Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Umeå FC och Västerås SK. Ett tungviktarmöte väntar på Umeå Energi Arena denna omgång då Umeå FC tar emot en av seriefavoriterna Västerås SK. Umeå har ett bra lag men har inte haft marginalerna på sin sida i alla matcher under serieinledning. Det är nog ingen överdrift om man säger att laget kanske har seriens bästa anfallspar. Västerås har börjat komma igång efter två förluster har de vunnit två och spelat en oavgjord, senaste matchen övertygade de stort i med en 4-0 seger.

 

VeckansMatchPlaylink_umea_vsk

 

Robert Bergström, Umeå FC

Robert Bergström Foto: Bildbyrån

Robert Bergström
Foto: Bildbyrån

Ni föll borta mot Forward senast, vad har ni pratat om efter den matchen?

Vi fortsätter att jobba väldigt mycket med vårt anfallsspel och hade positiva känslor efter den matchen trots förlust. Vi kom till många målchanser och skapade väldigt mycket, vi skulle väl bara fått med oss resultatet. Det var en match som vi förtjänade att få lite mer ifrån men sådan är fotbollen, ibland får man poängen med sig och ibland får man det inte.

Det har spelats sex matcher och ni har tagit åtta poäng, vad tycker du om er poängskörd?

Jag tyckte väl att den var god innan matchen mot Forward, men på de sex matcherna som vi har spelat hitintills har fyra varit på bortaplan och bara två på hemmaplan. Men om vi nu tar tre poäng redan på lördag så tycker jag att vi är på rätt väg igen.

Den här helgen gästas ni av Västerås, hur väl känner ni till dem som lag?

Jag har sett lite matcher med dem nu under veckan, det är ett skickligt och fartfyllt lag med en offensiv spets som kommer att bli luriga. Men det är en bra motståndare, de är ett lag som kommer vara med i toppen. Det är ett bra lag som vi har full respekt för, men jag tycker själv att vi är rätt okej och spelar på hemmaplan så det blir nog en bra och jämn match.

Det brukar bli lite publik på de matcher som de deltar i, vad tror du om inramningen?

Jag tror att det blir bra, det är ju brännbollsyran här i helgen också – en stor helg som är väldigt populär för ungdomar och andra att delta i så det lär vara väldigt mycket folk i Umeå under helgen. Västerås brukar också dra med sig folk och vi kommer säkert ha folk på plats från derbyt så det kan nog definitivt bli en bra inramning kring den här matchen.

Avslutningsvis, kan du ge dig på och försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är två lag som jag tror är ganska jämnstarka, jag tror det blir en jämn match och tittar man på den här serien är den oerhört jämn med många oavgjorda och uddamålsförluster. Det kommer bli en jämn match, men på hemmaplan vill vi gärna kontrollera spelet. Det är möjligt att Västerås som har fart i anfallet kanske kontrar lite, men jag tror på en bra match mellan två bra lag. Och om utgången, jag är ingen större tippare, men jag tror att vi vinner.

 

Johan Mjällby, Västerås SK

Johan Mjällby Foto: Bildbyrån

Johan Mjällby
Foto: Bildbyrån

Det blev en rejäl seger mot Carlstad senast, vad har ni tagit med er från den matchen?

Det var väl framförallt effektiviteten som vi tog med oss, det var en väldigt bra första halvlek och en omedvetet sämre andra, eller så la vi till mantrat i omklädningsrummet i halvtid att inte släppa in dem i matchen. Men framförallt så var vi effektiva när vi väl fick chanserna och hade fortsatt fart i vårt spel så som vi har haft i merparten av matcherna så här långt.

Med sex matcher spelade finns där en viss toppvittring, hur går tongångarna inom laget?

Det är klart att det är positivt, det är en oerhört jämn serie och det är inte många poäng till varken botten eller toppen. Men det är klart det är positivt att vi kommit tillbaka efter en period där vi hade två raka förluster och nu kommit tillbaka med starka insatser mot Brage och Carlstad och tog en poäng borta mot Akropolis. Det har sett bra ut, naturligtvis finns det alltid saker att jobba på. Det är viktigt för oss att vara med där uppe trots en tunn trupp, kan vi fortsätta att ta poäng under de kommande matcherna så har vi ett bra läge till sommaren.

Du nämnde att truppen är tunn, hur ser det ut på skadefronten för er just nu?

Tyvärr så har vi skador på inflytelserika spelare som Jonas Hellgren, Simon Johansson och Mikael Gustafsson just nu så det slår hårt mot truppen. Samtidigt får man vända på det, andra får chansen och nu är det upp till dem att visa att det är dem som skall vara startmän. Nu är vi med där och det är den här truppen som gäller just nu, när allt väl fungerar så är vi ett riktigt bra lag. Det som är på plussidan är att Koyar Salimi är i full träning, har spelat med B-laget, och borde snart vara tillgänglig. Det blir ett bra tillskott att använda här framöver.

Den här helgen gästar ni Umeå, hur mycket har ni hunnit läsa in er på dem?

Umeå är ett väldigt starkt lag som är bra i samtliga lagdelar och som kanske inte riktigt har fått det antal poäng som spelet förtjänat. Det är ett väldigt bra lag med ett bra passningsspel som också jobbar väldigt hårt för varandra. Vi är fullt medvetna om att det är en tufft uppgift som väntar oss och vi måste vara i vår absolut bästa form för att ta tre poäng där uppe.

