201011 Eskilsminnes tränare André Petersson och Marcus Nilsson i diskution under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Eskilsminne och Landskrona den 11 oktober 2020 i Helsingborg. Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / COP 273 / NO0004

Eskilsminne IF har haft en svängig höstsäsong med tränarbyte och bottenstrid. Efter att ha fått fart på spelet låg man ett tag över det negativa kvalstrecket, men med två omgångar kvar av Ettan södra riskerar man nu ändå att få kvala sig kvar.

Eskilsminne hade en tuff första period i seriespelet i år med uteblivna resultat, någonting som ledde till att huvudtränaren Mattias Lindström fick lämna klubben.

Istället tog assisterande tränare André Petersson över och med det nya blodet i ledningen tog laget fart under höstsäsongen när man till slut lyckades kämpa sig upp över kvalstrecket. 

Inför den förra omgången kom “Eskils” från en fin resultatrad med fyra raka vinster men dessvärre bröts den fina trenden i mötet mot Assyriska Turabdin IK. En match som tränare Petersson ser tillbaka på med blandade känslor.
– Man kan säga att förutom i den period i början där vi får ett baklängesmål så styr och ställer vi i matchen, men Assyriska är duktiga på att ställa om, de är otroligt duktiga i sitt omställningsspel och där blir vi straffade. Överlag presterar vi en bra fotbollsmatch men Assyriska är duktiga… vi gör en bra match men får inte utdelning på det.
Innan förlusten hade ni fyra raka vinster. Vad är det som har lyft er under hösten?
– Jag tror att en av faktorerna skulle kunna vara omtaget vi tog efter tränarbytet, att ge oss själva förutsättningarna att fixa kontraktet på rätt sätt. Vi fick en bra känsla av att vi måste göra saker tillsammans. Känslan har varit mer av en enad front. Det är en väldigt stor faktor till ett vinnande lag att bestämma sig att göra saker tillsammans. Dessutom har vi sett en större fysisk ansträngning från alla spelare i träning och i match sedan dess, folk har väl tänt till lite i läget som var och då får man mycket gratis för att man jobbar mycket hårdare.
– Nästa del kommer i att vi har blivit tydligare i vår spelidé både offensivt och defensivt, alla vet i större utsträckning vad de ska göra, säger Petersson.

Nu väntar en match mot FC Trollhättan på bortaplan innan man avslutar årets säsong på hemmaplan mot Torns IF. Med sex poäng kvar att spela om blir varje poäng livsviktig i årets bottenstrid. 

Eskilsminne hittar vi på plats 13 i tabellen med 34 poäng, strax ovanför har vi Tvååkers IF på plats 12 med 35 poäng och Qviding FIF på plats 11 med 36 poäng. Närmast underifrån ligger Lunds BK på tabellplacering nummer 14 och med 32 poäng. Ett jämnt lopp helt enkelt.

Mot bakgrund av tabelläget och spelschemat, där flera bottenkonkurrenter nu ska möta varandra, tycker Petersson att läget ser optimistiskt ut för att slippa ett negativt kval.
– Jag tycker att man i princip skulle kunna säga att vi har det i egna händer. Qviding och Tvååker möter varandra i nästa match så de kan inte gå fullt hem. Vi åker till Trollhättan för att vinna. Inför sista omgången borde vi då vara ovanför kval och då gäller det att vinna mot Torn. Går vi ut och gör jobbet så ska vi nog klara av det. Gör vi rätt saker ska vi kunna fixa det.

201114 Trollhättans Albinot Rexhepi jublar efter slutsignalen under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Lunds BK och Trollhättan den 14 november 2020 i Lund. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN / COP 115 / AB0024

FC Trollhättan då. På plats åtta i tabellen med 40 inspelade poäng. Klassiskt ingenmansland. Ett lag som inte har någonting att spela för? Inte om du frågar André Petersson som är beredd på en tuff match mot ett lag som vägrar vika ned sig.
– Vi behöver åka dit för att vinna matchen och jag tror definitivt att Trollhättan är ett sånt lag att de inte kommer ge sig i första taget. Det vi kan förvänta oss är en fysisk tillställning som det brukar bli, de är duktiga på fasta, att spela den längre bollen och duellspelet blivit viktigt. Jag tycker att Trollhättan är ett tungt lag att möta, det blir mycket kampmoment. Utöver det vill vi spela den fotboll som vi vill spela, en mer passningsorienterad fotboll, avslutar Petersson.

Matchen mellan FC Trollhättan och Eskilsminne IF spelas på söndag den 22 november klockan 17:00 och sänds på SportExpressen Play!