Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans match” i vardera division (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

Norrettan

I norrettan har vi den här veckan valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan Dalkurd FF och IK Frej Täby. Det är två lag i vars en ände av tabellen, Dalkurd har gått som tåget på räls och ligger på en andra plats i serien, med samma poäng som första placerade Sirius. Tränare Mambo Mumba har uppenbart gjort ett fantastiskt jobb med lagets defensiv där de bara släppt in tre mål. IK Frej ligger för närvarande sist i tabellen men har haft en rejäl otur med skador under våren, senast mot BK Forward vände de ett 0-2 underläge till 2-2 med en man mindre på planen. Kanske var den matchen början på en vändning för Täby laget, de får en tuff motståndare på lördag men kanske är det precis vad laget behöver för att slappna av och våga spela ut hela sitt register.

 

Veckans Match NORRA Mindre 05-06

 

Robert Mambo Mumba, Dalkurd FF

Efter åtta omgångar ligger ni tvåa på samma poäng som Sirius, vad är det ni i Dalkurd gör så bra?

RobertMumba-150x150Det är nog så enkelt som att vi är ett väldigt bra och kompakt lag som spelar likt en enhet, spelarna rör sig tillsammans i omställningarna såväl offensivt som defensivt. Som tränare är jag mycket nöjd och imponerad över hur grabbarna har agerat defensivt, det har alltid varit vår starka sida men tidigare var det försvarsspelarna som gjorde det största jobbet, nu gör vi det tillsammans.

Med sju raka segrar i ryggen måste ert självförtroende vara i topp, finns där någonting som talar emot er inför lördagens match?

Jag tror att självförtroende är något som växer för varje år. Inför säsongen bestämde vi oss för att vårt första mål skulle vara att spela tillsammans, alla skulle känna till sin plats och spelarna skulle arbeta som ett lag. När vi väl kunde få laget att fungera tillsammans, som den enhet vi önskade, har dem växt tillsammans och har en fantastisk sammanhållning. Vårt andra mål var att vi skulle arbeta mot nästa match hela tiden, allt fokus på kommande match, och där har killarna visat på träningarna att de lyckats. Deras självförtroende ökar såklart hela tiden men det hänger förmodligen ihop med våra mål, vår planering och genomförandet av dem.

Er skyttekung Chidi Omeje var skadad senast, är han tillgänglig till helgen eller håller hans skada honom borta fortfarande?

Chidi rehabtränar för närvarande men vi hoppas att han snart kommer att vara bra igen, idag vet vi inte om det blir till denna helg eller nästa helg han är reda för match igen, vi får avvakta och se helt enkelt.

Ni kommer att möta IK Frej som för närvarande ligger sist i serien, vad vet ni om dem som lag?

Om jag ska vara helt ärlig vet jag inte särskilt mycket om dem i år, vi har inte fokuserat så mycket på motståndarna i år utan mer på vårt eget lag, men jag vet om att de brukar vara ett bra lag. Man ska heller inte glömma bort att samtliga lag i den här serien är bra, ett lag i botten kan utan problem störa ett av topplagen. Det ska också tilläggas att det ofta är svårt att möta lag som ligger längre ner i tabellen då de sällan har något att förlora, bara allt att vinna, men vi kommer att försöka pressa oss själva till att göra vårt bästa för att vinna. Det gäller bara att vi håller oss till vår egen matchplan och ser till att fullfölja den.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Jag gillar inte att gissa vilket resultat det blir i matcher, fotboll är för oförutsägbar, bollen är rund och allting kan hända, dessutom är det en svår match för båda lagen. Vad gäller karaktären förväntar jag mig att spelarna uppför sig på samma sätt som de gjort i de andra matcherna. Med en bra sammanhållning, ett kompakt försvar och kreativt anfallsspel kan vi förhoppningsvis nå upp till samma nivå som vi gjort i de andra matcherna.

 

Bartosz Grzelak, IK Frej

Ni är fortfarande tabelljumbo i norrettan, hur påverkar det tongångarna inom klubben för närvarande?

Bartosz_GrzelakDet är många som har ställt mig den frågan men vi vet nog alla om att när man arbetar hårt betalar det av sig, det syns på oss tränare och spelare i laget att man verkligen vill vända det här. Vi snuddar hela tiden på framgången och trots motgångarna som varit har vi en god atmosfär, den är positiv och målmedveten tycker jag.

