Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Oskarshamn och Kristianstad. Söderettan trummar på och vi har snart spelat en tredjedel av tabellen, i den sjätte omgången ställs två lag mot varandra som nog inte är helt tillfreds med sin inledning. Topptippade Kristianstad har bara fått fem poäng med sig och vill säkerligen följa upp förra omgångens målkavalkad mot Assyriska. Oskarshamn gick på en rejäl nit borta mot Utsikten och vill med all sannolikhet studsa tillbaka direkt. Det blir ett spännande möte i Oskarshamn.

 

2017-05-18 16_00_19

 

Jan Stahre, Oskarshamns AIK

Jan Stahre Foto: Bildbyrån

Jan Stahre
Foto: Bildbyrån

Det blev en tung förlust mot Utsikten senast, dina reflektioner av matchen?

När man har tre avslut på mål och gör tre mål och fyller på med ett fjärde så är man supereffektiva, det är väl så man skall spela fotboll. Målen är individuella misstag så vi får titta på dem och se vad vi gör för fel. De gjorde det bra, de var lite tuffare än vad vi var.

Hur ser du själv på er inledning av serien, nio poäng på fem spelade matcher? 

I och med vi är tippade i botten så är det väl okej, men jag ställer upp i serier för att vinna saker så jag är så klart besviken på premiärmatchen mot Ängelholm eftersom det gick så bra under försäsongen. Tre poäng till hade man väl gärna haft med sig. Men den sista matchen, när de har så skickliga spelare i avslutningslägena där vi fallerar så är det skönt att få möta ett lag som Utsikten som gör det så bra.

Du är ny tränare i laget för den här säsongen, vad har du hunnit ändra på?

Jag har väl hunnit ändra på ganska mycket, defensiv pressriktning – hårdare press och snabbare omställningsspel. Jag var ju lite på gång redan under sommaren förra året så jag har hunnit följa laget via video och så ganska länge. Sedan har jag jobbat individuellt, att man har en tydlig kravbild på varje position. Då kan man krydda mycket i träningsfasen. Jag tar in mycket av mitt akademitänk i träningen, så det är anpassat efter spelarna, det utgår från spelarna och är väl mer direktfeedback.

Ni gästas av Kristianstad denna omgång, hur mycket vet ni om dem i nuläget?

Vi vet en hel del men nu är det ju så att man måste titta inåt i alla lägen så vi tittar mer mot oss själva ändå. Men vi har koll på dem, men lägger inte så mycket energi på dem mer än att vi har koll på deras svagheter och försöker stärka våra starka sidor. Nu måste vi hitta tillbaka efter den senaste matchen.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det kommer bli tight, det känns som att vi har bra energi i slutet på matcherna trots den senaste matchen så är det här någonting som jag tror kommer avgöras i slutet. Det lär bli jämnt och ganska målsnålt. Jag tror vi hittar tillbaka till vårt defensiva uppträdande igen. Vi spelar hemma och då ska man väl säg att vi vinner, men resultatet kan vi väl säg 1-0 på en ankelknöl och in, sådana mål har vi inte gjort ännu i år så det är väl dags för det nu.

 

Joakim Persson, Kristianstad FC

Joakim Persson Foto: Bildbyrån

Joakim Persson
Foto: Bildbyrån

Det blev en rejäl urladdning för er senast mot Assyriska, hur är din bild av matchen?

Det var första matchen som vi skapade målchanser, sedan är det väl en fördel för oss att spela på konstgräs där bollen går dit den ska. Vi fick en tuff start där de fick ett friläge direkt men missade det. De tar ledningen en stund senare, men sen tar vi över matchen. Vi kommer till många bra lägen och missar några och får ett mål bortdömt. De var tekniskt skickliga och duktiga, jag har sett en hel del matcher med dem och hade en bra bild av dem.

Inledningen då, fem poäng på fem matcher, vad har du att säg om den?

