210405 IFK Malmös ordförande Torbjörn Karlsson under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan IFK Malmö och Åtvidaberg den 5 april 2021 i Malmö. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0044

Varje år genomför Ettanfotboll tillsammans med RF-SISU föreningsbesök hos ligans samtliga föreningar. Besöken möjliggörs genom Projekt Semiprofessionell Fotboll som drivs tillsammans med Svenska Fotbollförbundet. IFK Malmö är nykomlingar i Ettan och fick under förra veckan vara med om sitt första föreningsbesök där Ettanfotbolls Jimmy Fors hjälpte föreningen att sätta upp en individuell handlingsplan.

Projekt Semiprofessionell Fotboll handlar om föreningsutveckling. Det är en satsning som har för syfte att höja nivån på svensk fotboll, specifikt inriktat på föreningarna som befinner sig i gränsmarken till elitfotbollen. Projektet erbjuder stöttning och hjälp från ligaorganisationerna och RF-SISU för att se till att klubbarna får de bästa förutsättningar som möjligt för att kunna växa. 

IFK Malmö är för första gången på flera decennier återigen uppe på höga liganivåer. Det är nästan 40 år sedan klubben förlorade kvalet till allsvenskan och mycket har hänt i föreningens historia. För nykomlingar kan det vara extra viktigt att erbjudas hjälp i föreningsutvecklingen och få stöttning för att “acklimatiseras” till nivån.

Vid föreningsbesöket, som numera genomförs digitalt på grund av coronapandemin, deltog Torbjörn Karlsson, Ordförande IFK Malmö, Per Larsson, styrelseledamot IFK Malmö, Marina Karlsson, idrottskonsulent hos RF-Sisu och Ettanfotbolls utvecklingschef Jimmy Fors.

IFK Malmös olika förutsättningar samt målsättningar lyftes fram och diskuterades för att därifrån utforma en individuell handlingsplan för årets arbete. Fokusområden som diskuterades var bland annat herrarnas A-lagsverksamhet, ungdomsverksamheten och föreningens sociala projekt – tre viktiga punkter för alla fotbollsklubbar. 

Ettanfotbolls utvecklingschef föreningar Jimmy Fors. Foto: Idrottsfoto

För Ettanfotbolls Jimmy Fors blir 2021 det fjärde året som han genomför föreningsbesök och det är det andra året som besöken genomförs digitalt, någonting som påverkar förutsättningarna för utvecklingsarbetet.
– Man har ju blivit expert på att använda digitala verktyg… Det är annorlunda när man är ute och träffar föreningarna, det skapar förutsättningar att bilda ännu starkare relationer men det ger också en inblick i klubbens faciliteter, träningsytor etcetera. Det är en utmaning att bedriva den här typen av träffar på digital basis, i synnerhet med nya klubbar som man inte har någon relation till.

När du gör ett sånt här besök, speciellt hos en nykomling, vad blir viktigt att tänka på då?
– Vi har en plan för mottagandet av nykomlingar och det mottagandet börjar redan innan årsskiftet. Sen har vi ett uppstartsmöte med alla föreningar. Det första mötet idag är grunden för den individuella utvecklingsplan som vi sätter med alla föreningar, säger Fors och fortsätter:

– Vi har ju utvecklats och skruvat upp nivåerna i hur vi arbetar med de individuella handlingsplanerna för respektive förening till det här året. Syftet är att bli bättre i arbetet men också att hjälpa föreningarna en nivå till. Att kunna skapa en checklista som kartlägger var föreningarna befinner sig som vi kopplar till den individuella handlingsplanen med var vi vill röra oss i föreningsutvecklingssyfte.