Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IK Brage och IFK Luleå. Det har gått bra inledningsvis för hemmalaget Brage och de har radat upp segrarna, sex raka vinster och arton poäng av arton möjliga. Det låter som en tuff uppgift för gästerna Luleå som fått en tuff start på säsongen, men de börjar komma igång och kanske kommer den uppskjutna matchen senast påverka en del. Det här är två välspelande lag som kommer att bjuda upp till match.

 

2017-05-24 22_18_05

 

Bengt Ottosson, IK Brage

Bengt Ottosson Foto: Bildbyrån

Bengt Ottosson
Foto: Bildbyrån

Det blev en stabil seger hemma mot Umeå senast, dina intryck av den matchen?

Vi mötte ett ganska gediget och stabilt lag, jag tycker väl att det rent organisatoriskt att Umeå är ett av de bättre lagen vi mött. Vi hade lite problem och hade svårt att komma igång i början av matchen. De hade lite väl mycket boll i början av första halvlek, vi var trögstartade men ju längre matchen led så fick vi igång vårt anfallsspel och vann väl också klart tycker jag.

Ni har radat upp segrar här i säsongsinledningen, vad är ert framgångsrecept?

Vi har för det första bra fotbollsspelare i laget, det brukar vara en viktig ingrediens. Men vi har också enats om en spelidé som spelarna är väldigt lojala mot och vill följa både offensivt och defensivt. Det är ett hårt arbetande lag, både i träning och match, och det är en bra grund att utgå från. Vi är ett bra lag som jobbar hårt.

Efter Umeå-matchen blev det rubriker om annat än fotboll, är det inte irriterande?

De har ju pratat om våra segrar också sen är det tråkigt att sånt här händer ändå. Jag blev förvånad när Aftonbladet ringde och ville prata om det, det är klart det inte är kul för det finns ju roligare saker att prata om. Jag hade ingen aning om den insändaren heller.

Nu väntar ett hemmamöte med Luleå, hur ser din bild av deras lag ut?

De är väl ganska konsekventa i sitt sätt att spela fotboll tycker jag, de har byggt i flera år och har en passningsorienterad fotboll. De är lojala mot sitt spelsätt, på gott och ont, de har väl inte fått utdelning för sitt spel riktigt i år. De är roliga att möta för de är konsekventa i sitt spel, när de lyckas med det är de riktigt bra. De försöker utveckla sitt spel hela tiden och står fast för det. Vi måste vara noggranna i vårt försvarsspel.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Utgången bryr vi oss inte om, vi pratar om det varje vecka, vi har fullt fokus på att göra en så bra prestation som möjligt. Det finns ingen anledning att vi inte skall göra det på söndag också. Jag hoppas vi kan dominera matchbilden både offensivt och defensivt på vår hemmaplan på söndag, gör vi det kan vi få ett bra resultat med oss också.

 

Fredrik Waara, IFK Luleå

Fredrik Waara Foto: Bildbyrån

Fredrik Waara
Foto: Bildbyrån

Det blev ingen match för er i söndags, den blev uppskjuten, var det frustrerande?

Det har inte påverkat så mycket men det var trist att det inte blev match. Sedan lider väl inte vi av att flytta fram den, Nyköping har väl haft ännu större problem än vi har haft så det är synd det inte blev match. Men det finns inte så mycket att göra åt det mer än att gilla läget.

På era fem inledande matcher har det bara blivit fyra poäng, din åsikt om er inledning?

Jag tycker ändå vi har gjort det ganska bra, vi visste att vi skulle kunna få det lite besvärligt i början då vi hade många nya spelare och det var många som kom in sent på försäsongen. Jag tycker vi borde haft något mer poäng med oss men vi har inte haft marginalerna med oss. Vi har spelat ett ganska så bra försvarsspel men inte varit lika starka i vårt anfallsspel.

Nu väntar ett möte med serieledande Brage, hur mycket vet du om dem i nuläget?

