Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IFK Luleå och Vasalunds IF. Hemmalaget ligger just nu på en sjunde plats och har hämtat in sex poäng på sina fem spelade matcher, man kommer närmast från en förlust borta mot nykomlingarna Huddinge och lär vara revanschsugna. Vasalund ligger på en tionde plats men kommer med stärkt självförtroende till match efter hemmavinsten mot Sylvia i den förra omgången.

 

Veckans Match NORRA Mindre 21-5

 

Fredrik Waara, IFK Luleå

Fredrik_Waara_LUL14_Halv

Fredrik Waara
Foto: Idrottsfoto

Vad har du att säg om era fem spelade matcher hitintills?

I första matchen var vi riktigt bra tycker jag, sen hade vi två bortamatcher, dels mot Västerås och då kom vi inte upp till den standard vi vill hålla men fick med oss en poäng. Sedan mötte vi Brage och då tyckte jag vi var bra  och skapade en del chanser. När vi tog emot Forward hemma var det en tempofattig match och de var nog nöjda med sin poäng de fick med sig. Senast mot Huddinge gjorde vi en bra första halvlek och hade 2-0 inne men vinkades av för offside och sen kom de igen i andra halvlek och lyckades vända och vinna, så det var en sur förlust.

Tycker du att serien har hunnit sätta sig lite?

Lite tycker jag nog, det verkar som att Frej är starka i år så de lär väl hänga med hela vägen, sen tror jag på Dalkurd också. Sen har Umeå överraskat negativt men har haft otur med skador så de kommer säkert börja klättra uppåt i tabellen.

På söndag tar ni emot Vasalund, vad vet ni om dem?

Jag har inte sett någon av deras matcher än och tänkte se deras match mot Sylvia här nu, men jag gissar att de spelar som de alltid gjort med en passningsorienterad fotboll, det är ett av de bästa lagen i serien på det. Vi måste orka spela ett bra försvarsspel mot dem, då tror jag att vi har en bra chans.

Finns där några spelare hos dem som ni får se upp med?

Dem har en ruggigt bra vänsterkant med Kevin Kabran som ytter och Erik Figueroa som vänsterback, dem två sticker väl ute lite mer och sen såklart Bojan Djordjic som sticker ut med både sitt spel och namn.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

De brukar ha ganska mycket boll men kan vi spela ett bra försvarsspel så har vi en bra chans att vinna och jag tror att vi är ett bättre passningslag nu så då kan vi nog jämna ut bollinnehavet lite. Gör vi det vi ska så tror jag att vi vinner matchen.

 

Babar Rehman, Vasalunds IF

Babar Rehman Foto: Idrottsfoto

Babar Rehman
Foto: Idrottsfoto

Ni vann mot Sylvia senast, vad tycker du om er insats i den matchen?

Den första halvleken var bra, då provade vi med hög press och det fungerade bra, det har vi provat i tidigare matcher också men då har det inte gått lika bra. I den andra halvleken gick det inte lika bra, det kanske var den sämsta halvleken hitintills i år men vi vinner i alla fall och det får vi vara nöjda med.

Hur tycker ni annars att er inledning har varit?

Fotbollsmässigt har det varit bra men poängmässigt inte lika bra, vi ligger där nere just nu och måste nog börja plocka lite poäng för att känna oss säkra. Självförtroendet tappar man om inte poängen kommer och då spelar det ingen roll hur bra man än spelar, så är det ju.

Till helgen väntar en bortamatch mot Luleå, vad vet ni om dem?

De är ett av få lag som konsekvent försöker spela fotboll, annars brukar lag alltid slå lite längre bollar när de inte får spelet att stämma men Luleå vill alltid spela fotboll. Det är ett lag som är rätt likt oss så jag tror att vi passar varandra rätt bra, de är kanske inte lika fysiska som andra norrlandslag brukar vara.

Förra året vann de där uppe med 3-1, är det något som sporrar er nu?

Vi har förlorat där uppe de sista åren och förra året tvingades vi till tre byten redan innan halvtid så allt kan bara bli bättre i år har vi sagt. Vi har en vinst i ryggen och känner att vi förtjänar mer poäng och det är nog mer sporrande än att se tillbaka på fjolårets resultat.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det kommer att vara två spelande lag så det kommer säkert bli många målchanser i matchen, det lag som får det första målet kommer nog vara de som går segrande ur matchen. Känslan nu är att det är vi som vinner och det gör vi med 3-0.

Matchen spelas på söndag den 25 maj klockan 14:00 på Skogsvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com
eller Viasatsport.se där den visas, sändningen börjar 13:50.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IS Halmia och Kristianstads FF. Hemmalaget har haft en tung inledning och ligger just nu under strecket, men man kommer till match med sin första trepoängare i ryggen efter en stark 4-0 vinst borta mot Utsikten i måndags. Gästerna har haft en tuff inledning men har lyckats plocka poäng både mot Oddevold och Örgryte, två tippade topplag, och kan nog överraska de flesta av lagen i serien.