Avslutningsvis, kan du ge dig på och försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det kan man aldrig gissa, haha, men naturligtvis har man en förhoppning i varje match att gå segrande ur striden men då måste allting sitta också. Det kan nog bli en öppen historia, bägge lagen försöker spela ett bra passningsspel och båda lagen spelar på konstgräs, vi är väldigt vana vid att spela ett spel efter marken, ibland har vi olika formationer och bygger upp spelet olika men det kommer nog bli en offensiv historia från bägge håll med många chanser.

Matchen spelas på lördag den 28 maj klockan 15:00 på Umeå Energi Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Husqvarna FF och Mjällby AIF. Hemmalaget fick igång lagmaskinen i den förra matchen och slog nykomlingarna Trollhättan med hela 4-1 hemma på Vapenvallen. Att man får ytterligare en hemmamatch i följd måste ses som en bra fördel för dem. Mjällby fick tre mål i nacken hemma mot Oskarshamn senast och lär vara revanschsugna, man har blandat och gett lite i inledningen men överlag ett riktigt bra lag för den övre halvan. Ett tufft möte som kommer att avgöras i de två straffområdena.

 

VeckansMatchPlaylink_husqvarna_mjallby

 

Niclas Tagesson, Husqvarna FF

Niclas Tagesson Foto: Bildbyrån

Niclas Tagesson
Foto: Bildbyrån

Det blev en klar seger för er hemma mot Trollhättan senast, din analys av matchen?

Jag tycker ju att vi vinner den matchen klart rättvist, men ändå utan att det direkt sprakade om oss. Men vi tog tillvara på de chanserna vi fick under matchen och var effektiva på dem.

Är det mentalt viktigt för er att ni nu får två raka matcher hemma på Vapenvallen?

Ja det tror jag nog att det är, framförallt tror jag att spelarna känner en viss trygghet i att vi har vunnit två matcher där och att de vet om att vi kan vinna hemma. Men sedan svänger det ju men jag tror ändå att vi har en fördel i det inför helgens match.

Åtta inspelade poäng så här långt, vad är dina tankar om era inledande sex matcher?

Jag tycker vi haft marginalerna emot oss, vi borde haft några poäng mer med oss från matcher som inte velat gå vår väg. Men nu kommer vi möta lite starkare lag de kommande veckorna men hitintills tycker jag att vi har stått upp bra i samtliga av de här matcherna.

Den här omgången gästas ni av Mjällby, hur mycket vet ni om dem i dagsläget?

Jag har sett Mjällby i ett antal matcher, det är ett lite finurligt lag med en hög högstanivå men också sargat i vissa matcher. De har precis som oss ett ungt lag som har blandat och gett. Men de har många passningsskickliga spelare i laget, och duktiga anfallare tycker jag.

Avslutningsvis, kan du ge dig på och försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Förhoppningsvis så försöker vi föra matchen och trycker tillbaka Mjällby så att vi skapar en fem-sex bra målchanser. Men vi vet att det kommer bli en tuff match och vi vet om att vi måste upp på vår högstanivå för det här ska gå vägen. Jag tror på en uddamålsseger för oss.

 

Patrik Rosengren, Mjällby AIF 

Patrik Rosengren Foto: Bildbyrån

Patrik Rosengren
Foto: Bildbyrån

En blytung förlust mot Oskarshamn senast, vad har ni valt att ta med er från den matchen?

Jag tycker att det fanns många saker som var bra, framförallt de första 20-25 minuterna var helt klart godkända men vi får inte in bollen bara. Sedan fick vi straff- och frisparksmål emot oss och efter det orkade vi inte resa oss. Men prestationen var klart godkänd.

Hur viktigt blir det att studsa tillbaka från den insatsen så snart som möjligt?

Man ska inte jaga resultat, visst är det viktigt att komma in och få en bra känsla i laget igen men jag känner ingen panik över resultaten. Jag tror spelarna har en revanschlusta ändå så det är nog inga större bekymmer.

Det är en ung trupp ni förfogar över i år, vilka spelare tycker du man bör hålla ett öga på?

Det är väl svårt och svara på, men en skicklig mittback som är avstängd till helgen är Adi Terzic, sen tycker jag att Jesper Gustavsson på mitten har gjort det riktigt bra de här matcherna vi har spelat. Sedan finns där några andra skickliga spelare runt omkring honom också, men Jesper är väl den som har stuckit ut ur mängden här under inledningen av säsongen.

Den här omgången gästar ni Husqvarna på Vapenvallen, vad vet ni om dem?

Inte mer än att de vann mot Trollhättan med 4-1, jag såg en halvlek av den matchen och tycker väl det var en jämn första halvlek men sen rann det iväg resultatmässigt i andra. Det är en jämn serie, alla lag är jämnvärdiga så det gäller och göra det man är bra på. Det är små marginaler som avgör, det har vi sett i matcher vi har spelat att det har varit väldigt jämnt.

Avslutningsvis, kan du ge dig på och försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det kommer bli en väldigt jämn match och det kommer vara tillfälligheter som avgör matchen. Givetvis hoppas jag vi kan göra mål och således också vinna matchen. Men det är små marginaler som avgör i serien, jag hoppas såklart vi kan studsa tillbaka med en vinst.

Matchen spelas på söndag den 29 maj klockan 17:00 på Vapenvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.