Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Akropolis IF och Vasalunds IF, en match som innebär derby i serien. Akropolis har inlett årets serie med fyra segrar och tre förluster och har tagit tolv poäng av 21 möjliga. Gästerna Vasalunds IF ligger på placeringen under och har inledningsvis tagit elva poäng. et här är två välspelande lag som kommer att bjuda upp till match.

2017-05-30 20_22_01

Johan Blomberg, Akropolis IF

Johan Blomberg Foto: Bildbyrån

Johan Blomberg
Foto: Bildbyrån

Det blev senast förlust mot Assyriska FF med 2-1, vad är din syn på den matchen?

– Vi gör en dålig match tycker jag. Vi hade scoutat Assyriska ganska bra och vi hotade dem ganska lite i djupled. Haddad och Durmaz hade en ganska enkelt eftermiddag mot oss tyvärr. Durmaz hade blivit utbytt i den 60:e minuten i tidigare matcher men mot oss var det inga problem att klara av 90 minuter, det är ett tecken på att vi hotade dem alldeles för lite. Det var först de sista tio minuterna som vi höll på att fixa oavgjort ändå. Det var surt, vi kom inte upp i standard. Det är okej att torska matcher när man känner att man har gett allt, men vi gör en dålig match helt enkelt. Det är bara att gå vidare men det är surt. Vi kom inte i normal kvalité som vi har haft vissa matcher, det har varit lite upp och ner under året.

 Hur ser du på er inledning av säsongen, tolv poäng på sju matcher?

– Det är alltid så där, man tycker att man borde haft mer, man är väldigt färgad eftersom man ser sig själv. Matcher man inte kommer upp i standard är jobbigt så klart, om man skapar jättemycket men det har vi inte gjort. Vi har haft några matcher där, bland annat Umeå hemma där vi leder med 2-0 och tappar, det är väl den tyngsta poängtappet. Sen är det Assyriska och Carlstad, det är lite lika matcher. Vi gör två mindre bra insatser med dem. Umeå hemma är jättebra, vi leder med 2-0 och vi kan göra 3-0 flera gånger. Det är en match som fortfarande är jobbig och komma över, där får vi en utvisad i 50:e minuten som ställer till det, men det finns olika sätt att vinna och förlora matcher på. Så det är klart att man hade önskat att poängskörden var mer. Men samtidigt får man bita i det sura äpplet och köra på helt enkelt.

Till helgen möter ni Vasalunds IF på hemmaplan, vad vet du om dem?

– Man vet ganska mycket om Vasalund. Framförallt så ligger det inte så långt härifrån så det är lätt och åka och titta på dem och ha koll på laget. Om man tittar tillbaka på Vasalund för två säsonger sedan så var dem ett mål från att åka ur division ett och förra året var de en match från att kliva upp och hota BP. Det var i sista matchen som det avgjordes. Sen förlorade dem mot Syrianska i kvalet. Så förra året var otroligt imponerande, lika dåliga som de var för två säsonger sedan, lika bra var de förra säsongen. De kunde verkligen ha tagits BP:s plats som nu ligger i toppen av Superettan. Det är små marginaler men i år så har de väl tappat lite betydande spelare och inte haft det här goet som de hade förra året. Nu har dem fått in Joseph Ceesay på kanten och jag såg Vasalund senast via Sideline. Vasalund är farliga, jag har all respekt för Vasalund, samtidigt så känns det som att vi vet deras styrkor och svagheter ganska väl. Egentligen är det upp till oss att utnyttja deras svagheter och se upp för deras styrkor. Det är inte samma lag som förra säsongen, det är bara att titta på placeringen. Det är inte omöjligt men det blir en tuff match. Vi måste vara på topp och inte ge bort några fasta situationer, då kan det bli bra. Jag tror på seger, men det blir väldigt tufft.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

– Det blir en stenhård match. Jag tror att vi kommer gå segrande ur den, jag hoppas det. Som jag säger, vi har bra koll på dem, det är en sak att ha bra koll på dem, vi hade bra koll på Assyriska också, men där kommer vi inte upp till standard och vi utnyttjade absolut inte deras svagheter. Det gäller att spela efter matchplanen, då tror jag vi tar det.

