Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Dalkurd FF och Umeå FC. Det har spelats ungefär en fjärdedel av serien och man ser en viss trend i hur serien börjar sätta sig. I toppen finner vi en av seriefavoriterna, Dalkurd,  och fyra poäng bakom, men tvåa i tabellen, ligger gästerna Umeå. Nu ställs de mot varandra i en tidig seriefinal på Domnarsvallen i Borlänge och det kommer bli väldigt spännande att se om antingen Dalkurd tar chansen att rycka i toppen eller ifall Umeå kan krypa närmre och utmana tabellettan än mer än man gör.

 

Banner600

 

Andreas Brännström, Dalkurd FF

Andreas Brännström Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Andreas Brännström
Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Stabil seger mot Carlstad senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Vi startade matchen bra, sen blev det ett skadeavbrott efter en kvar och då tycker jag inte vi kommer upp i nivå under resten av halvleken. Sedan snackade vi ihop oss under halvtidsvilan och då kom vi ut i andra och avgjorde egentligen det på fem-sex minuter, efter det handlade det mest om att kontrollera matchen.

Vad tycker ni om er fina poängskörd så här långt?

Poängskörden är vi absolut nöjda med, men sen tycker vi inte att vi var så bra i början av serien. Men ödmjuka spelare som var beredda att jobba hårt och ta jobbet ledde till att även om inte spelet klickade så tog vi de poäng vi ville ta.

Ni brukar ha ett par profilstarka spelare, vem bör man hålla ögonen på?

Ahmed Awad, som efter lite skada och sjukdom precis innan serien har gjort mål två matcher i rad och kanske varit vår bäste spelare. Nu har vi ett par spelare borta till helgen, bland annat Erik Törnros anfallaren som gjort fyra mål hitintills.

Till helgen tar ni emot Umeå i en seriefinal, hur väl känner ni till dem?

Bra får man väl säga, de har en första-elva som är tillräckligt bra för att slåss om seriesegern, däremot är de väldigt känsliga för avstängningar och skador. De är ett lag som är väldigt organiserade och otroligt positionsbaserade, de spelar inget ”man-man spel” utan det är raka linjer och ett ganska så rakt spel.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Lite lurigare nu eftersom vi kommer få göra om en hel del då vi saknar en del spelare. Men vi kommer vilja ha bollen som vi brukar och det tror jag inte Umeå har någonting emot, de kommer nog försöka kontra en hel del mot oss. Jag tror vi kan vänta oss en målsnål match, men 1-0 till oss vore väl ett fint resultat.

 

Johan Sandahl, Umeå FC 

Johan Sandahl Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Johan Sandahl
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

En övertygande seger mot Huddinge senast, dina tankar om matchen?

Vi fick en väldigt bra start med mål i den andra minuten, vi tycker själva att vi inte riktigt fått ut de poäng och mål som vi varit förtjänta av på slutet, så det har vi varit besvikna över och sen kom matchen mot Huddinge då blev det islossning. Det var en bra match för oss och det var skönt att få utdelning på sina chanser. Jag tycker att vi gör en ganska stabil match, fram till att vi satte det tredje målet, sen slarvade vi för mycket och var lite okoncentrerade, då blev det för hackigt.

Att det blev så pass stora siffror som 5-0, vad betyder det för er som lag?

Det betyder väl att vi känner att vi kan göra mål, det var någon som sa innan matchen att de funderade på varför vi inte gör mål på våra chanser, vi har ju haft ett bra spel. Nu kan vi släppa de tankarna, vi kan göra mål och blickar framåt. De mål som inte hittade in i nät i tidigare matcher kom mot Huddinge, det är känslan.

Ni matchar talangerna flitigt, är det en medveten satsning från klubben?

Vi gör detta på lång sikt för att Umeå FC skall bli ett lag där unga Umeåkillar skall spela, det är därför vi gör det och väljer att se det på längre sikt. Vi har en bra kull och de vill vi gärna satsa på och släppa in. Vi har en trupp med sju stycken tonåringar och det är en medveten strategi från vår sida.

På lördag väntar Dalkurd på Domnarvsvallen, vad vet ni om dem?

Jag har sett dem spela via matchväxlingsservern, jag tycker att det är seriens bästa lag som vi skall möta. Jag tycker dem är duktiga med boll och jag tycker att de är bra på att pressa, det är en del av spelet som de utvecklat. Vi kan åka dit och spela avslappnat, vi har ingen press på oss här utan det blir en kul match att få spela och jag hoppas att vi kan ge dem en match där nere.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror ändå att det är två lag som kommer försöka pressa varandra, så var det förra året när vi kom ner och spelade mot dem. Vi får se hur vi kommer pressa dem i år men jag är övertygad att Dalkurd kommer pressa oss och försöka skapa ytor. Hur vi hanterar varandras press kommer bli väldigt avgörande för matchen, sedan hur det slutar är svårt men får vi en poäng med oss känner jag mig nöjd.

