170904 Johan Claesson från riksidrottsförbundet talar om matchfixning under Handbollsligans upptaktsträff den 4 september 2017 i Malmö. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 91840

Ettanfotboll har länge gått i bräschen för att ta kampen mot matchfixing i ligan. Nu var det ännu en gång dags för ett utbildningstillfälle för ligans föreningar. 

Onsdagen den 9:e februari bjöd Ettanfotboll under ledning av Jimmy Fors in till matchfixingutbildning. Som en åtgärd för att motverka matchfixing i ligan utser varje förening en Integrity officer som är ansvarig i frågan. Vid onsdagens utbildningsträff var samtliga integrity officers från Ettan inbjudna tillsammans med ett antal representanter från klubbar i division två – någonting som var nytt för i år.

Inbjudna till träffen var också representanter från Svenska Fotbollförbundet – Johan Claesson (Integrity officer SvFF), Christine Stridsberg (Förbundsjurist) och Ask Forssblad (Förbundsjurist). 

SvFF:s förbundsjurist Ask Forssblad inledde träffen med att föreläsa om svensk fotbolls regelverk kring matchfixing och matchfixingens struktur och dynamik genom att nämna exempel på där matchfixing har förekommit inom svensk fotboll och hur de exemplena har utspelat sig. 

Åhörarna var för dagen väldigt nyfikna på ämnet och det första segmentet av träffen präglades av många frågor för att reda ut funderingar och fylla kunskapsluckor. 

Under del två tog Johan Claesson över för att föreläsa om SvFF:s utredningsarbete med särskilt fokus på Ettan. 

Claesson inledde med att förklara hur man bevakar internationella spelmarknader och letar efter avvikande spel, hur man hanterar publika eller anonyma anmälningar och att en del i arbetet ligger i att granska misstänkta aktörers kontorörelser. Claesson var tydlig under sitt framförande att det sällan är föreningar som är kopplade till matchfixingincidenter, oftast rör det sig om olika individer som driver problematiken. 

Stefan Fredrikssons starka berättelse

Efter lunchpausen var det dags för Stefan Fredriksson att berätta sin historia om hur han hamnade mitt i en matchfixingshärva. Det var en gripande berättelse som Fredriksson redogjorde för åhörarna, vägledd av SvFF:s Johan Claesson.

Fredriksson hade kommit hem från en utlandssejour som tränare i Turkiet och fick snabbt en tjänst som tränare för ett ungdomslag i Stockholmstrakten. Arbetet gick bra med de unga spelarna och Fredriksson berättar hur han upplevde att killarna hade en bra utvecklingskurva och var väldigt sugna på att spela matcher. Samtidigt berättar han hur han var naiv och okunnig kring allt med betting och att han inte riktigt reagerade på att ungdomarna själva spelade – trots att en del var under arton år.

Laget som han tränade var som sagt i bra form och en match som inte var annorlunda från någon annan närmade sig. Många av spelarna brann för fotbollen, allting såg bra ut på träningarna men när matchen blåste igång såg det “förjäkligt ut”, för att använda Fredrikssons egna ord.

Motståndarlaget gjorde tidigt 1-0 följt av 2-0 och Fredriksson undrade vad tusan det var som pågick. Laget var odisciplinerat i försvarsspelet, tappade boll på egen planhalva och saknade struktur vid fasta situationer – det såg förskräckligt ut.

I mitten på den första halvleken låg Fredrikssons lag under med 3-0. Dåliga prestationer kan förvisso hända vem som helst men han kände att det var någonting som var lurt. Stefan var oxtokig och började sakta men säkert förstå att någonting faktiskt var fel. 

– Spelare med jättebra karaktär och disciplin hade helt plötsligt inte det, jag tänkte vad fasiken är det som pågår, säger han under föreläsningen.

När domaren blåste för halvtidsvila begav sig två av de “odisciplinerade” spelarna till en vattenho där de mötte upp en tredje kille som Stefan inte kände igen. Det kändes inte bra och när laget samlas i omklädningsrummet är det fullständig kalabalik. Spelarna skrek på varandra och slängde sig med uttryck som “bet365”, det var aggressivt och otrevligt.

Fredriksson bestämde sig för att byta ut de spelare som han ansåg låg bakom haveriet i den första halvleken och under matchens andra halva vänder man till 4-3. Tyvärr slutade matchen 4-4 då motståndarna lyckas kvittera matchens slutskede.

Efter matchen gick Stefan på sin magkänsla och kallade in de killarna han misstänkte för matchfixing. Han bad killarna visa sina bettingkonton och där visade det sig att killarna mycket riktigt hade spelat på matchen. Incidenten läckte ut. Alla i laget fick reda på vad som hade hänt och misstankarna riktades åt alla håll. Ledarna kom fram till att det fanns grund för misstankar och Stefan Fredriksson kopplade in föreningens ungdomsansvarig och sportchef. Han kontaktade SvFF, vilka han fick fantastiskt stöd från hela vägen, men fick också snabbt mothugg från klubben och han kände sig plötsligt väldigt motarbetad. Han beskriver många otrevliga möten med spelare och föräldrar. 

Fredriksson avrundar sin berättelse med att beskriva hur föreningen inte ville ta tag i problemet, hur det återigen upprepade sig några månader efter den första incidenten och hur han, när det blev en rättssak av det hela, fick ta emot hot inför tingsrättsförhandlingarna. 

Klubbrepresentanterna som var närvarande lämnades märkbart berörda och fick tillfället att ställa frågor till Fredriksson. 

Dagen avslutades med diskussion i smågrupper där deltagarna fick dela med sig av sina erfarenheter på ämnet och diskutera dagens innehåll. 

Ettanfotboll arrangerar årligen denna typ av utbildning för att stävja arbetet med matchfixing och vi ser fram emot att tillsammans med våra klubbar fortsätta arbetet för en schysst, ärlig sport. 

Vi tackar samtliga medverkande samt föreläsarna från Svenska Fotbollförbundet och vi riktar ett särskilt tack till Stefan Fredriksson som delade med sig av sin berättelse.