Vi vet väl ändå ganska mycket och har sett dem mot Sandviken och även mot Umeå, tyvärr var filmkvalitén inte särskilt bra från den matchen. Det är ett hårt arbetande lag med väldigt mycket kvalitet, de leder serien välförtjänt får man väl säg. Det är ett riktigt bra Division 1-lag.

Vad kommer det betyda för er del att ni har fått en viloperiod på två veckor?

Inte mycket tyvärr. Vi får inte tillbaka några skadade spelare och sedan har vi kanske fått ett ytterligare problem i Islam Burman som täckte ett skott på träningen i måndags och stukade foten, det är ytterst tveksamt om han kan komma till spel på söndag.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi får försöka spela ett tight försvarsspel och inte försöka bjuda på för mycket. De har gjort några fina omställningsspel. Vi måste göra det vi är bra på, vi är ett bollskickligt lag som är bra i passningsspelet men vi får nog lägga huvudfokus på att vara skickliga bakåt. Vi vet om att det är ett bra lag vi möter men vi måste åka dit för att hämta hem tre, men visst man ska väl inte vara missnöjd om man får en poäng med sig därifrån heller.

Matchen spelas på söndag den 28 maj klockan 15:00 på Domnarvsvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Ängelholms FF och Landskrona BoIS. Snart har en tredjedel av serien spelats och tabellen har börjat att sätta sig en aning, i toppen av Söderettan finner vi de två lag som ställs mot varandra i ”Veckans Match”, Ängelholms FF och Landskrona BoIS. Många trodde nog inte att Ängelholm skulle vara ett lag att räkna med i och med omsättningen av spelare och skriverierna under vintern i samband med degraderingen, men en drake lyfter i motvind och att döma av tabellen har det gått riktigt bra. Landskrona har som mål att ta klivet upp, de är allt jämnt obesegrade i serien.

 

2017-05-24 22_15_57

 

Karl-Gunnar Björklund, Ängelholms FF

Karl-Gunnar Björklund Foto: Bildbyrån

Karl-Gunnar Björklund
Foto: Bildbyrån

Er senaste match slutade med bortaseger i Uddevalla, din analys av matchen?

En jämn match som kunde ha slutat hur som helst egentligen. Oddevold började bättre än oss, vi var kvar på bussen men blev bättre i slutet av andra och skapade ett visst tryck och jämnade väl ut det lite. I början av andra gjorde vi mål och sedan tryckte de tillbaka oss mycket. Men vi åker därifrån med segern och ber inte om ursäkt för det, men det kunde likväl ha slutat med en Oddevold-seger.

Ni har fått en bra inledning och toppar tabellen, vad är dina tankar om starten?

Mina tankar är att den här gruppen tagit sig samman och gör ett bra jobb tillsammans. De gör en del misstag på vägen men de fyller oftast igen luckorna och gör det bra. Tiden talar för oss, varje vecka blir vi bättre spelmässigt. Jag kom in sent och spelarna likaså, men killarna har skapat en fin grupp och gör ett bra jobb för varandra och det har varit poängen så här långt. Vi har en tydlig spelidé och det är många som ligger och maxar sin prestation.

Många trodde ni skulle få det tufft, nu är ni i topp av serien, hur kommer det sig?

Vi har ju bara spelat sex matcher så det kommer bli tufft, vi står med fötterna på jorden och försöker bli lite bättre för varje vecka som går. Vi är medvetna om att vi inte kommer vinna matcher hela tiden, men vi ber inte om ursäkt för de matcherna vi har vunnit. Men jag är säker på att vi kommer bli bättre och bättre, om det räcker till mot motståndarna får vi se.

Det blir en tidig seriefinal mot Landskrona i helgen, hur väl känner du till dem nu?

