som inte identifierar sig efter heteronormen. Utöver det har man också sina “old boys”, en grupp om 30 pensionärer som träffas och umgås och som är till god hjälp i föreningens ideella arbete. För de allra minsta är man igång med att starta ett fotbollsfritids tillsammans med andra klubbar i närområdet. 

Qvidings Daniel Tidstrand i lagets bortaställ som pryds av regnbågsflaggan. Foto: Per Samuelsson

Under intervjun med Jannik och Kristoffer kommer vi in på frågan om varför en förening ska syssla med värdegrundsfrågor, vad spelar det egentligen för roll, finns det några effekter som går ut över den sportsliga verksamheten?

– Jag tror att värdegrunden ihop med en tydlig vision och uppdragsbeskrivning ger en riktning och som vi var inne på innan en riktning att enas kring. Det tror jag behövs för att ta sig någonstans, det skapar ramarna för vår verksamhet, för vad vi gör i vår verksamhet. Föreningar som spelar fotboll finns det många av, på något sätt måste man ha en tydlighet i vad man vill med sin verksamhet för att alla ska dra åt samma håll. I förlängningen har det påverkan på den praktiska verksamheten, säger Jannik och får medhåll från kollegan Kristoffer:

– Jag var inne på lite samma sak, kopplat till att vi gjorde ett arbete med värdegrunden och i det kom mycket fram om vad det är för beteenden som vi själva ska stå för. Det är mycket taget ur hur vi ser på ledarskap och jag tror att det i sin tur är ganska nytt men att vi på sikt ser frukten av det. 

***

Vill du läsa mer om Qvidings värdegrundsarbete? Då kan du läsa Qvidingmanualen här!

Qviding FIF spelar sin nästa match på söndag den 9 maj klockan 13:00 när man välkomnar FC Linköping City till Valhalla IP. Matchen sänds på SportExpressen Play.