Två poäng på åtta matcher är förstås inte godkänt för ett topptippat lag, när ska vändningen komma för er?

Det är ju var vecka man känner att vändningen ska komma, men om man ser till matcherna som har varit, senast Forward matchen där vi spelar med en man mindre och vänder ett 0-2 underläge så är det väl ett steg mot framgång. Nu möter vi Dalkurd till helgen som enligt mig är det lag som spelar den bästa fotbollen i serien. I vanliga fall är väl kraven att vända trender större än när man möter lag som dem och det är bra för oss att möta den typ av motstånd nu, senare kommer vi möta lag som ligger längre ner i serien.

Nu reser ni till Borlänge på lördag för match mot Dalkurd som har sju raka segrar, hur mycket vet ni om era motståndare?

Jag har sett dem ett par gånger och vi är medvetna om att tränaren Robert Mambo Mumba har gjort ett riktigt bra arbete med lagets taktiska direktiv. Dem har förbättrat sin defensiv i år och det ser man ju sett till att de släppt in så få mål under våren. Det är ett lag med ett mycket gott självförtroende just nu men vi får se om vi i IK Frej kan överraska dem.

Hur ser det ut för er med skador och avstängningar inför helgen?

Skador har varit ett stort bekymmer för oss, vi har haft 7-8 skadade spelare i snitt per omgång och nu när vi i tisdags spelade i cupen åkte vi på tre skador till vilket gör det osäkert ifall de kan spela på lördag eller inte. Om jag inte har helt fel för mig har vi elva friska A-lags spelare just nu så det kan bli aktuellt att vi får lyfta upp juniorer till helgens match.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Jag tror att Dalkurd kommer vilja äga boll på sin hemmaplan och det är ett lag som är svårt att få tag på, de kommer säkert äga bollinnehavet men jag hoppas att vi kan få igång vårt passningsspel och få dem att springa lite. Om vi kan få igång vårt passningsspel tror jag att det räcker för en 1-0 seger för IK Frej Täby.

 

Matchen spelas på lördag den 8 juni, klockan 16:00 på Domnarsvallen. Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com, rapporteringen finner ni här.

 

 

Söderettan

I söderettan har vi den här veckan valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan Kristianstads FF och Qviding FIF. Det är två lag som slåss om poäng i den nedre delen av tabellen, båda lagen har varit oerhört otursförföljda vad gäller skador, men förhoppningsvis får de ihop det ändå. De bägge tränarna är stora förespråkare för en passningsorienterad fotboll vilket förstås öppnar för en fantastisk match för åskådarna.

 

Veckans Match SÖDRA Mindre 05-06

 

Peter Persson, Kristianstads FF

Nio poäng efter åtta matcher, vad är det som inte har gått er väg i matcherna?

peterVi gör för lite mål, så enkelt är det, vi har gjort bra prestationer i matcherna tycker jag. Ser man till matcherna mot Utsikten och LB07 borde vi fått mer poäng med oss, där hade vi chanser att vinna matcherna. Det är små marginaler som avgjort och hade vi haft mer stolpe in istället för stolpe ut hade det kanske gått vår väg, om vi haft 4-5 poäng mer nu hade ingen ifrågasatt vår tabellposition. Men vi arbetar vidare hela tiden, vi tror på oss själva och jobbar hårt för att få det här att lossna.

Skador är något ni verkar ha haft otur med, hur ser skadelistan ut inför helgens match?

Vi har fått en del smällar emot oss och det har varit mycket sjukdomar som avlöst varandra, det har sällan varit en skada utan fem-sex stycken till varje match. När vi inför i år valde att minska trupp storleken gentemot tidigare år så har det blivit väldigt kännbart. Till helgen är det ”Kelly”, Christoffer Ekelund, Rickard Sandström och ”Mumma” vi saknar, sen är det osäkert med Eldin Karisik, Mirza Selimovic och Henrik Fribrock.

Nu möter ni tabelljumbon Qviding, hur väl känner ni till dem?

