Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Vasalunds IF och Carlstad United. Ingen av lagen har inlett serien så som de önskat, Vasalund som tippades vara med i toppen har brottats med skador och sjukdomar och har bara spelat till sig sju poäng på lika många omgångar. Carlstad vann premiären men har på de resterande matcherna bara fått med sig en poäng, man letar efter formen och kanske finner man den i denna match på Skytteholm.

 

Banner600

 

Babar Rehman, Vasalunds IF 

Babar Rehman Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Babar Rehman
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Det blev en förlust mot Akropolis senast, hur minns du den matchen?

Akropolis är ett bra lag, men vi skapade inte så mycket, knappt någonting och det gjorde väl inte dem heller. De gjorde sitt mål på övertid och det var väl kanske inte helt orättvist, de skapade ju någon chans mer än oss så det var rättvist.

Sju poäng på lika många matcher, vad tycker du om er inledning?

Vi har inte startat jättebra men vi visste väl om att vi skulle få lite problem med alla skador och sjukdomar vi haft under våren. Vi är inte nöjda med sju poäng, så enkelt är det men vi måste arbeta vidare för att få rätt på det här.

Vad skall ni göra för att få en vändning på den negativa trend ni hamnat i?

Vi måste stänga igen där bak för vi har släppt in alldeles för mycket mål, sen har vi visserligen inte gjort mycket framåt heller men det brukar ju hänga ihop. Det var nära sist men nu måste vi stänga igen bakåt och börja göra mål framåt också.

Till helgen tar ni emot Carlstad, hur väl känner ni till dem?

Inte så jättemycket än i alla fall, jag har sett dem en gång och det var mot Akropolis och då var dem okej. Det ser ut som ett storväxt lag på vissa ställen. Men jag kommer sätta mig ner och kolla lite mer på dem inför helgen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

De har också släppt in mycket mål, om inte lika många mål som oss. De vann väl sin första match och har sedan spelat en oavgjord också så de kommer nog lägga sig bakåt och försöka ställa om i matchen, så vi blir nog det bollförande laget i matchen. Jag tror att det lossnar för oss den här omgången, någon gång skall det ju lossna och då hoppas jag att det blir nu på lördag.

 

Jonas Rehnberg, Carlstad United 

Jonas Rehnberg Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Jonas Rehnberg
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Ni föll mot Nyköping senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Jag tycker väl att vi gör en bra första halvlek och startar matchen väldigt bra, vi borde väl ha fått utdelning på ett par av våra chanser där, men det är dem som spräcker nollan på en fast situation efter tjugo minuter ungefär. Andra halvlek startar vi också bra och kvitterar deras ledning och börjar jobba oss in i matchen men åker sedan på en utvisning och då blir det andra förutsättningar. Vi jobbade hårt för den poängen vi hade men de lyckades göra både tvåan och trean i slutet av matchen. Som helhet tycker jag ändå att vi gör en bra prestation men sätter oss i skiten genom utvisningen och det var en klumpig utvisning, men vi skapar ändå mer chanser och för också matchen, så det är bitar man tar med sig framåt.

Fyra poäng här på de första sju omgångarna, vad tycker ni om inledningen?

Det är väl klart att alla är överens om att vi har en ganska skral poängskörd när vi bara har fyra poäng, men vi har gjort bra insatser i matchen, delvis för vi har också släppt till för enkla mål och har varit lite naiva i vårt försvarsspel. Sedan har vi inte gjort så mycket mål och vi har väl inte kunnat hota tillräckligt mycket för att få med oss tillräckligt mycket poäng. Så det är väl en kombination av det, att vi gjort för lite mål framåt och släppt till för enkla bakåt helt enkelt.

Vad har varit de största utmaningarna och förändringarna i Division 1?

Så som det känts har vi blivit straffade för enkla misstag på ett annat sätt än man blev i tvåan. Vi sätter oss i situationer och släpper till lite för enkla mål som vi inte bör göra egentligen. Det finns matcher där vi släpper till fem målchanser och släpper in tre mål och det har vi inte råd med på den här nivån. Sedan har vi inte skapat tillräckligt mycket målchanser i de här matcherna för att hota tillräckligt. Vi behöver skruva upp våra offensiva hot och inte göra så enkla misstag i vårt defensiva arbete, då brukar det oftast gå bra, vårt grundspel tycker jag ändå håller för Division 1 men det är de avgörande bitarna som vi behöver förbättra.

Ni gästar Vasalund på lördag, vad vet ni om dem som lag?

Jag har inte riktigt hunnit sätta mig och titta på analysdelen men det är ett lag som vill spela bra fotboll och det regnar ner några spelare genom samarbetet med AIK. De har haft förväntningar på sig att ligga i toppskiktet men har väl haft det lite tyngre än dem själva förväntat sig. Men vi vet att det finns bra spelare och kompetens i laget som har rutin från högre nivåer så det är ett kompetent motstånd på det sättet.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror väl ändå att det kommer bli en ganska jämn matchbild, det är på konstgräs och vi brukar också vilja ha ett spelförande sätt i matcherna, vi tog ändå kliv senast och jag tror inte det är omöjligt att vi får en poäng med oss från matchen och det är vårt mål, helst alla tre poängen. Jag hoppas och tror att vi kan hota dem även om det är på deras hemmaplan.

Matchen spelas på lördag den 30 maj klockan 16:00 på Skytteholms IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Norrby IF och Oskarshamns AIK. Efter de fantastiska resultaten i Svenska Cupen var det många som räknade med Norrby i toppstriden, Boråslaget har dock haft det tufft i inledningen av serien och har bara fått med sig två poäng och letar ännu efter formen. Oskarshamn vann premiären och har sedan dess inkasserat ytterligare sex poäng, de är svårslagna och har inlett seriespelet bättre än fjolåret.

