210826 Williot Swedberg of Hammarby during the UEFA Conference League football match between Hammarby and Basel on August 26, 2021 in Stockholm. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0211

På en handfull framträdanden har 17-årige Williot Swedberg frälst Södermalm. Den unge mittfältaren har stått för imponerande prestationer på planen och har blivit till ett av “Bajens” största framtidsnamn. Innan succén i Hammarbys A-lag var Ettan norra och HTFF talangens hemvist. Vi har pratat med Hasse Eskilsson, far till Williot samt styrelseledamot i Hammarby Fotboll, om sonens framgångar och föreningens satsningar i Ettan. Läs också vad Victor Eriksson, pojklagstränare till Swedberg, har att säga om sin gamla spelares framfart.

Hammarby Talang FF (HTFF), så heter laget där Hammarby IF:s talanger odlas och förfinas. Tidigare bedrevs ett samarbete tillsammans med Täbyklubben IK Frej för att matcha Hammarbys talanger i Ettan men sedan säsongen 2021 sker nu arbetet under egen, grönvit flagg. För den som har följt IK Frej de senaste två åren utgörs årets A-lagstrupp hos Hammarby IF av många bekanta ansikten: Aimar Sher (såld till Serie A-klubben Spezia under sommarfönstret), Oliver Dovin, Aziz Mohammed Ouattara, Jusef Erabi och inte minst Williot Swedberg. 

Det är en ny generation av spelare som har vuxit fram hos Hammarby, en klubb som ofta har kritiserats av sina egna supportrar för att få fram för få egna produkter. Under 00-talet hade man en första version av projektet HTFF som får anses ha varit lyckad. Spelare som José Monteiro de Macedo (lagkapten 2010-2012), Erkan Zengin, Haris Laitinen, Simon Helg och Johannes Hopf tog alla vägen upp till Hammarbys A-lag genom dåtidens HTFF. Mot slutet av 00-talet drabbades Hammarby IF av såväl sportslig som ekonomisk kräftgång då föreningen degraderades till superettan och ställdes inför konkurshot åren därpå. 2011 lades HTFF, version 1, ned och stagnationen av egna produkter, trots en i övrigt bred ungdoms- och akademiverksamhet, skulle nu börja kännas av.

Så varifrån kommer denna plötsliga “boom” av nya, unga talanger och stjärnskott? Under 2010-talet har föreningen genomfört omorganiseringar och förändringar i sin akademiverksamhet. 2016 sjösatte man version 2 av HTFF och efter att man tagit IK Frejs plats i Ettan norra till säsongen 2021 så föddes HTFF version 3. Återskapandet av ”00-talets HTFF” (som spelade i dåtidens division 1) var ett faktum och får betraktas som en framåtlutad satsning när Södermalmsklubben siktar mot att etablera sig som en allsvensk storklubb. 

Stannar vi kvar i början på 2010-talet, strax efter att HTFF version 1 lades ned, blev Hammarby IF året därpå klara med sin omstrukturering av akademin. Precis som många supportrar hade ansett så kände även de ansvariga i klubben att man fick fram för få egna talanger. Ansvarig för det hela var den nya akademichefen Johan Lager, ett välkänt namn inom ungdomsfotbollen i Stockholm, och den första årgången av nya akademispelare bestod av pojkar födda 2004 – Williot Swedbergs årskull.

210711 Hammarbys Jon Gudni Fjoluson jublar med målskytten till 3-1 Williot Swedberg under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Hammarby och Degerfors den 11 juli 2021 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN / COP 106 / AE0049

* * *

Hasse Eskilsson är själv gammal fotbollsspelare och i de grönvita supporterleden är han ett välkänt namn. Med uppemot 200 matcher i bagaget för Hammarby under åren 1988, 1992-1995 och 1996-2001 har han blivit på snudd till kultförklarad. Sedan 2014 är Eskilsson ledamot i Hammarby Fotbolls styrelse och mycket av hans uppdrag går ut på att jobba med akademi- och ungdomsfotbollen inom föreningen.  

– Hammarby var inte riktigt nöjda med att man inte hade fått fram så många egna produkter, man ville bli bättre och seriösare. Johan Lager var då akademichef och hade bland annat hand om uttagningen då Williot kom med, säger Hasse Eskilsson, som fortsätter att berätta om akademin.