Dem har förlorat med uddamålet i nästan alla matcher, men de är ett riktigt bra lag, det är lite annorlunda i serien i år, lägsta nivån har höjts avsevärt och det finns inte något dåligt lag i år. Tidigare säsonger har det funnits ”slagpåsar” i serien men så har det inte varit den här säsongen. Vad gäller Qviding är jag inte särskilt kunnig på namn och sånt, men om laget vet jag att det är ett lag som  vill spela fotboll och framförallt föra matcherna. Jag tycker att de är ett mycket skickligt lag och det är tydligt hur tränare Bosko vill att de ska spela sin fotboll.

Alla lag brukar ha någon eller några nyckelspelare i truppen, vilka är era?

Mirza vår målvakt är alltid en nyckelspelare men nu vet vi inte hur det blir till helgen, om han kan spela. Annars tycker jag att Eldin Karisik är ett bra nav på mitten, men det är osäkert där med. Annars är vi rätt jämna inom laget tycker jag, det var mer utpräglat förra året då några spelare stack ut lite mer än andra, i år är det mer att vi som lag arbetar tillsammans och gör jobbet ihop. Det har varit mycket folk borta under matcherna men de spelarna som klivit in istället har verkligen gjort det bra. Vi har varit bra hela vägen och det är bara anfallsmässigt som vi nu ska höja oss och börja göra fler mål.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer att se ut och sluta?

Jag hoppas givetvis att vi kan vara det spelförande laget och trycka ner dem ordentligt i planen, det är vår målsättning att vi ska föra, styra och ställa matchen så att de får ställa in sig på försvarsspel. Vi går för en vinst, helt klart, matchen hoppas jag att vi vinner med 2-0.

 

Bosko Orovic, Qviding FIF

Åtta omgångar har spelats och ni har endast fått med er en poäng, det är ett antagande att ni inte är särskilt nöjda med det?

DSC_7783Nej, det är vi inte, vi är långt ifrån nöjda men vi krigar i motvind hela tiden känns det som, vi har definitivt inte varit sämre än motståndarna i matcherna. Men när det går emot en så går allting emot en. Vi försöker att slita på ändå och jag står fast vid att vi gjort bra insatser i matcherna och hade förtjänat en bättre poängskörd. Bortsett från matchen mot Trelleborg har vi dominerat matcherna vi har spelat.

Trots att ni dominerat matcher tycks bollen inte vilja in i mål, vad mer än målproduktionen behöver ni förändra i ert spel för att bringa trepoängare?

Vi behöver inte förändra något särskilt i vårt spel mer än att se till att sätta våra målchanser. Sen kanske vi ibland är lite väl passiva i bägge boxarna, där behöver vi bli mer aggressiva på båda hållen, men det är något vi arbetar på ständigt för att förbättra.

Det kanske krävs att nyckelspelare träder fram, vilka spelare i er trupp är era nyckelspelare?

Vi har ju några stycken, några så kallade ”poliser” – tuffare mittfältare, men de är alla skadade just nu. Daniel Psag kommer tillbaka om en månad ungefär, han förstörde sin menisk efter att ha kommit tillbaka efter en korsbandsskada. Det är en nyckelspelare för oss så vi hoppas såklart att han kommer igång snabbt när han nu kommer tillbaka. Arash Bayat är en annan nyckelspelare som har fått kliva in och ta den defensiva rollen nu i samband med våra skador, annars är han mer offensivt lagd. Vår anfallare Alex Jeremejeff har varit med till och från, han har spelat två matcher har jag förr mig och har gjort ett mål, det är väl också en nyckelspelare som vi hoppas kunna få igång.

På lördag ställs ni mot Kristianstad, hur mycket känner ni till om dem?

De känner jag till mycket väl, jag brukar säg att jag gillar spelande fotbollslag och det kan med lugnt säg att Kristianstad är, därför gillar jag dem så mycket som jag gör. De är ett bra lag som spelar ett 4-4-2 system, deras tränare Peter Persson är en bra tränare och jag tycker att hans lag spelar en attraktiv fotboll.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer att se ut och sluta?

Jag tror att det kommer att bli en väldigt bra match, det kommer säkert rent av att bli fotbollsgodis för åskådarna som får en öppen match att titta på. Jag tror alltid att vi kommer vara det spelförande laget men mot Kristianstad tror jag att det kommer vara jämnt spelmässigt. Jag tror på en vinst för oss, 1-2 slutar matchen.

 

Matchen spelas på lördag den 8 juni, klockan 16:00 på Kristianstads IP. Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com, rapporteringen finner ni här.