 

Veckans Match SÖDRA 21-5

 

 

Peter Lindau, IS Halmia

Peter_Lindau_HAL14_Halv

Peter Lindau
Foto: Idrottsfoto

Första trepoängaren häromdagen, hur var stämningen i laget efter matchen?

Dem var ju glada, såklart, det som hjälper bäst för självförtroendet är att vinna matcher, det hjälper inte vad man säger eller övar på under träningar utan det gäller att vinna matcher för att öka självförtroendet, så det här hjälpte jättemycket.

Vad tycker du annars om er inledning?

Poängmässigt har det varit en dålig inledning, det får man säg, men spelmässigt har vi ändå försökt och gjort vårt bästa tycker jag. Vi har varit offensiva och tryckt på bra, men släppt in för många mål och gjort för lite framåt.

Det sägs ju att det andra året alltid är tuffare, håller du med om det?

Jag tror att man kan vända och vrida på det hur man vill, vi har ju tappat våra två främsta målskyttar från förra året och det är ju kännbart såklart, så är det. Spelmässigt märker jag ingen skillnad mot förra året jag tycker nog faktiskt att vi spelar bättre i år.

På lördag tar ni emot Kristianstad, vad vet ni om dem?

Dem har ju bytt ut en hel del spelare och haft en relativt stor omsättning där och även en ny tränare har kommit in. De har väl börjat ganska bra ändå, sist fick de en tidig straff och utvisning mot sig och det präglar matchen, förutom den tunga smällen mot Lund så har dem väl börjat ganska bra tycker jag. De är det enda lag som tagit poäng mot Oddevold hitintills och de tog ju även en poäng borta mot ÖIS.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag hoppas på fint väder och fint spel och att det kommer folk på läktaren och att det blir en välspelad match med mycket chanser och offensivt spel, sen hoppas jag att Halmia går segrande ur matchen.

 

Christian Carlsson, Kristianstads FF

Christian Carlsson Foto: Idrottsfoto

Christian Carlsson
Foto: Idrottsfoto

En tung förlust för er senast, vad har ni talat om efter matchen?

Det blev en svår inledning av matchen då vi får en straff emot oss som de tar ledningen på och vi får en spelare utvisad efter att han protesterat mot domslutet, både före och efter straffen. Snacket efter matchen har handlat om att vi inte har råd med sådana misstag som vi gör under de inledande tio minuterna där vi släpper in tre mål. Vi får inte vara så naiva att vi tror att vi kan spela eller dribbla oss förbi allt, det är väl den läxan som vi får ta till oss, det är enkelhet och fokus på att arbeta tillsammans som är det viktigaste just nu.

Hur tycker du annars att er inledning har varit?

Väldigt mycket upp och ner, djupa dalar och höga toppar. Som tränare är man aldrig riktigt nöjd när det är på det viset, man vill alltid ha något att falla tillbaka på. Vi har stundtals spelat bra, mot ÖIS fick vi aldrig igång något anfallsspel men var väldigt bra defensivt. Från de två matcher som vi haft djupast dalar i måste vi inse att vi behöver göra ett oerhört hårt jobb tillsammans för att lyckas.

Och nu väntar Halmia till helgen, hur väl känner ni till dem?

Jag har sett dem en del på video och vi hade folk på plats i måndags när de mötte Utsikten, nu kommer vi sätta oss ner och gå igenom allt inför helgen, så man kan väl säg att vi har en bra koll på dem. Det är ett väldigt bra fotbollslag som har vänt på sin negativa trend och det gäller för oss att stoppa den, åtminstone tillfälligt. Där finns bra fotbollsspelare i laget men samtidigt känner jag att vi ska ha fokus på våra saker först och främst.

Med tanke på tabelläget är det en sexpoängsmatch, är det något som motiverar er ännu mer?

Det är väl egentligen andra som kallar det sexpoängsmatch för det är ju många matcher kvar men för oss är det en match där vi kan känna oss på banan igen och på så sätt är det en viktig match. Jag vill lägga fokus på hur vi agerar och spelar, det är det allra viktigaste just nu.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det kommer bli en match med mycket kamp, det är en match som betyder mycket för oss, dem har fått en rejäl skjuts framåt och vi behöver hitta tillbaka. Vi kommer inte att gå bort oss utan kommer se till att vara taggade och redo, därför tror jag det kommer vara en tuff kamp och kanske inte så mycket skönspel. Det är två lag med snabba omställningar som möts och de som tar tillvara på chanserna kommer vinna matchen och det skall vi se till att det blir vi.

Matchen spelas på lördag den 24 maj klockan 16:00 på Örjans Vall.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com