 

Banner600

 

Tobias Edenvik, Norrby IF

Tobias Edenvik Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Tobias Edenvik
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Uddamålsförlust borta mot Kristianstad senast, hur minns du matchen?

Så som matchen var gjorde vi ingen bra första halvlek men vi var ändå med i matchen, vi skapade något läge men de ledde med 1-0 i halvtid. I andra kommer vi ut och vi kvitterar också, men sedan tappar vi det lite och då gör de både andra och tredje målet. Vi reducerar visserligen men kom inte närmre än så.

Två poäng än så länge, varför har det inte gått vägen för er i serien?

Den frågan har jag fått jag vet inte hur många gånger och om jag haft ett svar på det så hade jag ändrat på det redan. Vi måste ha en tro på det vi gör och efter Svenska Cupen så trodde många mer om oss men det är en helt annan sak att spela Division 1-fotboll där man förväntas föra och vinna matcherna. Det är självklart att det beror på att vi inte kommit upp i nivå, vårt spel bygger på självförtroende. Vi har haft bra perioder länge i en del matcher och där tycker jag vi borde ha vunnit. Men vi har ett bra lag och materialmässigt har vi den bästa truppen jag förfogat över under mina fyra år i Norrby men det gäller att vi fungerar som ett lag, kanske framförallt i den senare delen av matcherna.

Vad skall ni göra för att lyckas vända den negativa trenden?

Vi måste försöka jobba ännu mer med sammanhållningen och laget och vi måste verkligen hålla ihop, det är nu man provas ordentligt. Vi måste få upp tron på varandra, på laget och på spelsättet, det är det som vi arbetar stenhårt med just nu. Vi har även tagit hjälp av en inspiratör, en motivator, här i veckan som skall komma in och förhoppningsvis ge oss en boost. Det är vad som gjorts nyligen. Sedan har vi försökt gå tillbaka till grunderna i försvarsspelet, så att vi känner oss trygga, så vi kan få upp självförtroendet igen. Vi spelade bra mot Lund och spelade oavgjort mot Örgryte, sen kom matchen mot Kristianstad och om vi kunde förlängt vår goda start i andra halvlek kunde matchen slutat annorlunda.

På lördag tar ni emot Oskarshamn, vad vet ni om dem?

Jag tycker dem har en ganska så intressant mix och ganska så bra trupp i år, den är klart bättre än förra året. De startade bra här men sen har det väl inte gått lika bra i de senaste matcherna. Vi hade väl svårt för dem förra året om jag inte minns fel. Men vi kommer inte lägga så mycket fokus på dem, vi kommer lägga fokus på vårt eget, vi kommer titta på dem men inte lägga allt för mycket fokus på dem, vi skall fokusera på vårt eget spel så att det skall börja fungera.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag kan inte gissa, men jag kan ju försöka att säg hur vi önskar det skall gå. Så som vi vill ha matchen är att vi har ett spel där vi är ett effektivt bollförande lag som skapar mycket målchanser, det är dit vi vill ha matchen och äga bollen. Sedan vill vi ha ett försvarsspel som är väldigt fokuserat och väldigt organiserat, men hur matchen är tror jag säkert blir att vi kommer vara det bollförande laget, och det trivs vi med men vi måste ha en balans i omställningsspelet och vara effektiva. Jag kommer inte gissa utgången men jag vill se att killarna går ut och ger allt, tar ansvar och har roligt, gör dem det så kommer poängen till slut.

 

Henrik Larsson, Oskarshamns AIK

Henrik Larsson Foto: Daniel Svensson/Bildbyrån

Henrik Larsson
Foto: Daniel Svensson/Bildbyrån

Oavgjort i Smålandsderbyt mot Öster senast, vad minns du av matchen?

Försvarsmässigt gör vi en bra match, någon period lite med lite för korta anfall och kanske för slarviga i vårt passningsspel vilket leder till att Öster har för mycket boll. Men som matchen gestaltade sig, att vi låg under, är jag ändå nöjd med resultatet och vi fick ju se ett väldigt vackert fotbollsmål av Sani Emmanuel.

Ni har tagit nio poäng så här långt i serien, är ni nöjda med poängskörden?

Man vill väl alltid ha mer och det finns matcher som man vill ha ut mer av, men man skall alltid vara ödmjuk, svårt att säg om vi är nöjda men vi är väl tillfreds med vad vi har. Någonstans får vi jämföra med det vi håller på med och vi har väl fått en bättre start i år än förra året.

Hur ser du annars på serien och den nivå som den håller i år?

Det är svårt att säg för vi har inte mött alla lag än, då är det oerhört svårt att prata om serien i sin helhet. Men jag tycker att vi varit bättre i år och balansen har väl varit lite mer offensiv utifrån truppen i år. Vi har kunnat skapa mer men jag vill nog möta lite fler lag innan jag uttrycker mig om kvalitén på serien här.

Till helgen gästar ni Norrby, hur väl känner ni till dem?

Spelmässigt känner vi till dem väldigt väl, men sen deras mentala status vet jag inget om, de har ju inte levt upp till förväntningarna och har inte fått resultaten med sig. Då kommer de mentala spökena, både hos spelare och andra runt omkring. Men spelmässigt har vi tittat på dem ett par gånger och vi minns också matcherna mot dem från ifjol.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är väldigt svårt men vi måste tro på det vi håller på med och även att vi vinner. Norrby spelar fotboll och kommer säkert ha mycket boll, det beror väl på hur vi kan störa dem och hur vi ställer om, jag hoppas vi kan få in ett tidigt mål och sedan ta matchen därifrån.

Matchen spelas på lördag den 30 maj klockan 16:00 på Borås Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.