Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Kristianstad FC och IK Oddevold. Två lag som behöver börja ta poäng ställs mot varandra på Kristianstad IP. Kristianstad har bara tagit en poäng på de senaste tre matcherna, totalt har det blivit åtta poäng och skåningarna är såklart inte nöjda med sin poängskörd. Gästerna Oddevold står på samma poängskörd fast med färre insläppta mål, inte heller är de nöjda med poängskörden och vi kan nog vänta oss en öppen match med många chanser. Det blir en kul match för publiken.

 

VeckansMatchPlaylink_kristianstad_oddevold

 

Joakim Persson, Kristianstad FC

Joakim Persson Foto: Bildbyrån

Joakim Persson
Foto: Bildbyrån

Det blev en förlust borta mot Höllviken senast, vad har ni tagit med er från den matchen?

I det stora hela tycker jag vi äger matchen men gör individuella misstag. Det handlar om att vara mer distinkta i försvarsspelet och vara på rätt sida. Vi hade mängder av avslut men gjorde inte fler mål. Det måste gå fortare när vi spelar också, vi spelade otroligt långsamt mot Höllviken. Det lag som jag har under träningsveckorna leder serien, men under matcherna tar vi inte poäng. Vi har fyra veckor bakom oss där det sett helt fantastiskt ut på träningarna men vi har inte fått ut något av det i matcherna. Vi hade behövt bli bättre på att punktera vissa matcher i rätt skede. Prestationsmässigt är vi inte nöjda men vi skulle ändå haft mer poäng tycker jag, vi letar efter effektiviteten både framåt och bakåt.

Ni har bara fått en poäng med er på tre matcher, hur ser du tillbaka på de tre matcherna?

Det är en match som vi kände efteråt att vi var riktigt usla och det var mot Norrby borta, där gjorde vi över 95 minuter en riktigt dålig match. Men vi har ändå känt att vi skulle ha vunnit andra matcher. Det är inte bra nog att inte komma upp i maxprestationer, vi kommer möta fyra-fem lag i omgång 9,12 och 13 där omkring som är lite favoriter och då måste vi maxa prestationen och vara hundraprocentiga. I matcher när vi borde ta tre poäng och det hackar, sånt måste vi lösa, men det är en styrka hos oss att vara bra trots att vi är dåliga. Vi kan inte vinna poäng på att bara vara bäst på träning, vi måste vara så bra även under matcherna.

Vad behöver du och laget göra för att ni ska börja ta fler poäng i matcherna framöver?

Framförallt sluta tänka så mycket, just nu springer vi med handbromsen i och funderar på vem som ska lösa problemen istället för att försöka lösa dem själv. Man tar hellre ett steg bakåt än framåt. Sedan måste vi försöka spela på färre tillslag och värdera när man ska spela det kortare och när man ska slå det längre alternativet. Vi är inte glada för att slå längre men vi måste förstå varför vi slår den längre och vad vi ska göra med den när vi slår den längre.

På lördag tar ni emot Oddevold, hur väl känner ni till dem som lag?

Ska jag vara helt ärlig så tänker jag inte lägga en sekunds tanke på Oddevold, jag tänker lägga all fokus på vår egen prestation. Vi kommer göra det svårt för dem att komma härifrån med poäng. Laget kommer ha sin vanliga genomgång inför matchen men då är jag inte med. Det viktigaste är att vi letar efter vad vi ska göra ute på planen. Nyckeln ligger i att vi får snurr på det som vi vet om att vi kan, vi har haft möjlighet till att punktera alla matcherna hemma.

Avslutningsvis, kan du ge dig på och försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag hoppas vi är bollförande men att vi är det på deras planhalva och skapar tillräckligt med chanser och sätter dit några bollar. Sen får vi vara vaksamma på deras omställningar, man får vara smart och kanske ta frisparkar vid rätt lägen ibland. Vi har också varit vassa på fasta, vi borde gjort något mål mot Höllviken på fasta för där hade vi bra lägen. Nu mot Oddevold så tror jag vi vinner, det tror jag alltid och det måste man utgå från, 2-0 eller 3-1 vore väl bra.

