Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans match” i vardera division (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag. 

 

Norrettan

I norrettan har vi den här veckan valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan BK Forward och Umeå FC. Forward var på förhand topptippade i serien då de så sent som i höstas kvalspelade till superettan, men föll i dubbelmötet mot Falkenbergs FF. Umeå FC spelade förra säsongen i superettan och många har räknat med att de skall tillhöra den övre halvan av tabellen i år men befinner sig för närvarande på en blygsam tionde plats i tabellen. De två lagen är ute efter en tre poängare för att klättra i tabellen – vem som kommer att stå som vinnare under lördagskvällen i Örebro får tiden utvisa.

 

Veckans Match norra Mindre

 

Magnus Kihlberg, BK Forward

Ni var topptippade på förhand men ligger på en femteplats efter fyra omgångar spelade, vad tycker ni själva om er inledning?

KihlenSpelmässigt har det varit helt okej tycker jag, men det är klart att man hade önskat att vi fått mer poäng med oss. Jag tror att det kommer jämna ut sig över säsongen, det brukar ju vara så att man får vad man förtjänar.

Vad är det som gått bra respektive sämre i de inledande matcherna?

Vårt försvarsspel har varit väldigt bra, under våra två bortamatcher har vi visserligen bara tagit en poäng men bara släppt till fem chanser, som våra motståndare utnyttjat väl. Sen har vi skapat mer chanser under seriespelet än vad vi gjorde under försäsongen, men trots det borde vi kunna skapa mer, samtidigt har ju Stellan gjort fyra mål framåt så man kanske inte ska begära för mycket.

Nu ställs ni mot Umeå FC som så sent som ifjol spelade i superettan, hur mycket känner ni till dem idag?

Jag tror att min assisterande tränare, Johan Svensson, och de andra killarna har en bättre koll än vad jag har, tyvärr har jag inte så bra koll på dem men tror och andra sidan inte att det behöver vara något negativt. Ibland är det bättre att fokusera på sitt eget spel istället för de andras. Men det kommer att bli en tuff match, det är jag övertygad om.

Om du själv får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut?

Eftersom jag inte vet hur de spelar och så är det förstås svårt att säg, men vi rullar mycket boll och har varit starka hemma, det är vår hemmaplan och här har vi varit mycket starka, det tänker vi fortsätta vara. Matchen slutar 3-1 tror jag!

 

Johan Sandahl, Umeå FC

En vinst på fyra matcher, hur känner ni inom gruppen, är ni själva missnöjda med er inledning?

johan sandahlVi är förstås missnöjda med poängskörden, även om vi inte har haft så stor fokus på det, serien är lång och där är 22 omgångar kvar. Vi vet vart vi kommer från och i år har vi en helt ny grupp, det tar tid att spela ihop ett lag. Men vi är nöjda med det spelet vi har stått upp med, det har varit helt okej.

Vad är det som inte har fungerat för Umeå FC i år?

Det man kan säg är att vi har haft ett bra försvarsspel, vi släpper till väldigt få målchanser men har inte lyckats skapa så mycket själv. Det är en bit som det har varit sämre med, men vi har ett väldigt ungt lag och vi har prioriterat att sätta försvarsspelet.

Nu möter ni ett lag som är favorittippade i år, Forward, hur mycket vet ni om dem på förhand?

Jag känner till dem bra, har sett dem spela och kan de flesta av spelarna, en del av dem var med redan 2011 när jag var tränare i Dalkurd. Det finns några lag i serien som man har sämre koll på men de här lagen som funnits med ett par år, till exempel Forward, har jag en bra koll på. Vi är medvetna om att det är ett mycket bra lag vi möter i helgen.

Om du själv får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut på lördag?

Jag tror att det kommer vara en bra match mellan två spelande lag, det kommer också vara en match där bägge lagen vill spela fotboll längs med backen. Forward kommer nog att ha bollen lite mer än oss men bollinnehavet kommer nog att byta ägare mycket under matchen. Jag tror att vi vinner matchen till slut, min gissning är 2-0 till oss.

 

Matchen spelas på lördag den 11 maj, klockan 16:00 på Behrn Arena. Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com, rapporteringen finner ni här.

 

Söderettan

I söderettan har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan Trelleborgs FF och Qviding FIF. Det är två lag som inlett svagare än vi hade förväntat, Qviding är för närvarande tabelljumbo men lär knappast vilja förankra sig där utan snarast börja klättra uppåt i tabellen. Trelleborg lever med favoritskapet i varje omgång men har ännu inte motsvarat de förväntningar man har på dem, ska dem visa på hemmaplan att dem är ett lag att räkna med i toppstriden?

