Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IK Frej Täby och Skellefteå FF. Täbylaget har gått som tåget och toppar serien efter sex vinster och en oavgjord match, man har varit bra offensivt och producerat en hel del mål framåt samtidigt som man har täppt till defensivt. Denna omgång gästas de av vårens sensationslag, Skellefteå, som imponerat på de flesta de senaste omgångarna och som onekligen lyckats växa in i Division 1-kostymen.

 

Veckans Match NORRA Mindre 4-6

 

Bartosz Grzelak, IK Frej Täby

Bartosz Grzelak Foto: Idrottsfoto

Bartosz Grzelak
Foto: Idrottsfoto

Ni vann borta mot Valsta senast, hur såg matchen ut?

Vi tog ledningen, sen kvitterade dem men jag tycker ändå att vi kontrollerade matchen rätt bra. Vi utökade till 2-1 och borde kunnat göra 3-1 tidigare än vi gjorde. Vi hade tre mittbackar borta så det löste vi bra ändå, det var stabilt, så kan man väl sammanfatta matchen.

Er inledning har varit fantastisk, vad har varit skillnaden i år?

Skillnaden har varit bättre försvarsspel, vi är svåra att göra mål på. Sen har vi fått vara skadefria och haft våra bästa spelare på plan och det gör såklart mycket. Vi har även varit starka på fasta situationer, vi har gjort 8 av 15 mål på fasta situationer, det måste vi nästan va bäst i Sverige på.

Till helgen väntar match mot Skellefteå, vad vet du om dem?

Jag har sett dem några gånger här och tycker väl att dem har blivit bättre och bättre för varje omgång här, de har ett bra mittfält och några offensiva spelare. Dem spelar faktiskt en rätt bra fotboll och har varit en positiv överraskning i serien, tycker jag.

Matchen sänds av Viasat, är det något som sporrar spelarna lite extra?

Det är klart att det gör det, de får lite uppmärksamhet och sådär, att kunna visa upp sig och framförallt visa den egna kommunen att Frej spelar på en nivå som är tv-sänd numera, det tycker jag personligen är det häftigaste med det här. Det skall bli roligt att matchen sänds, det är bara synd man inte kan se den själv.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror väl att vi kommer ha lite mer boll än Skellefteå och dem kommer förmodligen vilja stänga lite ytor och så, som man ofta spelar på bortaplan. Jag hade varit väldigt nöjd om vi vann med 2-0, det är ett bra resultat, två framåt och noll bakåt, då är vi nöjda.

 

Krister Lundgren, Skellefteå FF

Krister Lundgren Foto: Idrottsfoto

Krister Lundgren
Foto: Idrottsfoto

Ni kommer från en vinst borta mot Västerås, hur var matchbilden?

Vi inledde matchen ganska bra och tog kommando efter tio minuter, sen gjorde Västerås mål på sin första chans och sedan tog de över i och med de hade mest bollinnehav. Men sen var det jämnt skägg men vi var lite vassare i de två straffområdena och det var det som avgjorde till vår fördel.

Hitintills har ni överraskat många, vad är det som gör ert lag så bra?

De första två matcherna som vi förlorade, mot Huddinge och Vasalund, var vi tagna av stunden, sedan tog vi en viktig seger borta mot Umeå och det gav en boost till laget. Men det som jag gillar och som man sett de sista fem matcherna är att vi höjt lägsta nivån i vårt lag. Jag är lite förvånad själv för nykomlingar brukar ha höga berg och djupa dalar, men när vi ser de fyra segrarna vi fått har lagen kanske varit bättre men lik förbannat har vi vunnit matchen. Vi är ett fysiskt start lag och det känns bra, det är en viktig detalj, en annan viktig detalj är vår starka moral, att vi hjälper och arbetar för varandra.

Nu gästar ni IK Frej Täby i nästa omgång, vad vet du om dem?

I utgångsläget vet jag inte mycket om dem men vi läser på under veckan, men de är serieledare, har vunnit sex matcher och spelat en oavgjord så det kommer bli en tuff match. Men det är skönt att stå på tolv poäng och resa dit, vi har en bra grund och ett bra självförtroende och ambitionen att överraska såklart.

Att matchen sänds på Viasat, vad betyder det för er?

Det är roligt att vi uppmärksammas och vi har en match till mot Luleå som kommer visas om några omgångar. Det är kul att division ett får lite uppmärksamhet och även för oss som nykomlingar att få lov att synas lite. De flesta är vana att se Skellefteå hockey i media men vi är inte lika vana vid det så vi är både stolta och glada för att få den chansen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag utgår från att Frej kommer ha mer boll, vi kommer behöva spela ett riktigt bra försvarsspel men vi har skapat målchanser i varje match och har gjort tretton mål så vi är starka framåt, det vet vi om. Vi låter Frej ha mer boll och hoppas att vi kan vara riktigt vassa i våra omställningar, jag tror det slutar 1-1.

Matchen spelas på söndag den 8 juni klockan 14:00 på Vikingavallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com eller Viasatsport.se där den visas, sändningen börjar 13:50.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IS Halmia och Motala AIF. Halmia som var nykomlingar förra året och övertygade med sin bollförande fotboll har haft det tufft poängmässigt under inledningen, men har likväl fortsatt spela en bra fotboll. Denna omgång ställs de mot vårens överraskning bland nykomlingarna, Motala, som har gått från klarhet till klarhet och som varit inblandade i toppen av tabellen under de inledande sju omgångarna.

