Ettanfotbolls ordförande Johan Englund. Foto: Ettanfotboll

Tisdagen den 15:e september anordnades i Ettanfotbolls regi en nätverksträff för organisationens medlemsföreningar. Vid träffen närvarade representanter från våra föreningar i norr samt Stockholmsområdet. Ettanfotboll.se var självklart på plats på Scandic Anglais i centrala Stockholm för att berätta mer om hur det kan se ut vid organisationens nätverksträffar!

Dagen började som sig bör med en gemensam frukostfika innan Ettanfotbolls ordförande Johan Englund tog till orda och öppnade nätverksträffen. Englund inledde med att berätta om hur organisationen har arbetat under coronapandemin, vilka utmaningar man har mött men också hur man har valt att möta svårigheterna och vad man hoppas på i framtiden. Öppningsanförandet berörde alltifrån ligans nya TV-avtal till hur man på förbundsnivå arbetar för att förmå Folkhälsomyndigheten och Polisen att öppna upp fotbollen i landet igen. 

Englund beskrev hur det var som att Ettanfotboll tog sig an säsongen 2020 med ett gott självförtroende men att “pandemin slog undan benen oss”. Krisen har dock fört Ettanfotboll närmare andra organisationer inom fotbollsfamiljen som SvFF och SEF. Vidare riktade ordförande Englund en viss kritik mot svenska politikers bristande förståelse för idrottens kommersiella sida men att Ettanfotboll trots detta har lyckats flytta fram positionerna genom nya partneravtal. 

Urban Helsing från Stockholm FF. Foto: Ettanfotboll

Därefter tog Urban Helsing från Stockholm FF över med sin föreläsning om dagens huvudämne – Diplomerad förening.

Diplomerad förening är en paketering av åtgärder och hjälpmedel som har syftet att hjälpa Sveriges fotbollsföreningar i sitt utvecklingsarbete. Inom programmet läggs fokus på olika målområden såsom ledarförsörjning, spelarutbildningsplaner och ekonomisk styrning av föreningen. Helsing beskrev Diplomerad förening som “en paketering av framgångsfaktorer, en struktur där man enkelt kan titta på var man ligger idag och sen vad är man behöver fixa”. 

I direkt anslutning till Helsings föreläsning tog Mattias Lindström, ordförande i IFK Viksjö, över vid scenen för att berätta mer om hur Diplomerad förening kan hjälpa till ur ett föreningsperspektiv. 
Lindström, som har ett gediget resume inom svensk fotboll, berättade om hur man egentligen skulle kunna kalla Diplomerad förening för föreningsutveckling – för det är vad det i grund och botten är – och att det i IFK Viksjös fall, som är en av tre Diplomerade föreningar i landet, har hjälpt till extremt mycket. 

Mattias Lindström för IFK Viksjö föreläser. Foto: Ettanfotboll

Sedan blev det dags för lunch och träffens medverkande fick tillfälle att diskutera föreläsningarnas innehåll sinsemellan.

Mätta och belåtna och tillbaka i konferenssalen var det dags för del två av dagens nätverksträff. Fram klev Anton Olsson, f.d. lagkapten och numera assisterande tränare i Karlslunds IF, upp på scen. Han var dock inte där för att berätta om hur det är att vara lagkapten i Ettan eller tränare. Istället var han där i egenskap av grundare för UTAMI – United Together Against Mental Illness.

Olsson inledde en gripande föreläsning om sin tjugo år långa brottningsmatch mot depressioner och ätstörningar. Åhörarna var märkbart berörda när Olsson berättade om en kille som på ytan verkade vara som vem som helst men som inombords egentligen led enormt, en kille som alltid varit rädd för döden men som till slut inte skrämdes av tanken att dö. 

Depressioner och ätstörningar är ett ständigt återkommande problem hos idrottare men det är inte alltid som det kommer upp till ytan, istället slutar det kanske i en tragedi.

Anton Olsson beslutade sig för att fråga om hjälp och idag, dryga två år senare, vill han hjälpa andra att våga prata om sina problem och att våga fråga om hjälp. UTAMI är en organisation som ska finnas för alla idrottare, föräldrar till idrottare eller f.d. idrottare. Och målet är att det ska vara lika enkelt och accepterat att säga att man inte mår psykiskt bra som att säga att man har ont i sitt knä. 

Just denna föreläsning, Anton Olsson och UTAMI är någonting som vi kommer att återkomma till framöver – så håll utkik efter det på ettanfotboll.se.

Anton Olsson från UTAMI. Foto: Ettanfotboll

Dagens sista föreläsare var Catharina Conrad och Mats Lundholm från RF-SISU som föreläste om sin organisations verksamhet att stötta föreningarna med utbildning för att främja föreningsutvecklingen i landet. 
Ettanfotboll har som mål att samtliga Ettanföreningar ska bli Diplomerade föreningar och SvFF har i sin tur, tillsammans med SISU, påbörjat arbetet med att samtliga föreningar i Sverige ska få utbildning om man bara ber om det. Så om du som läser detta vill att din förening ska få hjälp att utvecklas, tveka inte att höra av dig till RF-SISU!

***

Ettanfotbolls Jimmy Fors. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto

Ettanfotbolls utvecklingschef Jimmy Fors kommenterar dagen:
– Ettanföreningarna har gemensamt beslutat att alla föreningar ska bli diplomerade föreningar och det ligger i vårt utvecklingsarbete gemensamt med RF-SISU, distrikten och Svenska Fotbollförbundet att hjälpa föreningarna i arbetet att komma igång och slutföra processen med Diplomerad förening.
– Jag tycker att det blev en väldigt bra dag med väldigt bra föreläsare på plats. Väldigt kul att så många valde att delta fysiskt, det är väl det man saknar i dessa tider, just det fysiska mötet mellan människor men också kul och bra för oss som organisation att kunna göra en corona-säker konferens där vi också erbjuder de som av olika anledningar inte kan vara med fysiskt att istället vara med via länk. Det visar att vi möter de utmaningar som kommer med coronan men också att vi arbetar proaktivt för att möjliggöra digitala träffar i framtiden, avslutar Fors.