Jag har ju varit i den här serien i två år tillsammans med Thomas Askebrand i Öster och har ganska bra koll på hur lagen är. Landskrona var redan förra året ett av seriens absolut bästa lag och det är dem i år också. Så jag skulle nog säg att jag har en ganska så bra koll på dem.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Karaktären normalt sett när man möter Landskrona brukar man inte vara spelförande, men vi hoppas vi ska kunna jobba med vårt eget spel, vara lite besvärliga för dem och vinna matchen.

 

Agim Sopi, Landskrona BoIS 

Agim Sopi Foto: Bildbyrån

Agim Sopi
Foto: Bildbyrån

Det slutade oavgjort mot Mjällby senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Vi dominerade och hade mycket boll, vi skapade mycket chanser. Vi hade både farliga och halvfarliga chanser och vi borde väl ha fått med oss ett eller två mål in i halvtidsvilan, men effektiviteten var inte den bästa. Vi pratade under halvtidsvilan om att fortsätta mala på och skapa chanser i andra, då skulle målen komma. Vi gjorde 1-0 och fick strax där efter en straff som vi borde ha gjort mål på, efter det såg man en viss dipp hos killarna och helt plötsligt händer det som inte får hända, Mjällby kvitterar. Men sådan är fotbollen, gör man inte mål på sina chanser så är det svårt att vinna, man måste utnyttja sina chanser. Mjällby var effektiva, de hade ett skott på mål och gjorde mål på det. Men man får inte glömma bort att de är ett bra lag, de kommer göra det svårt för många lag i år. Jag tycker dock att vi skapade så pass många bra lägen att vi borde tagit tre poäng.

Er start på säsongen har varit bra, vad är din egen åsikt om er inledning?

Vi har spelat sex matcher och är fortfarande obesegrade, vi är noterade för fyra vinster och två oavgjorda. Man vill alltid ha full pott men det finns en motståndare på andra sidan också, med tanke på hur mycket vi har skapat och samtidigt varit stabila bakåt så är jag nöjd. Vi är ett topplag och jag tror säkert vi kommer ligga där uppe säsongen ut, men vi måste hela tiden vara fokuserade. Prestationsmässigt är vi nöjda, men vi vet om att vi kan bättre. Poängmässigt är vi inte helt nöjda för vi kunde haft mer poäng.

Nu väntar serieledarna Ängelholm, hur mycket vet du om dem i nuläget?

Tillräckligt mycket för att vi ska kunna slå dem. Kalle har gjort det väldigt bra, det är nästan ett helt nytt lag. Det är möjligt att lagen i början av segern har underskattat Ängelholm i och med alla skriverier som det varit och att det är ett helt nytt lag, men nu vet alla att det är ett lag som man måste ta på allvar. Vi måste vara fokuserade och stänga de ytor som de söker, sedan är de stabila bakåt och vi måste utnyttja deras svagheter då kan det gå vägen för oss.

Att det är en tidig seriefinal och ett derby, vad betyder det med inramningen?

Ett derby är alltid ett derby men vi ser inte dem som mer än en motståndare vi vill slå och ta tre poäng med sig hem. Det är skönt att det inte är en lång resa, vi vet om att en massa av våra supportrar kommer vara på plats och jag tror på en bra match där uppe.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är svårt att säga men jag tror säkert de kommer pressa oss högt eller falla ner och vänta på våra misstag, som många andra lag har gjort. Där måste vi verkligen vara effektiva i vårt passningsspel och inte tappa boll i farliga lägen för vi vet om att de är snabba i omställningar. Det är den typen av match jag tror det kommer vara, och en hel del kamp också. Jag tror på vinst för vår del, vi går alltid för vinst men sen får vi se hur matchen utvecklar sig. De går ju säkerligen för vinst också, det är deras hemmaplan och de är obesegrade där uppe. Men i slutändan så är vi revanschsugna för de tappade poängen senast, nu vill vi ta tre poäng i Ängelholm istället.

Matchen spelas på söndag den 28 maj klockan 16:00 på Ängelholms IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.