 

Veckans Match södra mindre

 

Anders Grimberg, Trelleborgs FF

En vinst och en oavgjord på fyra matcher, är ni själva nöjda med er inledning?

BB120822NJ018[1]Nej vi är inte nöjda, än mindre utifrån hur matcherna har sett ut. Vårt grundspel har varit bra rent spelmässigt och vi har skapat många målchanser, tyvärr har det inte renderat ut i den målskörd som jag förväntat mig. Vi har helt enkelt inte haft marginalerna på vår sida i matcherna.

Vad är det som inte har fungerat i matcherna?

Vi har släppt till ganska så få målchanser och för såklart statistik över vad motståndarna skapar i matcherna mot oss. Sett till dessa omgångar som varit har våra motståndare bara skapat 6-7 lägen och vi själva har skapat en 14-15 lägen, sen är vissa chanser bättre än andra. Nu vill jag inte säg att vi bränner för mycket chanser, men om vi hade förvaltat de lägena vi haft bättre hade vi nog också haft en två-tre poäng mer. Nu har marginalerna inte varit på vår sida men vi har ändå varit bra med spelet och så, nu gäller det bara att få ut den sista droppen.

Nu möter ni de som för närvarande ligger sist i tabellen, Qviding, hur god kännedom har ni om dem?

Ja, jag har väl mina källor och vet om att Qviding förra året spelade en så kallad ”flott” fotboll med en väldigt fin fotboll med ett passningsorienterat lag, dem är definitivt bättre än vad tabellen visar. Dem kommer att fortsätta med sitt kortpassningsspel i ett 4-3-3 system och det gäller för oss att hantera det här bra, det är något vi har arbetat mycket med här i veckan, hur vi ska spela som bäst mot dem. Sen tycker jag att man inte ska fokusera för mycket på motståndarna, visst kan man göra det till en viss del, men där får vara en gränsdragning för det också – man måste ha fokus på sitt eget också.

Om du själv får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att det kommer se ut?

Jag tror säkerligen att Qviding är ett så pass bra passningslag att de kommer försöka spela sitt spel och sin stil, men vi är bereda på det också. Vi kommer försöka stänga vägarna och göra det svårt för dem, allting beror på hur mycket frukt de bär och hur mycket Qviding ska få drilla boll, de är ju ett väldigt passningskickligt lag, precis som alla säger. För vår del gäller det att försöka hålla boll, gör vi inte det kommer vi att få jaga boll hela matchen, men det ska vi försöka undvika. Jag tror att vi vinner matchen med 1-0.

 

Bosko Orovic, Qviding FIF

Det har varit en tuff inledning för er, hur är stämningen i laget just nu?

DSC_7783

Den är väl såklart lite tyngd just nu, det ska man inte ljuga om, det är jobbigt för oss allihop. Vi har haft enormt med oflyt i tre av matcherna, vi har förtjänat ett annat öde än de vi haft emot oss. Men trots alla motgångar har vi ett ”go” i laget, det har visserligen varit lite irritation och frustration i laget den här veckan, men jag vill betona att det är en positiv sådan.

Vad är det som inte har fungerat för er under de fyra första matcherna?

Vi har varit med i samtliga matcher och skapat de flesta målchanserna, vårt problem har varit att vi inte har gjort mål. Sett till matcherna, bortsett från Sylvia matchen som inte var en bra insats från vår sida, har vi dominerat matcherna. Mot både Utsikten och Skövde är det vi som för spelet och dominerar matcherna totalt, de har få chanser men lyckas ändå få in ett vinstmål i slutet och ta tre poäng. Nu senast mot Trollhättan har vi hela åtta frilägen men lyckas inte göra mål, det är klart att man blir frustrerad, man måste göra mål på sina chanser men där har vi inte varit – trots mängder av chanser!

På söndag möter ni favorittippade Trelleborgs FF, hur väl känner ni till dem?

Vi känner inte till Trelleborg så bra och har faktiskt inte tittat på dem i år, vi vet ju vilken formation de spelar och så men är dåligt pålästa. Vi vet inte tillräckligt mycket men kommer ta in den informationen vi kan inför söndagens match.

Om du själv får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du den kommer att se ut?

Jag tror att vi kommer att vara det bollförande laget, det har vi varit i nästan alla matcher och det tror jag vi kommer vara på Vångavallen också. Om vi bara lyckas att göra det första målet tror jag att vi vinner matchen med 4-1.

 

Matchen spelas på söndag den 12/5, klockan 16:00 på Vångavallen. Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com, rapporteringen finner ni här.