180823 Carlstads Lukas Rhöse och Vladimir Rodic under fotbollsmatchen i svenska cupen mellan Carlstad United och Hammarby den 23 augusti 2018 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / kod FK / Cop 185

Ettanfotbolls talangserie fortsätter och denna gång får ni bekanta er med ett av Carlstad Uniteds framtidsnamn – Lukas Rhöse!

Rhöse är född år 2000 och har spelat fotboll så länge han kan minnas. Under uppväxten tränade Rhöse fotboll såväl som hockey och när han vid 13-årsåldern gick till Carlstad United blev det klart att det var fotbollen som han skulle satsa på. Sedan dess har Rhöse gått vägen från juniorfotboll till att nu vara en del av Carlstad Uniteds a-lag. Säsongen 2019 har blivit Rhöses stora chans att visa upp sig och den unge talangen känner att det har varit ett bra år för egen del trots vissa förändringar från tidigare.

– Det har varit en del skador i laget, för min egen del innebar det en chans att visa upp mig och sedan dess har jag spelat, säger Rhöse och fortsätter:

– Jag har spelat mittfältare innan men nu har jag spelat som vänsterback. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Det har nästan gått över förväntan, lite bättre än vad jag trodde.

Hur skulle du beskriva dig själv som fotbollsspelare då?

– Det är en svår fråga haha… jag skulle väl beskriva mig själv som allround. Jag är helt okej defensivt, lite starkare offensivt skulle jag säga. Löpstark, vilket är bra på min position då man måste orka springa mycket upp och ned, säger Rhöse.

Carlstad United har vunnit tre raka och ligger just nu på en femte plats fyra poäng under en kvalplats till Allsvenskan. Rhöse känner att det inte riktigt har motsvarat förväntningarna inför säsongen men att man fortfarande har chansen att avsluta starkt.

– Det har inte varit precis som vi tänkt oss inför säsongen, många skador, vi har gått runt mycket på olika spelare och har haft svårt att spela ihop oss. Men vi har fortfarande chansen, går vi rent finns möjligheterna fortfarande, säger Rhöse.

I augusti i år förlängde Rhöse kontraktet med Carlstad United, veckan efter stod han för det avgörande segermålet i 82:a minuten mot Nyköpings BIS. Det har blivit 21 matcher under säsongen och 19-åringen ser ljust på framtiden.

– Man vill alltid bli bättre, det gäller alltid, och de sista matcherna erbjuder ytterligare möjligheter. Det bygger inför nästa år som jag har kontrakt över, då gör vi en ännu bättre säsong.

– Jag trivs bra här, är i en bra miljö med bra lagkamrater. United känns lite som min moderklubb och det är en liten dröm att vara med och ta upp United till Superettan, säger Rhöse. 

Så du har inte bråttom iväg från klubben?

– Nej, jag har ju en liten förkärlek till klubben, så jag har inte jättebråttom iväg. Sen får man se vad som händer, målet är väl att bli så bra som möjligt. Just nu har jag fullt fokus på att göra så bra ifrån mig i United som möjligt.

Finns det någon särskild ambition med karriären?

– Nej, det finns det inte. Jag vill som sagt bli så bra som möjligt, så länge det är kul är jag nöjd. Sen vill man så högt upp som möjligt, så klart, säger Rhöse.

Nu är det i alla fall spel i Division 1 som har gällt för Lukas Rhöse under de senaste åren, möjligtvis även framöver om inte laget når en kvalplats och lyckas kvalificera sig till Superettan. Det är däremot ingenting som Rhöse har några negativa tankar kring.

– Division 1 är en väldigt bra och jämn serie, speciellt i år och det är match mot varje lag. Det finns många unga och duktiga spelare och det är kul att man kan visa framfötterna här. Lyckas man med det är man en bra spelare och det är ju motiverande. Man får bra chanser i ligan och det är ju bättre att spela matcher än att sitta på bänken i en högre serie. 

Har du mött några svårigheter eller utmaningar som ung spelare i Division 1?

– Att vänja sig när man kommer från juniorfotboll, det är ett helt annat tempo och det smäller lite mer. Man möter smartare och mer rutinerade spelare. Man måste tänka mycket när man spelar också. Det finns inget dåligt motstånd, det gäller att alltid vara på tårna. 

På sidan av fotbollen studerar Rhöse sitt fjärde år på gymnasiet med teknisk inriktning på samhällsbygg och hade det inte blivit en karriär inom fotbollen hade yrken som arkitekt eller ingenjör legat nära till hands. Under uppväxten har familjen funnits där som en stöttepelare och alltid varit till god hjälp för att ge Rhöse de bästa förutsättningarna för att lyckas med fotbollen.

Lukas Rhöse har kontrakt med Carlstad United över säsongen 2020 och till helgen möter man IF Sylvia på bortaplan. Den matchen, och kanske även Lukas Rhöse, ser du – som vanligt – på Ettanplay.se!

Ettanfotboll tackar Lukas för att han tog sig tid för en intervju och önskar honom ett stort lycka till under säsongsavslutningen!