 

Kalle Karlsson, Vasalunds IF

Kalle Karlsson Foto: Bildbyrån

Kalle Karlsson
Foto: Bildbyrån

Ni vann senast borta mot Enskede IK med 2-0, vad är dina tankar om denna match?

– Vi gjorde en bra första halvlek. Borde ha tagit ledningen tidigare på något av de lägena vi skapade första kvarten. Hade 2–0 med oss till andra halvlek där vi försökte bevaka ledningen mer. Lyckades väl okej första 20 minuterna efter paus, men släppte till lite väl mycket sista 20 min. Samtidigt hade vi flera chanser där vi hade kunnat sätta 3–0 och dödat matchen.

Hur ser du på er inledning av serien, elva poäng på sju matcher?

– Vi hade gärna haft några poäng till, men vi har varit för ojämna och i några matcher inte tillräckligt bra offensivt. Vi höjde oss senast mot Enskede så förhoppningsvis pekar formkurvan uppåt.

Till helgen spelar ni borta mot Akropolis, vad vet du om dem sedan tidigare?

– Vi känner till dem rätt bra. Vi mötte dem på försäsongen (förlust 1–4) och jag har sett ett par av deras matcher i serien. Ett bollskickligt lag med mycket individuell kvalitet. Offensivt är de riktigt vassa och de har många potentiella matchvinnare i truppen. Akropolis har förmodligen seriens bredaste trupp.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

– Det är två lag som vill spela offensiv fotboll så jag tror på en sevärd match. Akropolis är ett lag som alltid vill framåt, inte minst på hemmaplan, så det gäller att vi är noggranna. Jag tror att det blir en målrik match, som de här mötena brukar bli.

Matchen spelas på lördag den 3 juni klockan 16:00 på Spånga IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Kristianstad FC och Ljungskile SK. Bägge lagen kommer från en seger i föregående omgång. Kristianstad FC vann borta mot FC Rosengård. Laget har fått upp sitt självförtroende efter sin inledning av säsongen. Kristianstad har tagit åtta poäng. Ljungskile kommer med en 2-1 seger hemma mot Assyriska BK och placerar sig just nu på en tredjeplats i tabellen.

2017-05-30 20_23_24

 

 

 

 

 

Joakim Persson, Kristianstad FC

Joakim Persson Foto: Bildbyrån

Joakim Persson
Foto: Bildbyrån

Ni vann senast mot FC Rosengård med 1-0, hur är dina tankar kring den matchen?

– Ja, det var väl VM i missade målchanser. Jag tycker att vi ska kunna punktera matchen långt innan, men det var en match som man ser i efterhand också där vi åtminstone bör göra fyra eller fem mål samtidigt som vi kan släppa in både ett och två mål. Men som helhet är det en match som vi ska vinna betydligt klarare. Det gäller att sätta sina målchanser, fördelen nu är att vi skapar målchanser. Början på serien skapade vi ingenting och då är det svårt och vinna fotbollsmatcher, så det är klart det är positivt.

Hur viktigt var segern för er?

– Segern var oerhört viktigt med tanke på hur tabellsituationen har utvecklats. Vi vann vår senaste hemmamatch med 7-1 så någonstans har vi ett stort självförtroende inför nästa match. Kan vi vinna denna också så får vi knappat igen på lagen ovan och vi får kontakt. Åtminstone en liten kontakt med de lag som ligger längst uppe också. Det gäller att ha en bra avslutning fram till sommarpausen så vi inte är allt för långt efter.

Till helgen väntar Ljungskile SK på hemmaplan, hur mycket vet du om dem?