Matchen spelas på lördag den 23 maj klockan 15:00 på Domnarvsvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Örgryte IS och Landskrona BoIS. Det känns som det utspelar sig ett tungviktarmöte var vecka i serien just nu och på tisdagskvällen ställs två legendariska lag mot varandra på Gamla Ullevi i Göteborg. Tillsammans har de en hel rad allsvenska säsonger i bagaget och det är en match som lär bjuda på en fantastisk inramning då bägge lagen har entusiastiska supportrar. Matchen arrangeras tillsammans med ÖIS samarbetspartner Friends, som arbetar mot mobbing.

 

Banner600

 

Marcus Lantz, Örgryte IS

Marcus Lantz Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Marcus Lantz
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Blott en poäng mot Norrby i måndags, vad är din analys av matchen?

Analysen är väl att vi kommit fram till att vi skapade för lite chanser för att vinna matchen. Vi höll visserligen nollan och de skapade väl inget direkt farligt framför mål, men vi skapade för lite och var egentligen för trubbiga framåt.

Finns där några positiva bitar ur matchen som ni valt att ta med er?

Vi bygger ju någonting nu och det positiva är väl att vi höll nollan för andra matchen i följd. Vi tittar på helheten och ser man över säsongen, med träningsmatcherna inkluderande, så har vi spelat sexton matcher och har bara förlorat en match. Det är sådana saker vi tar med oss och det är någonting som bygger självförtroende i gruppen, att vi är väldigt svåra att vinna mot.

På tisdagskvällen tar ni emot Landskrona på Ullevi, vad vet ni om dem?

Jag har sett Landskrona på plats vid två tillfällen och såg dem senast mot Halmia, så jag tycker att vi har en ganska bra koll på dem, det blir inga överraskningar.

Att det är två gamla storlag som möts, vad betyder det för era supportrar?

Innan säsongen så hade väl jag trott, och många med mig, att det skulle vara två lag i toppen och vi har väl levt upp till det, men Landskrona hade väl förväntningar att ligga högre upp än dem gör men nu ligger de där de ligger. Men jag hoppas och tror att det kommer mycket folk och ser matchen, det är ju som du säger två gamla storlag som möts.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi känner att vi har spelat bra, förutom mot Norrby senast, och är starka hemma. Vi vann med 3-0 mot Qviding senast vi spelade hemma och kunde nog vunnit med större siffror. Vi vet om att vi är starka på hemmaplan och har ett bra självförtroende där, vi kommer vara det bollförande laget precis som vi vill vara på hemmaplan men får vara vaksamma på deras omställningar. Förhoppningsvis får vi ett bra resultat med oss från matchen.

 

Zvezdan Milosevic, Landskrona BoIS 

Zvezdan Milosevic Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Zvezdan Milosevic
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Ni spräckte målnollan senast, hur har de uteblivna målen påverkat er?

Det är klart att det har påverkat oss allihop, framförallt första matchen mot Oddevold där vi sett till prestationen gör en väldigt bra fotbollsmatch fram till det sista tillslaget. Vi var klart värda att vinna den matchen och det har satt sig i våra huvuden, vi har ändå fortsatt att spela väldigt bra fotboll men vi har varit väldigt svaga i straffområdet och det har påverkat oss väldigt mycket. Nu senast mot Halmia så tycker jag vi hanterade det väldigt bra och fick utdelning tidigt i matchen, sedan spelade vi vidare och gjorde även ytterligare ett mål lite senare.

Det blev i alla fall tre poäng, hur ser du tillbaka på matchen i sin helhet?

Resultatmässigt började det väldigt bra för oss, vi fick utdelning omgående, den första halvleken gjorde vi riktigt bra och jag tror vi räknade till 10-1 i avslut, skottstatistiken säger en hel del till vår fördel. Jag tycker att vi gjorde en väldigt bra prestation där, i andra halvlek är vi inte lika överlägsna men gör det ändå bra och släpper inte till mycket för Halmia, vi skapade de flesta och bästa chanserna.

Nästa omgång väntar en match mot Örgryte, hur mycket vet ni om dem?

Jag vet allt som jag behöver veta om dem, och har sett dem live två gånger, sedan har vi ju matchväxlingsservern där man kan titta på dem och jag kommer att titta på dem lite mer under helgen. Det känns som att vi har en väldigt bra koll på dem och där finns inga konstigheter. Örgryte är ett väldigt bra lag med ett organiserat försvarsspel och stundtals ett riktigt bra anfallsspel också.

Två storlag på en fin arena en vardagskväll, tror du på en bra inramning?

Det tror jag absolut, det är alltid kul att spela på Ullevi, det är en väldigt fin arena. Örgryte har en mycket bra publik som är entusiastiska och som alltid följer och stöttar sitt lag, det tycker jag att vi i Landskrona också har så det kan bli en väldigt bra match både på läktaren och på planen tror jag.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag kan prata om vad jag önskar och det är att vi skall vinna den här matchen, men dess karaktär är svår att gissa, de är ett spelförande lag och det är vi också. Jag kan tänka mig att det kommer bli ett ställningskrig med väldigt mycket spel på mitten och jag tror att matchbilden kommer se ut så, en kamp om vem som får tag i taktpinnen. Vi kanske blir tillbakatryckta av Örgryte och då får vi spela på omställningar, men vi får se matchen blir.

Matchen spelas på tisdag den 26 maj klockan 19:00 på Gamla Ullevi.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.