Västra Sidan är den största supporterföreningen i norrettan, de stöttar Sirius som för närvarande toppar tabellen. I matchen mot Dalkurd hände en tråkig incident, vi talade med föreningens ordförande Lars Olsson om incidenten samt hur de agerar mot det.

***** 

Det var en tråkig incident som hände i samband med Dalkurd matchen häromdagen, hann du själv se och uppfatta vad som skedde?

Lars Olsson-Västra SidanJa, fast egentligen var det flera incidenter, först var det knallskotten som smälldes av och det hann jag aldrig uppfatta förrän det väl smällde, då stod vi precis ovanför. Sen var det samma kille som även slog sönder en fönsterruta på en kiosk, då såg jag inte vad som hände utan hörde bara själva glaskrossandet, då tittade man bort där och såg att det var han.

Hur var reaktionen för er som var på plats, såväl bland hemma- som bortasupportrar?

Reaktionen hos de flesta är att man blir trött, less och irriterad på folk som uppför sig sådär, som bara vill förstöra för andra. Det blev aldrig någon särskild hätsk stämning, som tur var, vi vill inte ha den stämningen utan arbetar mot en bättre stämning. Personen som var ansvarig för aktionerna sprang och gömde sig på toaletten efter skadegörelsen och satt kvar där till dess att vakterna kom och tog honom, vad vi tyckte om hans handlingar var han nog dock ganska klar över.

Klubben har redan gått ut och berättat hur de kommer att agera mot personen, hur agerar ni som supporterklubb i sådana här fall?

Det har vi valt att hålla internt, vi tycker att han har blivit tillräckligt uthängd som det är ändå. Det här är första gången som han gör något sådant här och vi vill inte döma honom utåt sett, givetvis måste vi agera men det är ingenting som vi vill basunera ut till hela världen utan håller det inom supportergruppen.

Har det någon gång tidigare hänt något liknande så länge du varit aktiv inom Västra Sidan?

Under min tid har det väl en gång för rätt många år sen varit en person som stått med oss på läktaren som har kostat oss böter, då kastade han in ett mynt på plan i en kvalmatch mot Jönköping. Annars har vi aldrig varit inblandade i något bråk överhuvudtaget utan vidhåller att vi arbetar för en positiv supporterkultur.

Västra sidan

Smällare och bengaler är väl inte så vanligt i division ett, vilken supporterkultur är det som er förening står bakom?

För det första är det väl att det inte finns några klackar i division ett, vilket är synd för det vore såklart roligare med motståndarklackar. Svenska fotbollsförbundet har beslutat att det inte är tillåtet och det kostar Sirius pengar om vi håller på med det, därför tar vi avstånd från det. Smällare förstår jag inte, men bengaler tycker jag själv är snyggt, fast är det förbjudet så är det och då kommer vi arbeta för att det inte ska tändas på vår läktare.

Klubben vidtar åtgärder med fler ordningsvakter på hemmamatcherna i höst, det här hände på en bortamatch, vad kommer ni göra för att det inte ska få lov hända igen? 

Tyvärr kan inte vi göra så mycket, varje person är ansvarig för sitt eget, vi kan bara berätta att vi inte uppskattar det beteendet och se till att stå bakom klubben när det händer, mycket mer än så kan man inte göra. Eftersom vi ämnar gå upp till superettan blir det väl antagligen fler personer att hålla koll på, vilket är klubbens ansvar i grund och botten men vi ska hjälpa till så gott vi kan.