Den stora plumpen är väl egentligen hemmapremiären mot Karlskrona, det är en match som vi ska vinna tycker jag. Oddevold borta är en svår bortamatch och vi gör inte en bra match, men det var väl bara fyra målchanser totalt i matchen och vår första var väl i 93:e minuten så hade vi fått en poäng med oss hade det varit imponerande. Vårt spel i matcherna har inte varit som vi önskat, men hade vi stått på åtta poäng hade det varit riktigt bra. Jag håller de lagen som vi mött bra, Landskrona är ett toppenlag och Husqvarna samt Oddevold är två stabila mittenlag. Vi får inte få panik nu, vi vill vara med där uppe och konkurrera och då måste vi rada upp trepoängare.

Ni hade ambitioner att konkurrera om uppflyttning, hur viktig är säsongsstarten då?

Det kan jag svara på när säsongen är slut. Men det är klart att det underlättar att komma iväg på ett bra sätt. Sedan kan man smyga med i starten och kanske har folk redan räknat bort oss i snacket, men vi vet om att vi är ett bra lag. Vi behöver vinna några matcher i rad och börja samla på oss poäng. Klarar vi inte av det så skall vi ju inte vara där uppe heller. Någonstans har vi en ambition att vara i Superettan nästa år, vi har lag att vara med där uppe. Sedan vet jag inte varför vi inte fått till det helt, om det är att vi tränat på annat underlag hela vintern och så kommer man ut på gräsplaner och bollen studsar hela annorlunda, man ser ju också när vi kommer ut på konstgräs i helgen att vi får ett annat tempo. Men det är tjugosex omgångar i serien, vi har många matcher kvar att spela i år.

Den här helgen gästar ni Oskarshamn, vad vet du om dem som lag?

Jag har väl sett tre-fyra matcher av dem och tycker det är ett stabilt mittenlag, men också som med sin spets så bör de kunna göra en bra säsong. Bra kantspelare och bra boxspelare, det är ett lag som ser bättre ut än de gjorde förra året. Det är ett av de mer spännande lagen.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

De kommer från en 5-0 förlust och vi från en 7-1 vinst, så det är svårt att sia om de antingen är försiktiga eller om de kommer gasa och försöka sätta press på oss. Men efter våra två senaste matcher så kanske vi ska försöka gå ut lite mer försiktigt och sedan försöka ta över matchen efterhand. Jag tror vi kan ta en trepoängare om vi kan äga lite mer av matchen, men de är bra i sitt omställningsspel så vi får vara försiktiga så vi inte öser på för mycket med folk. Vi måste vara vaksamma och se till att vi fortsätter att ta oss till mycket avslut i matchen, vi har två bra boxforwards och där inne ska bollen vara så mycket det bara går.

Matchen spelas på lördag den 20 maj klockan 14:00 på Oskarshamns Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Assyriska FF och Enskede IK. Norrettan rullar vidare och i den sjätte omgången ställs två lag mot varandra som inte är nöjda med sin inledning, båda har mött på kräftgång men hoppas vända på det nu. Assyriska hade en tuff säsong förra året och trillade sedermera också ur Superettan, den här säsongen har börjat tufft och man har i nuläget bara två poäng på fem matcher. Enskede har haft en stor omsättning av spelare och har fått en tuff start på denna säsong, nu vill de vända på det.

 

2017-05-18 15_59_20

 

Magnus Österberg, Assyriska FF

Magnus Österberg Foto: Bildbyrån

Magnus Österberg
Foto: Bildbyrån

Det blev ett sent poängtapp mot Sollentuna senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Det är klart att vi inte gör en spelmässigt bra insats, ur ett offensivt perspektiv. Men vi gör en ganska bra defensiv insats och det är klart att när man gör ett så sent ledningsmål som vi gör så tycker man att man är med och eftersom vi har en nolla i vinstkolumnen så blir spelarna lite stressade och drar på sig lite onödiga frisparkar och så. Sen att målet kommer från så lång distans som det gör är inte kul att se tillbaka på, det kändes som en förlust efteråt.

