Foto: Nils Westberg Löfgren

Tidigare i våras berättade vi om Gefle IF:s olika hållbarhetssatsningar. I dagarna avslöjade föreningen inte bara en utan två ökade satsningar när det kommer till föreningens arbete med jämställdhet. 

Relaterat: Ett Bättre Gävle

I veckan berättade klubben att de ingår samarbetsavtal tillsammans med FN:s jämställdhetssatsning HeForShe. 

HeForShe är ett jämställdhetsprojekt initierat av UN Women som går ut på att lyfta jämställdhetsfrågor och att framför allt engagera fler män i frågor som t.ex. mäns våld mot kvinnor eller ekonomiska orättvisor. Tidigare samarbetsklubbar är bl.a. allsvenska Hammarby IF och nu är det också dags för Gefle IF att kliva in i projektet. 

Till klubbens hemsida säger Gefle IF:s klubbchef, Daniel Kraft, följande:

– Gefle IF Fotboll och UN Women Sverige har samma grundläggande värderingar om alla människors lika värde. Idrotten är en viktig och relevant plats för arbete med och diskussioner kring jämställdhet och normer – hur beter vi oss mot varandra, på plan, i omklädningsrummen och på träningspassen?  Vi är övertygade om att vårt gemensamma arbete med att förändra attityder, beteenden och normer bidrar till ett mer jämställt samhälle fritt från våld och diskriminering. Detta ligger helt i linje med vårt CSR-arbete ”Ett bättre Gävle” där vi har som mål att öka jämlikheten i samhället.

Kostnadsfria mensskydd

Under fredagen lanserade klubben också sin andra jämställdhetssatsning under samma vecka – föreningen ska framöver erbjuda gratis mensskydd för alla flickor och kvinnor i föreningen från F12-laget och uppåt.

– Initiativet är en del i vår aktiva strävan att bli en mer inkluderande och jämställd förening, säger Malin Rogström, ordförande i Gefle IF Fotboll, i ett pressmeddelande.

Klubben menar att t.ex. gratis sanitetsprodukter är ett av alla steg man kan ta för att fortsätta i rätt riktning när det kommer till arbetet med jämställdhet. Idén har man fått från en annan Ettanklubb – IF Brommapojkarna – som tidigare i år också började erbjuda gratis mensskydd till sina dam- och flicklag. 

Samarbetet leds av Gefle IF tillsammans med partnern Great Earth. Partnern är ett svenskt bolag som är verksamma inom hälsokostbranschen. 

Läs mer:

Nytt betydelsefullt samarbete ska stärka jämställdheten

Kostnadsfria mensskydd till Gefle IFs aktiva tjejer!