Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans match” i vardera division (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I norrettan har vi den här veckan valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan AFC United och Sandvikens IF. Det är två lag som har inlett säsongen svagare än förväntat och återfinns i den nedre delen av serien. AFC var med sina resurser och sin spelartrupp tippade att tillhöra toppskiktet i divisionen och det var deras egen ambition också. Sandviken var nykomlingar förra året men imponerade de flesta med sitt spel, kanske något som ingett en ”baksmälla” i år då de andra lagen anpassa sitt eget spel efter dem. Om fjolårets målkung Björn Berglund kommer igång med målskyttet borde tre-poängarna finnas runt om hörnet. Vad vi vet på förhand är att bägge lagen är i stort behov av tre poäng, vem som drar det längsta strået vet vi först på söndagskvällen.

Veckans match:NORRA:Omgång 6

 

Andreas Brännström, AFC United

Med höga ambitioner inför säsongen måste det vara tungt att bara ha inkasserat en poäng på fem matcher. Hur är stämningen i ert läger nu?

BrännanDet är såklart väldigt frustrerande men det hade varit om vi var bottentippade också, att bara ta en poäng på fem matcher alltså. Men jag tycker ändå att där är en bra inställning hos spelarna som har lett till att vi blivit bättre och bättre för var match som gått. De gör sitt yttersta för att det ska bli bra, även om det bevisligen inte varit tillräckligt bra har vi ändå blivit lite bättre för varje vecka.

Vad är det som inte har fungerat för er under matcherna i år?

Det har varit lite olika, i premiären var vi bara allmänt dåliga, sen kom en period då vi släppte in billiga mål. Sen har vi mött lag som Sirius, Vasalund och Forward i inledningen och då vi inte varit riktigt samspelta än har vi inte varit tillräckligt bra för att möta så starka lag. Men vi har spelat bättre och bättre och vår offensiv idag är mycket bättre än vad den var för en månad sen.

Du har ju varit tränare i norrettan tidigare, vad vet du om söndagens motståndare Sandvikens IF?

Det var ett nykomlingslag förra året men jag har sett dem både då och nu, det är ett lag som är svårt att inte gilla, de spelar en bra fotboll. Det är ett bollskickligt lag som aktivt söker efter ett bollinnehav, många kanske tycker att dem är naiva i sin spelstil men det är väl utan att säga för mycket om dem. Sandviken har fått en respekt med sig i år och man ser att lagen har börjat anpassa sitt eget spel när de möter dem.

Om du själv får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut?

Sandviken är ett bollförande lag men min förhoppning är att när vi nu får gå ut på vår hemmaplan att vi kan se ut som ett riktigt hemmalag och föra matchen. Och även att vi tar vid där vi var i den förra matchen, trots en man mindre spelade vi en bra fotboll och förde matchen. Jag skulle gissa att det blir 2-0, ett vågat resultat eftersom vi inte har gjort två mål i en match i år, men jag tror att det är dags för det nu.

 

Tony Andersson, Sandvikens IF

TonySandvikenTre poäng på de inledande fem matcherna, vad är det som inte har fungerat för Sandvikens IF i årets säsongsinledning?

Vi har helt enkelt inte hållit upp den kvalitet som vi gjorde förra året, vi har kanske också skapat för få målchanser, om man bara skapar en 7-8 målchanser i en match gör man förmodligen inte mer än ett mål heller. Det har varit fem jämna matcher för oss och när man inte kan hålla upp kvaliteten är det svårt att gå vinnande ur dem.

Hur är stämningen och tongångarna i truppen inför matchen på söndag?

Vi arbetar sen ett par veckor tillbaka med att försöka vända det här, nu kommer vi från tre raka matcher utan förlust och det är hög tid att vända till en vinst. Ibland har man otur och så men vi talar mycket om attityd och då gäller det att klara av att hantera det, oavsett tabellplacering. Motståndarna är i samma situation som oss och det lag som klarar av att hantera det bäst kommer också vara det lag som går vinnande ur matchen, tror jag.

Ni möter nu ett AFC som med trupp och resurser har som mål att avancera till Superettan. Hur mycket vet du om dem?

Dem har vi väl sett ett par gånger, man känner ju till en del av spelarna och det är ett namnkunnigt lag de har för den här nivån. De hade lite otur senast mot Dalkurd med domslut och så, dem har inte fått upp den kvalitén de har i laget, vi kan hoppas att de har trubbel i en match till – sen får de gärna få ihop det. När de väl fått ihop sitt lag kommer de att bli farliga, det är jag övertygad om.

Om du själv får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut på söndag?

Det är första gången i år som vi ställs mot ett lag som vill ha lika mycket bollinnehav som vi vill, det kommer att bli spännande att se hur vi kan hantera att möta ett motståndarlag som dem. Det laget som vinner bollinnehavet tror jag också går vinnande ur matchen, det hoppas jag givetvis är vi. Sen är det första matchen, för bägge lagen, på gräs i år, vilket man ska ha i åtanke när båda är spelande lag. Vi brukar vinna jämna matcher med 2-1 så det gissar jag även denna gång, det är vårt favoritresultat, gärna ett sent avgörande också så det blir dramatik och spänning för publiken – man ska ju inte glömma bort dem.

 

Matchen spelas på söndag den 19 maj, klockan 18:30 på Midgårdsvallen. Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com, rapporteringen finner ni här.