– Målsättningen var att få fram fler spelare och det är fortfarande huvudmålsättningen, att få fram fler spelare som går hela vägen och blir elitfotbollsspelare. Sen brukar jag också säga att den främsta grejen egentligen är att skola alla till bra människor, både inom breddfotbollen och akademin. Det andra är bonusen.

Säsongerna 2015-2016 var Victor Eriksson assisterande tränare i Hammarby akademis P04-lag bakom huvudtränaren Charlie Lidholm. Eriksson berättar hur Hammarbys pojkar födda 2004 var nästintill ostoppbara de åren och en av spelarna i laget var Williot Swedberg.

– Han tillhörde ett extremt bra 04-lag, vi hade egentligen bara Helsingborg som konkurrenter men vi vann mot dem också. Vi tog allt och alla, hemma i Stockholm blev “BP” överkörda med 10-0. Vi var väldigt överlägsna i Stockholm och Sverige och det som var speciellt med Williot, trots att laget var otroligt bra, var att han hade en spelförståelse och en mogenhet som stack ut och det såg man tidigt. Speluppfattningen var på en absolut egen nivå trots ett i övrigt väldigt skickligt fotbollslag, säger Eriksson.

2016 vann Hammarbys P04:or Nordiska mästerskapen och dåvarande assisterande tränare Victor Eriksson beskriver Swedberg som “starkt bidragande till vår framgång”. 

– Han var inte snabbast men han har en hastighet med bollen som inte alla hade och han behärskar tekniken på ett extremt fint sätt, det ser man än idag. Han var även otroligt lojal mot laget också i försvarsspelet. I finalen mot Helsingborg i Nordiska mästerskapen sa vi att vi ville se en jojo-mentalitet på honom, han skulle springa och vara högst upp och längst ned på planen samtidigt. Han gjorde det och vi vann finalen.

* * *

Williot Swedbergs spindeldiagram baserat på hans framträdanden i Allsvenskan (till vänster) och Ettan norra (till höger).

I år har Swedberg spelat 11 matcher (10 från start) i Ettan norra, 8 matcher (3 från start) i Allsvenskan och 5 matcher i Europa Conference League-kvalet (1 från start). I fjol spelade Swedberg 16 matcher från start i IK Frej i Ettan norra. Det var ett IK Frej som var starkt präglat av talanger och yngre förmågor från Hammarby IF. För “Bajen” fungerade samarbetet med IK Frej som ett verktyg för att slussa in föreningens yngre spelare i en tuffare, mer senior, miljö.

– Jag tycker att det alltid är ett steg mellan varje division men jag tycker att i de tre högsta serierna i Sverige, där känns det verkligen att det är på riktigt och det känns som ett rätt stort kliv. Lagen är bra och det ser man även i cupen hur lag från Ettan kan mäta sig mot bättre motstånd. Jag tycker att det är en oerhört bra matchmiljö och kvalitet på lagen i serien, säger Eskilsson och utvecklar:

– Det är en jättebra utvecklingsmiljö men sen är det också på riktigt. Tittar vi på Ettan norra där man får möta Sandviken eller Gefle borta, ställen med bra intressen, då får killarna lite av den matchmiljön där det är lite tryck på läktaren. Där är det lite av en fingervisning av att det kan vara liv kring matcherna.

210426 Hammarby TFFs Alex Douglas och Assyriskas Uchenna Ike fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Hammarby TFF och Assyriska FF den 26 april 2021 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0099

Att Hammarby har ett B-lag, reservlag eller talanglag (kalla det vad man vill) i Ettan är med svenska mått mätt ganska unikt. IFK Norrköping har ett samarbete med IF Sylvia men annars lägger övriga allsvenska klubbar sitt fokus på sina U21-lag (när artikeln skrevs avslöjade AIK sitt nya samarbete med Sollentuna FK, Sandvikens IF och Vasalunds IF). I Europa är modellen däremot desto vanligare. Klubbarna på kontinenten matchar sina talanger och akademispelare i de lägre seriesystem för att syna potentialen och finslipa spelarmaterialet. Hammarby har som sagt också valt att gå denna väg, någonting som Eskilsson tror är helt rätt.