 

Veckans Match SÖDRA 4-6

 

Peter Lindau, IS Halmia

Peter_Lindau_HAL14_Halv

Peter Lindau
Foto: Idrottsfoto

Ni kommer närmast från en oavgjord match borta mot Trelleborg, hur såg matchbilden ut?

Trelleborg började bra och tryckte tillbaka oss den första kvarten, sen gjorde dem ett mål, då var de klart bättre och hade mycket inlägg och fasta situationer. Efter det spelade vi betydligt bättre och tog över matchen tycker jag och hade bollen mycket mer, sen får vi en del chanser och skapar tryck på dem och då gjorde vi 1-1 strax innan paus. Då hade vi ett bra självförtroende i pausen eftersom vi avslutat halvleken starkt, vi började andra bra men de gjorde ett mål efter åtta minuter och då gick vi in i en sämre period av matchen. Men vi trycker på mot slutet och lyckas göra 2-2 i slutet av matchen, det var en bra match och jag tycker att det var en av de bästa matcherna jag sett i division ett i år.

Det har varit en poängsnål inledning, när tror du att det lossnar för er?

Svårt att säga, vi har ändå spelat bra och man kan inte ha för höga krav heller, spelarna har gjort det bra och vi spelar en fin fotboll men vi har inte vunnit helt enkelt. Vi har spelat sju matcher och varit bollförande under stora delar i sex av dem, den match vi inte var bollförande i vann vi med 4-0 så det är märkligt ibland med fotboll. Sen har vi släppt in för mycket mål i år, det var något vi inte gjorde förra året så det är väl en stor skillnad, och så har vi tappat målskyttar från ifjol.

Denna omgång tar ni emot Motala, vad vet ni om dem?

Inte så mycket, jag har inte sett dem sen 1998 tror jag och det är nog inte samma lag som då. Men jag känner till deras tränare, Lennart ”Kral” Andersson, han brukar vilja spela samma fotboll som oss andra, att laget har bollen och spelar en bra fotboll längs med marken. Han har varit runt och haft lite olika lag, jag gillar honom och vi träffades i Norge. Motala som han nu tränar är ett lag som är rätt bra framåt och dem har seriens skytteligaledare i laget också.

Ni spelar på nationaldagen, blir det något spex runt omkring matchen?

Det är en Halmia-dag så det är öppet på Örjans Vall och det händer lite grejer runt omkring, damlaget spelar bland annat sin match innan oss på samma plan så det kommer att vara ett stort engagemang under samma dag.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det kommer bli en mycket bra match, det är två anfallsglada lag som möts och jag tror att vi vinner matchen med 4-3.

 

Lennart Andersson, Motala AIF

Lennart Andersson Foto: Idrottsfoto

Lennart Andersson
Foto: Idrottsfoto

Det blev en förlust senast mot Kristianstad, hur var matchen?

Först och främst får vi inte upp prestationen på topp, om man ser till vårt eget, det saknades några procent där. Sen visste vi om att Kristianstad skulle ligga lågt och spela ett försvarsspel, när de fick en straff och tog ledningen så är det svårt när dem ligger så lågt. Vi har sett matchvideon i efterhand och det är två straffar som vi borde fått med oss och vi skapade en hel del chanser och utan att ha varit på topp borde vi fått minst en poäng med oss, dem hade bara en chans och straffen.

Annars har er inledning överraskat många, vad gör er så bra?

De flesta fotbollslagen i ettan är bra när de får upp prestationen, detsamma gäller oss, när vi spelar på topp och presterar så är vi ett mycket bra lag. Vi är bra på att hantera olika moment och kan spela på flera olika sätt och det gör att vi inte är så lätta att möta. Sen är serien jämn och då är det så att om man skulle förlora några matcher trillar man neråt och om man vinner så klättrar man, serien har nog inte riktigt hunnit sätta sig riktigt än men är på väg att göra det.

På fredag gästar ni Halmia, hur mycket vet ni om dem?

Jag tror att lagen i serien vet mycket om varandra i och med vi har tillgång till varandras matcher så det finns nog inte någon som inte är påläst om sina motståndare. Nu har man möjlighet att studera sina motståndare på tidigare matcher och det är en fördel. Halmia är väl som oss, de var seriens överraskning förra året och dem har en spelidé som dem tror på så det gäller för oss att se upp lite. Sen tycker jag att om man tittar på dem så har de haft lite klen poängutdelning, jag tror att laget är betydligt bättre än vad tabellen visar.

Matchen spelas ju på nationaldagen, påverkar det uppladdningen?

Nej, inte för vår del och det gör det säkert inte för Halmia heller för det var deras önskan att spela på den dagen. Vi åker ner samma dag till Halmstad och gör oss redo för match, det är inte så långt ner, det tar väl bara tre timmar ungefär.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Utgång tippar inte jag, jag vill gärna inte nämna resultat, men jag säger som så att det är två spelande lag så det finns alla förutsättningar till en riktigt bra fotbollsmatch.

Matchen spelas på fredag den 6 juni klockan 17:00 på Örjans Vall.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com