Det har bara blivit två poäng hitintills, hur går dina tankar om er säsongsinledning?

Det har varit nattsvart, vi kan inte sticka under stolen med det. Vi vet om att det kommer ta lång tid innan allt sätter sig, vi har en helt ny trupp och har dragits med lite skador. Men vi har inte kommit upp till vår standard, poängutdelningen har varit på tok för dålig för vår del.

När det gått tungt i starten, hur går tongångarna i och kring din förening just nu?

Med den fjolårssäsong klubben upplevde var självförtroendet inte på topp innan, när segrarna då uteblir denna inledningen också så är folk oroliga och besvikna. Men hellre att dem är oroliga och besvikna än att de inte bryr sig. Det är bra att folk bryr sig, annars tappar det hela betydelse. Sedan behöver man inte vara raketforskare för att räkna ut att det hade varit roligare om vi haft mer poäng, ingen dansar i omklädningsrummet för två poäng direkt.

Ni tar emot Enskede hemma i helgen, hur mycket vet du om dem i nuläget?

Att de har haft en liknande inledning som oss. Åkte på en utvisning senast, ganska tidigt i matchen när man hade en ledning mot Västerås. De har haft en viss omsättning av spelare de med, vi är väl i en liknande situation även om de inte har samma förväntning på sig.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är lite svårt att veta karaktären, för oss kommer det bero på vilka spelare vi har tillgängliga och vilken prägel vi vill sätta på matchen. Men vi ska sätta en prägel på matchen så det blir tre poäng till oss, hur det blir skiter vi i bara vi går ut och vinner denna matchen.

 

Konstantino Katsoulakis, Enskede IK

Konstantino Katsoulakis Foto: Bildbyrån

Konstantino Katsoulakis
Foto: Bildbyrån

En tung förlust hemma mot Västerås senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Det var lite oturligt att vi fick den där utvisningen mot oss, vi hade ju tagit ledningen innan och låg bra till i positionerna. Så det var tråkigt att vi inte kunde fortsätta på den inslagna vägen, men det är svårt att spela mot ett så pass bra lag med en man kort, det blir jobbigt.

Tre poäng på fem omgångar, vad är dina tankar om er säsongsinledning?

Det är inte tillfredställande, absolut inte. Vi har en balans i laget som vi måste justera lite, vi har rätt offensiva spelare och måste hitta en balans i det offensiva och defensiva. Det är fjorton nya spelare in från föregående år, så det kommer ta lite tid. Hade vi varit lite smartare så hade vi kikat på det tidigare, men nu gör vi det nu och hoppas det ger utdelning.

Vad skulle du själv säg att ni behöver göra för att vända på den här trenden?

Jag skulle nog inte vilja säg att det är en trend, men som jag sa innan så behöver vi hitta balansen i laget med de offensiva spelarna vi har. Det är vad vi jobbar på just nu. Det ser bra ut och jag ser utvecklingen i laget, med tiden kommer vi hamna rätt mellan lagdelarna. Det känns bra och det känns bra i gruppen också, det är ingen panik nu för vi visste det skulle ta lite tid att få ordning på helheten.

Den här helgen gästar ni Assyriska, vad har du för tankar kring dem som lag?

Det är väl lite likvärdigt som oss, de har ett bra lag och erfarenhet från spel högre upp. Jag tror inte de är så nöjda med sin inledning heller så det är en match som kommer betyda mycket för laget. Det är en vass match.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror ju att karaktären blir att båda lagen fokuserar på att ligga rätt i positionerna. Utgången är oviss. Den är väldigt oviss, det känns som att båda lagen jobbar mer åt att få en skön känsla i helheten efter den inledning som båda har haft.

Matchen spelas på lördag den 20 maj klockan 16:00 på Södertälje Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.