Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans match” i vardera division (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.


Norrettan
 

I norrettan har vi den här veckan valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan Västerås SK och Sandvikens IF. Det är två bra lag som ställs mot varandra på Swedbank Park under söndags eftermiddagen. För Västerås del gäller det att komma tillbaka efter storförlusten mot Dalkurd senast, i Sandvikens fall tog man sin första trepoängare hemma mot Umeå förra helgen. Frågan är vilket av lagen som bäst kan axla ansvaret i matchen, kan Sandviken med ett gott självförtroende slå ett Västerås med ett sargat självförtroende?

 

Veckans Match Norra

 

Erik Acar, Västerås SK

Ni kommer från en 5-0 förlust uppe i Borlänge senast, hur stor är revanschlusten i truppen inför helgens match?

Erik AcarDen är jättestor, vi vet om att vi kan göra mycket bättre ifrån oss än vad vi gjorde mot Dalkurd senast, vi är taggade inför matchen mot Sandviken och ska visa att det var en engångsföreteelse i förra omgången. Det är nu när vi haft motgångar, även utanför planen, som vi ska visa det som bäst.

Samtidigt har det i media varit mycket skriverier om en ekonomisk kris i klubben, hur mycket har det påverkat spelarna?

Det har inte påverkat spelarna jättemycket tycker jag, sen är det väl klart att de funderar över om de ska vara kvar i VSK eller inte, dem vet ju inte om klubben ska gå i konkurs eller inte. Men vi har pratat ihop oss och sagt att vi ska köra, är det jobbigt, oavsett om man är spelare eller ledare, har vi bestämt att man inte ska komma ner. Vi kan bara fokusera på det sportsliga, det utanför fotbollen kan vi inte påverka, men om det kommer påverka oss i matchen vet vi inte än, vi vet bara att det har känts jättebra de här dagarna på träningarna.

Nu gäller det förstås att studsa tillbaka sportsligt och ni har en chans att göra det på söndag mot Sandvikens IF, vad vet ni om dem som lag?

Vi vet ganska mycket om Sandviken, vi spelade mot dem två gånger förra året, matchen hemma förlorade vi men vann ganska klart på bortaplan. Deras tränare, Tony Andersson, är en kille härifrån trakterna som vi känner till väldigt bra. Vi förfogar också över en match-dvd från deras senaste match, man kan säg att vi vet så pass mycket om dem att vi inte behöver bli chockade över någonting.

För att lyckas ta sig ur en negativ spiral krävs ibland en eller flera nyckelspelare i truppen, vem är era nyckelspelare?

Vi har egentligen inga direkta nyckelspelare som sticker ut, vårt fokus har lagts på kollektivet, att de som inte spelar även brinner för laget. Vi vill inte lyfta enskilda spelare utan lyfter alla, sen finns det alltid spelare som ”sticker ut” men det är fortfarande kollektivet som ska göra jobbet.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Det kommer att bli en jämn match, det är jag övertygad om, det kommer nog också att bli en fysisk tillställning med mycket kamp. Sen hoppas jag såklart att vi kan gå vinnande ur den och visa att trots allt negativt kan stå upp starka och eniga tillsammans. Matchens slutresultat tror jag blir 2-0 till oss.

 

Tony Andersson, Sandvikens IF

Ni inkasserade er första trepoängare för året mot Umeå senast, har det efter vinsten blivit en mer ”lättad” ton i truppen?

Jo men så är det väl, det är trots allt efter fyra oavgjorda matcher oerhört skönt att bryta TonySandvikenav med en seger. Även om vi gjorde 70 svaga minuter så avslutar vi matchen bra rent spelmässigt, vi är nöjda med den segern och det känns riktigt bra.

Det talades om ett riktigt snyggt och avgörande mål av den unga Linus Larsson förra helgen, kan du inte berätta om målet?

Det var 1-0 målet, det kom i en period av matchen där Umeå var det bästa laget, omkring den 37-38:e minuten, då Linus fick bollen ute till vänster vid straffområdeskanten. I sin första touch vek han inåt och hade redan där gjort bort sin försvarare, sen gick han på avslut direkt och fick på en träff där bollen liksom ”dök”, det gjorde att det blev lite extra vackert.

Nu ställs ni mot Västerås SK borta på söndag, hur väl känner ni till dem?

Jag kommer ju från de trakterna så VSK är väl ett av de lag som jag känner bäst till, dem har vi full koll på. Vi vet om att det kommer bli en bra match, de är ett bra lag, även om de kommer från en tuff förlust mot Dalkurd senast.

I alla lag och kanske framförallt varje match finns där nyckelspelare, vilka är Sandvikens IF:s främsta nyckelspelare?

Nu har vi ju några av våra nyckelspelare borta, Andrew Stadler och David Simbo. Nu får andra spelare kliva fram och förmodligen är det Jimmy Hansson och Andreas Sipuri som kommer ligga bakom mycket av vårt spel.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Jag tror att det är två lag som kommer att slåss om att ha mycket boll, båda lagen brukar vilja vara det bollförande laget, jag tror dock att vi är lite bättre än dem och kommer vara det laget som för matchen. Men jobbet ska göras också och det kommer att bli en tuff fight, vi måste se upp med deras forward Mikael Gustavsson, han är het. Vår målvakt, Rickard Andersson har sett mycket bra ut på sistone så jag tror han får hålla nollan den här gången, 2-0 tror jag att vi vinner med.