– Tillräckligt, det är ett lag som är ganska bra med en hel del rutinerade pjäser. Det jag har sett så spelar dem betydligt mer fotboll än vad ryktet säger vad Ljungskile gör. Det blir en hård nöt att knäcka för oss men samtidigt har dem spelat sju matcher på naturgräs och vi kommer att bjuda upp på vårt konstgräs, så det blir en annan typ av fotboll. Det går lite fortare så vi får se hur Ljungskile behärskar det. Samtidigt har vi respekt för dem och har rätt mycket erfarenhet, så vi får inte heller tro att vi kommer att springa och vinna fotbollsmatcher på hemmaplan med 7-1 fler gånger. Utan det blir ett tufft jobb som gäller. Förhoppningsvis kan vi bihåla anfallsfotbollen och skapa tillräckligt med chanser för att avgöra den.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

– Jag tror att vi kommer att få styra spelet ganska mycket, även om dem kommer att försöka störa oss genom att sätta en hög press. Ljungskile blandar ett högt spel med lågt försvarsspel. Det gäller att inte vara naiva vid eget straffområde. När vi väl får ner bollen på mattan och på deras planhalva så gäller det att vi är kreativa och skapar målchanser och inte går på oss för många omställningar för där är dem ganska vassa också.

 

Glenn Ståhl, Ljungskile SK

Glenn Ståhl Foto: Bildbyrån

Glenn Ståhl
Foto: Bildbyrån

Ni vann senast mot Assyriska BK med 2-1, vad är dina tankar om den matchen?

– En match som vi ska stänga i första halvlek. Det borde stått både 4-0 och 5-0 i paus där vi kör över dem totalt. Det är väl egentligen bara vår bristande noggrannhet i avsluten samt bra målvakt som håller ner siffrorna. Det var en väldigt bra offensiv första halvlek. Det handlar bara om att vi ska omsätta den. Det fanns väldigt goda intentioner i det offensiva spelet.

Hur ser du på er inledning av säsongen, ni har trots allt endast förlorat en match.

– Den har varit som ömsom vin och ömsom vatten kan man väl säga. Poängmässigt så är vi ganska nöjda och sen är det väl att vi inte riktigt har framstått som vi önskat i alla matcher, framförallt offensivt. Vi ser saker i vårt offensiva spel de sista matcherna som lovar väldigt gott. Vi är ett totalt nytt lag. Det var 23 spelare som lämnade förra året och 15 av de 19 som är kvar är nya. Det kommer att ta tid att bygga och jobba med nya tankar och idéer. Successivt så tror jag att det kommer att bli bra. Men man märker att vi har fortsatt i lite för stor felprocent i vårt passningsspel för att vara riktigt nöjda. Det är något som vi jobbar med på daglig basis, som jag tror att vi kommer att stå i en ständig utveckling med.

Till helgen väntar Kristianstad FC på bortaplan, hur mycket vet du om dem?

– Det är klart jag har koll på dem. Det är ett lag som utifrån sina egna målsättningar har underpresterat väldigt mycket. Jag vet att Kristianstad är mycket bättre än vad tabelläget visar. Nu har de valt att lägga matchen på plasten där nere, jag tror inte IP är så dålig. Kristianstad tycker kanske de passar med den fotbollen som de ska spela. De kommer successivt klättra under säsongen, det är min fasta övertygelse. De är ett bättre lag än vad tabellen säger. Det kommer bli en tuff bortamatch.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

– Det är lite svårt att spekulera i. Det finns så många saker som kan hända, mål präglar matcher. Jag har en känsla att de kommer att ta tag i taktpinnen från första början. Vi har tittat på Kristianstad via video. Vi kommer att lägga en plan som vi tror är riktig för att agera på rätt sätt. Hur matchbilden blir får vi avvakta till lördag och se.

Matchen spelas på lördag den 3 juni klockan 16:00 på Kristianstads IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.