 

Jonas Rehnberg, IK Oddevold 

Jonas Rehnberg Foto: Bildbyrån

Jonas Rehnberg
Foto: Bildbyrån

Det blev en sen förlust hemma mot Öster senast, hur ser du tillbaka på den matchen?

Stora delar av matchen tycker jag vi genomför på ett riktigt bra sätt, de första sjuttio skapar vi mer chanser än dem och det är väl en jämn match så sätt men vi skapar lite mer än dem. Sedan hade de en bra tio-femton minuters period i slutet av matchen och där skapar de ett antal chanser som kunde generera ett mål och det fick dem ju också sent i matchen och då var det tungt att resa sig från det.

Åtta inspelade poäng på de inledande sju matcherna, hur ser du på er säsongsinledning?

Jag tycker prestationen i stort sätt varit bättre än poängfördelningen om man väljer och se det så, vi är såklart inte nöjda med poängen. Det har varit sena avgöranden i vissa matcher så vi får väl jobba på att stänga matcher framöver, hålla ut över nittio och inte släppa in något. Vi är inte nöjda poängmässigt men nöjda prestationsmässigt, det är väl sammanfattningen.

Den här helgen gästar ni Kristianstad, hur mycket vet ni om dem i nuläget?

Jag ska sätta mig ner och analysera dem än mer, de har väl haft en liknande inledning som vi har haft och samma poängutdelning också. Det är ett bra lag och vi vet nog mycket om varandra, det är åter igen en tung bortamatch. De har haft en bra omsättning i truppen men fått in lite spelare från bland annat Helsingborg. Vi ska göra allt vi kan för att få med oss en seger därifrån.

Precis som er behöver de vinna, vad behöver ni göra för att gå vinnande ur matchen?

Vi behöver fortsätta på den prestation vi haft, vi skapar i regel mycket chanser i matcherna men vi behöver öka upp effektiviteten och få utdelning på de chanser som vi skapar. Sedan behöver vi bli bättre i slutet av matcherna, vi måste höja vårt fokus och lära oss att stänga matcherna för att rendera mer poäng. Det gäller att höja upp nivån ytterligare, dels göra mål och dels stänga matcherna.

Avslutningsvis, kan du ge dig på och försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det kommer bli en jämn tillställning, det är som du sa två lag som behöver få igång poängplockandet. Det kan också bli en öppen match, vi kommer inte åka ner för att bara få med oss en poäng utan vi vill få med oss allihop. Det kommer säkert vara en jämn kamp mellan två bra lag, sen får man se hur matchbilden blir, den kan säkert bli ganska öppen.

Matchen spelas på lördag den 4 juni klockan 16:00 på Kristianstads IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Brommapojkarna och Akropolis. Serieledarna, tillika seriefavoriten, BP tar emot tabelltrean Akropolis på Grimsta. Det blir deras andra raka hemmamatch, en liten fördel för det redan så starka laget. Akropolis är dock inget lag man bör räkna bort, man har gjort större skrällar förut och kan mycket väl göra det igen. Vi kan nog vänta oss en tät match med mycket duellspel, som alltid med derbymatcher så brukar det smälla lite hårdare och det är mycket prestige med i spelet ute på fotbollsplan.

 

VeckansMatchPlaylink_bp_akropolis

 

Olof Mellberg, IF Brommapojkarna

Olof Mellberg Foto: Bildbyrån

Olof Mellberg
Foto: Bildbyrån

Det blev en seger hemma mot Sleipner senast, vad har ni tagit med er från den matchen?

Det var en stabil match mot Sleipner. Sett till målchanser borde vi nog gjort några mål till men är ändå nöjda med att skapa så mycket mot ett välorganiserat lag.

Ni toppar allt jämnt serien, tätt följda av Vasalund, vad betyder det för självförtroendet?

Vi kollar inte så mycket på tabellen i nuläget utan fokuserar bara på nästa match. Vi är såklart nöjda över poängskörden så här långt men kan samtidigt inte göra något åt resultaten i de andra matcherna.