– Det är egentligen Jesper Jansson (sportchef Hammarby, reds. anm.) som har haft den erfarenheten av Helsingborg, de hade ett liknande projekt och han har talat sig varm om det. Vi tittade på många andra länder där de tillåter att man har ett B-lag. Det blir något helt annat än U21-serien som man har pratat om ända sedan jag var aktiv, att det inte blir samma allvar eller kvalitet som när det är seriepoäng på spel. I en riktig serie vet man att alla lag alltid går för fullt och det blir en annan mental utmaning som man inte får i U21-serien. Dessutom spelar vi mot seniorer och vuxna spelare med tidigare erfarenheter från högre nivåer. Det blir en bättre utvecklingsmiljö.

När Eskilsson inför 2020 års årsmöte blev presenterad av Hammarbys valberedning sa han i en intervju till klubbens hemsida att resultaten i akademiverksamheten inte alltid är det viktiga att lyfta fram, utan en akademi “handlar om utbildning av spelare och att de förhoppningsvis ska nå elitnivå”. Om Hammarby internt, och bland supporterleden, tidigare har varit missnöjda med produktionen av egna talanger som når elitfotbollen finns det nu anledning att tänka om. 

Sedan fjolårssäsongen har mer än en handfull talanger från IK Frej/HTFF lyft på vingarna och flugit vidare i seriesystemet. Hampus Söderström till Vitryssland, Emil Roback till Italien, Albin Mörfeldt till Varberg och Olle Edlund till Västerås. Oliver Dovin, Mayckel Lahdo, Jusef Erabi, Aziz Mohammed Ouattara, Josafat Mendes, Williot Swedberg och Aimar Sher till Hammarbys A-lag. Sher såldes ju också nyligen till Spezia i Serie A efter att ha tagit en ordinarie plats i A-lagstruppen.

– Jag själv tycker att det är väldigt bra, säger Eskilsson, sen är det egentligen Jesper Jansson och Mikael Hjelmberg som är ansvariga för den biten och hur nöjda de är… jag ska inte prata för dem men jag gissar på att de är rätt nöjda med det resultatet. 

Data från Playmaker.AI som visar Alex Douglas och Josafat Mendes spindeldiagram, två spelare som har lämnat fina avtryck i HTFF under säsongen 2021.

Om vi nu tittar på Williot, hans utvecklingskurva från början av säsongen till var han befinner sig nu, och sätter det i relation till Hammarbys strategi för talangutvecklingen. Då måste väl slutbetyget ändå vara mycket väl godkänt?

– Ja, det är det väl, men det som är utmaningen och lite knepigt är just steget från junior in i seniorfotbollen. Det är en stor utmaning generellt sett och en del har det och andra inte, att man klarar av att anpassa sig. Att få den möjligheten till steg är inte heller så lätt men med Hammarby har vi kunnat se vad klubben tror på och då kanske utvecklingen går lite snabbare också. Han kanske inte hade fått samma ansvar i en annan klubb i den åldern, att komma in i en miljö där man får så stort ansvar har ju varit väldigt viktigt.

* * *

Hammarby Talang ligger just nu tredje sist i tabellen i Ettan norra men man nosar på det där strecket som innebär säker mark. Under säsongen har man plockat in rutinerade spelare som Niklas Thor och Moestafa El-Kabir. Frågan återstår om det unga laget mäktar med en kraftsamling inför avslutningen av säsongen. Oavsett hur säsongen slutar för HTFF finns det fortfarande en tro på projektet från Hammarby Fotbolls sida och en degradering till division 2 skulle betraktas som något tillfälligt.

– Vi tycker att det är viktigt att klara sig kvar men sker det inte förändrar det ingenting utan det blir ett hack i kurvan, vi kommer i såna fall göra allt vi kan för att komma tillbaka.

För Ettan-entusiasten är nog tiden då man har fått se Williot Swedberg i serien förbi. 17-åringen har imponerat starkt i såväl allsvenskan som i kvalet till Europa Conference League. Han har startat mot lag som FC Basel (Schweiz) och Malmö FF, gjort avgörande mål mot FC Cukaricki (Serbien) och dessutom drog han till med en riktig pärla i sin allsvenska debut mot Degerfors tidigare i somras. Den gamla pojklagstränaren Victor Eriksson har bytt tränarrollen mot supporterrollen och följer nu sin gamla adept från läktaren, där han alltså redan har lämnat starka intryck.

– Mitt starkaste minne måste ändå vara matchen mot Degerfors, hans premiär i allsvenskan, det är ett makalöst inhopp, säger Eriksson och passar på att skicka en hälsning till talangen:
– Han får gärna stanna i Bajen i något år till, det skulle värma mitt supporterhjärta… och fortsätta leverera!