 

Matchen spelas på söndag den 2 juni, klockan 15:00 på Swedbank Park. Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com, rapporteringen finner ni här.

 

Söderettan

I söderettan har vi den här veckan valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan Karlstad BK och IS Halmia. Det är två lag i vars en ände av tabellen som möts på söndagskvällen i ”solstaden” Karlstad. Halmia är nykomlingar men har gått som på räls under säsongens inledande sju omgångar, med tre raka vinster borde självförtroendet hos spelarna vara i topp. Karlstad befinner sig just nu på nästjumbo platsen i tabellen, men har i gengäld tagit poäng mot några av de svåraste motståndarna i serien. Om de även kommer kunna skaka om Halmstad klubben vet vi först på söndag kväll.

 
Veckans Match Södra
 

Stefan Jacobsson, Karlstad BK

Näst sist i tabellen med endast fem poäng, vad är det som inte har fungerat för Karlstad BK i år?

Stefan JacobssonVi har fått en olycklig start, vi hade ett stort antal skadade spelare under mars månad och förstod redan då att vi skulle få en knölig inledning vilket vi fick med två förluster och åtta insläppta mål. Sen tycker jag att vi har stabiliserat oss och börjat bli bättre och bättre, men vi hoppas att det ska se ännu bättre ut här om några omgångar.

En trepoängare för er del i år, den kom mot Lunds BK, kommer den andra på söndag kväll?

Ja, det hoppas jag verkligen. Vi är i ett stort poängbehov och vill ju inte halka efter i serien som vi gjorde förra året innan vi fick rätt på det, den trepoängaren får gärna komma nu på söndag – den är efterlängtad.

Ni ställs mot nykomlingarna från Halmstad, IS Halmia, hur mycket vet ni om dem som lag?

Jag vet att de är ett väldigt bollskickligt och passnings orienterat lag som spelar en väldigt fin fotboll. De har väldigt många duktiga spelare och har även en vass målskytt där, sen känner jag ju deras tränare Peter Lindau, så det ska bli väldigt trevligt att möta dem på söndag.

De flesta lag brukar ha en eller flera nyckelspelare, vem är era?

Vår nyckelspelare är väl egentligen kollektivet, men som jag sa innan serien drog igång hoppas jag att vår forward Timmy Wilhelmsson kommer i form. Han gick på penicillin under försäsongen i ca fyrtio dagar och har väl inte nått upp till 100 % än men ändå levererat två mål. Jag hoppas han kan leverera i helgen och hjälpa laget mot tre poäng.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer att se ut och sluta?

Jag tror att det kommer vara en rätt så jämn match men där Halmia säkert har mycket boll så får vi se om vi kan komma med omställning på dem. Vi vet ju om att det är ett passnings orienterat lag och vi är beredda på att jobba hårt utan boll. Matchen, den ser jag gärna att vi vinner med uddamålet, 2-1.

 

Peter Lindau, IS Halmia

Ni kommer till match med tre raka vinster i bagaget, hur är stämningen i truppen just nu?

lindauDen är såklart bra, det är en stor skillnad på stämningen när man vinner eller förlorar. Vi har haft lite medgång i matcherna, som har varit rätt jämna tillställningar men vi har haft lite flyt kan man säg.

Vad är det ni har gjort så bra i matcherna?

Som jag nämnde innan har det varit rätt jämna matcher och den enda skillnaden är väl att vi har vunnit, spelmässigt har vi varit jämlika med de andra lagen, vi spelar ju en jämn serie där alla lag är bra.

Vem har varit era nyckelspelare i år?

Vår målvakt, Jonas Käck, har varit bra, precis som han varit i många år, han håller en bra klass. Sen har mittbackarna, Johan Mangfors och Egzon Maholli, kommit in bra i division ett tempot, vårt innermittfält med Sebastian Crona och Niclas Taube har också varit bra. Framåt har vi Calle Genberg och Ronny Sabo som gjort alla målen, de har gjort ett bra jobb där uppe.

På söndag möter ni Karlstad BK, vad vet ni om dem?

Jag vet förstås lite grann och känner deras tränare, Stefan Jacobsson, vi går samma PRO utbildning uppe i Stockholm. Däremot har vi med Halmia aldrig mött Karlstad förut så det blir en ny bekantskap. Vi känner till hur de spelar rätt bra, de har inte fått med sig resultateten men har bland annat slagit Lund med 3-0 hemma och även tagit poäng mot Oddevold borta. När vi har haft flyt med oss har de haft oflyt, men alla matcher i söderettan är tuffa.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer att se ut och sluta?

Det går inte att kringgå att planen avgör rätt så mycket, tyvärr, är det en dålig plan har lagen svårt att spela fotboll, då blir det istället att bollen byter ägare mycket, är planen däremot stor och fin blir det mer spel. Karlstad har haft bekymmer med sin plan tidigare, men den sägs vara bättre i år, är den inte bra kan vi vänta oss mer duellspel, men vi kommer alltid försöka spela vårt spel. Karlstad är som alla andra lag starka på hemmaplan, men det blir nog en bra och jämn match där jag tror på mitt eget lag, jag tror matchen slutar 0-1.

 

Matchen spelas på söndag den 2 juni, klockan 18:00 på Tingvalla IP. Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com, rapporteringen finner ni här.