Den här omgången väntar ett Stockholmsderby mot Akropolis, vad vet ni om dem?

Vi mötte Akropolis på försäsongen så vi har ganska bra koll, även om de då precis kommit tillbaka från försäsongsläger och inte var helt på topp. Det är ett välorganiserat lag med en hel del individuell kvalitet, så det kommer bli tufft.

Att ni nu får två hemmamatcher i följd, vad har det för betydelse när ni är i god form?

Jag tror generellt att fördelarna är relativt stora med att spela på hemmaplan. Framförallt på grund av variationen i underlag mellan de olika arenorna, den är ganska kraftig i ettan. Både mellan konst- och naturgräs men också mellan de olika konstgrästyperna.

Avslutningsvis, kan du ge dig på och försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är ju två topplag som möts så jag tror det kan bli en jämn match. Förhoppningen är att vår flexibilitet och kreativitet i vårt anfallsspel i kombination med trygg defensiv ska avgöra till vår fördel i slutändan, men vi får se.

 

Giannis Tsombos, Akropolis IF

Giannis Tsombos Foto: Bildbyrån

Giannis Tsombos
Foto: Bildbyrån

En stabil seger hemma mot Forward senast, hur ser du tillbaka på den matchen?

Jag ska väl säg att det var en av våra bättre matcher i år, vi har varit stabila och skapat mycket chanser innan man som helhet har vi inte fått ut allt som vi kan. Efter matchen mot Vasalund var jag ganska besviken och rörde om ganska mycket till den här matchen och det fungerade ju bra. Vi släppte inte till mycket trots att de är ett tungt lag att möta. Vi var kompakta och låg ganska bra i position så vi kontrollerade matchen på ett bra sätt tycker jag.

Tolv poäng och en tredje plats i tabellen, hur nöjd är du med er inledning av säsongen?

Poängmässigt är det väl helt okej, det enda som jag är missnöjd med är som sagt matchen mot Vasalund för där tycker jag vi ger bort tre poäng. Sen ska jag också säg att Vasalund i min mening är en allvarlig utmanare till seriesegern och förtjänar all respekt, men det är ändå en match som jag är missnöjd med. De andra matcherna har vi sett stabila ut och också tagit poäng med oss från. Och med tanke på vår försäsong och nyförvärv och allt så tycker jag att vi har fått ihop det ganska så snabbt.

Vad är skillnaden på årets upplaga av Akropolis kontra fjolårets?

Till att börja med så räknar folk lite med oss i år, förra året var vi lite underskattade. Spelmässigt försöker vi bygga vidare på det vi hade, men med fjorton nya spelare blir det egentligen att bygga en helt ny trupp. Sedan har vi fått in lite rutinerade herrar. Men det viktigaste är att vi har materialet för våra idéer, vi försöker kombinera det och skillnaden är väl att vi hitintills skapat mer i år än vad vi gjorde förra året och det blir en nyckel om vi vill vara med. Det är svårt och säg efter sju matcher vad som är skillnad, vi skapar mer i alla fall.

På tisdag gästar ni seriefavoriten Brommapojkarna, hur väl känner ni till dem som lag?

Jag skulle väl säg att vi känner till dem ganska så väl, jag kollar på de flesta motståndarna som vi möter ett par matcher. De är ett bra lag, de har fått in bra nyförvärv så man kan väl säg att de är det bäst spelande laget i serien. Det blir en svår match men de precis som alla andra lag har svagheter som man kan utnyttja.

Avslutningsvis, kan du ge dig på och försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det kommer bli en intensiv match, det kan nog smälla på ordentligt. Vi vill visa att vi kan mäta oss med BP och visa att vi kan vara med och slå dem, de vill visa att de är bäst i serien. De vill nog vara bollförande och vi vill ha boll i rätt lägen, det kommer bli en tät match.

Matchen spelas på tisdag den 7 juni klockan 19:00 på Grimsta IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.