 

Söderettan

I söderettan har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan Lunds BK och IF Limhamn Bunkeflo. Lunds tränare, Leif Enqvist, stack ut hakan rejält på söderettans upptaktsträff när han tippade sitt eget lag som segrare, med pressen från fjolårets prestationer har de inte infriat några förväntningar än så länge. LB07 har i sin tur slagit svåra motståndare, bland annat favorittippade Trelleborgs FF, de har ett ungt lag med mycket teknik, fart och skicklighet. Det är ett hett Skånederby som alltid brukar locka mycket folk till arenorna, vilket lags supportrar som går hem mest glada får tiden utvisa.

Veckans match:SÖDRA:Omgång6

Leif Enqvist, Lunds BK

Er säsongsinledning har förvånat de flesta då ni på förhand var ett tippat topplag. Hur är stämningen i laget efter de inledande fem omgångarna?

Foto: Lunds BK

Foto: Lunds BK

Rätt så bra, ändå. Jag tycker att det är en ledarfråga när man känner att de är besvikna och lite sådär, då gäller det att få gott gry i dem igen och det tycker jag att vi har klarat av bra efter den senaste matchen. Nu har vi varit lediga under torsdagen, är lediga idag (fredag) sen tränar vi lördag-måndag, sen har vi matchen på tisdag.

Jag tycker att vi gjorde en bra och en dålig halvlek sist och det är svårt när man inte har fått en vinst ännu, då börjar man som spelare fundera mycket om varför man inte vinner. Vi har skapat mycket chanser och har gjort mål i matcherna, det är viktigt att vi fortsätter skapa chanserna och med lite mer flyt får man in ett mål till och trenden vänder. Viljan att vinna finns där, jättemycket, och vi kommer att göra allt för att vinna nästa match.

Nu är det ett Skånederby på tisdag för er del, ger det en extra gnista att vända den negativa trenden?

Ja, visst är det så. Även om det finns en osäkerhet i gruppen efter vår inledning är det viktigt att de spelare som varit med förra året, eller tidigare, på något sätt visar vägen för de andra. Vi har många nya i truppen och det är svårt för dem att veta exakt var man står någonstans, så fungerar det för alla spelare oavsett nivå, men vi går mot en tuff match med en härlig fight om de tre poängen.

Hur väl känner ni till era motståndare LB07?

Vi har sett dem en hel del och spelade mot dem under försäsongen och vann rätt så klart i den matchen. Vår sportchef, Bosse Cronqvist, och assisterande, Mikael Svensson, har tittat på LB07 mycket och vi känner att vi har en bra koll på dem. Där finns ett par bra spelare i truppen men vi känner till deras svagheter, både kollektivt och individuellt.

Om du själv får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att det kommer se ut?

Det kommer att bli en tuff fight men vi spelar hemma och jag tycker att vi har en fördel i det, att tippa utgången av matcher är alltid svårt men vi kommer såklart att gå för en vinst. Man ska nog inte vänta sig några större siffror men jag hoppas att vi kan vinna med uddamålet, är det 1-0 så är det helt okej för min del.

 

Sven Sjunnesson, IF Limhamn Bunkeflo

Ni har inlett med sju poäng på fem omgångar, vad tycker ni själva om er inledning av säsongen?

sven_sjunnesson_huvudtranareRent poängmässigt är den klart godkänd, sen är det kanske lite överraskande vilka lag vi har tagit poäng med. Det är en jämn och tuff serie, man får kriga om varje poäng och man får jobba hårt matcherna igenom. Så länge vi är med på tårna och har huvudena med oss från start känner jag att vi kan spela jämnt mot alla lag i serien.

Vad tycker ni har varit bra respektive sämre under matcherna?

Man kan säg att vi har gjort en riktigt dålig halvlek och den gjorde vi mot Torslanda, då fick vi en utvisning emot oss och sen fungerade ingenting, varken kollektivt eller individuellt och där tappade vi också matchen. Det kändes som att vi gjorde samma sak i matchen mot Husqvarna senast, vi gör det bra och har 1-1 i matchen, sen gör vi två misstag och släpper in 1-2 och 1-3. Man kan inte ha svaga perioder på den här nivån, det straffar sig. I dem andra matcherna har vi i gengäld gjort det riktigt bra och de är något som vi har tagit med oss.

Ni ställs i kommande omgång i ett derby mot Lunds BK, hur bra känner ni era motståndare?

jag känner till dem ganska bra och har sett dem ett antal gånger, inte bara i år utan även tidigare säsonger. En del av spelarna har jag även tränat själv förr. Tränarna, Leif Enqvist och Micke Svensson samt sportchef Bosse Cronqvist känner jag mycket väl. Vi har inte missat någonting utan är rätt säkra på hur Lunds BK spelar fotboll.

Om du själv får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du den kommer att se ut?

Det kommer väl vara som i de andra matcherna vi spelat, de kommer vara mycket bollinnehav från Lunds sida, vi taggar ner med lägre utgångspositioner och försöker utnyttja deras misstag när vi ställer om med vårt anfallsspel. Det är så vi jobbar och vi är farliga i vårt omställningsspel.

Att gissa resultat är svårt, men i den här matchen har vi allting att vinna, pressen ligger på Lunds BK och det är (sett till tabellpositionen) de som måste ta poäng först och främst. Det kan nog bli en oavgjord tillställning, 0-0 eller 1-1 tror jag att matchen slutar.

 

Matchen spelas på tisdag den 21 maj, klockan 19:00 på Klostergårdens IP. Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com, rapporteringen finner ni här.