Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Umeå FC och Team TG FF. Omgång fem står framför oss och i den norra serien bjuds vi på ett häftigt derby uppe i Umeå. Det är alltid inspirerande med derbyn och det brukar vara tuffa och tighta matcher där känslorna styr och ingen vill ge bort en millimeter mer än nödvändigt. Förra året slutade Team TG över UFC i tabellen och det är nog ingen högoddsare att då tro UFC vill revanschera sig för fjolåret.

 

2017-05-12 06_09_22

 

Andrée Jeglertz, Umeå FC

Andrée Jeglertz Foto: Bildbyrån

Andrée Jeglertz
Foto: Bildbyrån

Det blev oavgjort mot Västerås senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Det var det bästa laget vi mött hitintills i serien. Vi fick inte till vårt anfallsspel som vi fått tidigare, de hade scoutat oss bra och vi hade för lite alternativ för att lösa det. Vi måste arbeta med det och bli mer flexibla i vårt sätt att spela. Men poängmässigt är vi så klart nöjda med att få en poäng med oss hem från Västerås, även om vi inte lyckades helt så är det viktigt för oss att vi ändå tog poäng.

Åtta poäng efter fyra omgångar, vad tycker du om er inledning?

Helt okej, poängmässigt så är det okej. När vi tittade på lottningen av serien och såg våra inledande sex matcher såg vi att det skulle vara en tuff start på serien, att efter fyra av dem ligga på åtta poäng är bra tycker jag. Vi borde kanske haft någon poäng till, vi klarade inte nittio minuter mot Vasalund i premiären där vi ledde med 3-0 men tappade två poäng där. Vi har varit bra i delar av matcherna men också lite sämre i andra delar av dem, det är naturligt i en serieupptakt att det ser ut så. Jag känner att det är viktigt i början av en säsong att samla på sig poäng, när man har gjort det kan man utveckla och förbättra andra delar av sitt spel.

Det är Team TG som ni ställs mot denna omgång, vad vet ni om dem?

Det mesta tror jag. Självklart så är det en jätteintressant match för Umeåpubliken och väldigt mycket för spelarna som känner varandra sedan tidigare. Det är en jätterolig match för killarna att spela. Samtidigt är det viktigt att vi inte spelar matchen på känslor utan prestation. Vi vet det vi behöver veta och förbereder oss på det sätt som vi brukar förbereda oss inför seriematcher, sedan finns det alltid mer känslor än vanligt i en sådan här match men det måste vi också lära oss att hantera.

Det är ett derby och en del prestige i luften, vad tror du om inramningen?

Jag hoppas det slutar snöa i den här delen av landet först och främst, det är jättekallt och det är lite svårare att locka folk till matcherna när det är en vår som det är just nu. Men tittar man på det intresse som finns i staden just nu hoppas jag på att det kommer tusen personer eller fler på matchen. Jag är fullt medveten om att spelarna kommer göra allt för att vinna den här matchen. Utifrån ett tränarperspektiv handlar det om att man gärna får ha känslor och en speciell relation till motståndarna, men om en matchplan bygger på känslor så får man det svårt att vinna. Vi måste bygga vår spelidé på prestation, inte känslor. Jag förväntar mig att vi hanterar känslorna som finns.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Resultat tycker jag är svårt att tippa, men matchens karaktär blir väl att när vi har bollen så kommer vi följa de delar som vi brukar följa. Vi kommer spela på det sätt som vi vill göra, sedan finns där alltid en liten del av början på matchen där inget av lagen vill ta så många risker. Därför tror jag början av matchen blir lite försiktig. Men jag tror varken att vi eller TG kommer försöka spela en annan fotboll än vi har gjort tidigare under seriespelet. Jag skulle bli väldigt förvånade om de gjorde några ändringar och vi har inga ambitioner att göra det.

 

André Ghanbari, Team TG FF

Andre Ghanbari Foto:Bildbyrån

Andre Ghanbari
Foto:Bildbyrån

Ni knep årets första trepoängare senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Vi gör en fantastisk första halvlek, det är den bästa halvleken som vi har gjort någonsin. Där kändes det som att vår sista tredjedel blir mycket tydligare och mycket enklare, det blev skillnaden för oss. Vi har haft ett bra grundspel länge men inte lyckats omvandla det till chanser och senare till mål. Nu har vi gått igenom den processen, förhoppningsvis har alla förstått vad det var vi gjorde som var så bra.

Varför har det inte gått planenligt i inledningen, tre poäng på fyra matcher bara?

Om man kollar på fördelning av målchanser i matcherna har det varit bra, men vi har släppt in tidiga mål i de andra matcherna vilket har ställt till det för oss. Vi tycker att vi mött två av de bästa lagen för året i de två inledande matcherna, vi hade väl en förhoppning om att få möta bättre lag på försäsongen men fick inte till det. Man kan väl säg att vi fick svar på frågor som vi borde fått svar på tidigare.

Nu väntar en tuff derbymatch mot Umeå, hur mycket vet du om dem i nuläget?

Tillräckligt mycket. Jag tycker att vi står lite på olika plan, vi och dem, deras grundspel har inte riktigt fungerat men de gör mål ändå. De har ett rakare spel och har varit bra på fasta situationer. Vi har haft ett bra grundspel som fungerat men målen har uteblivit. Som jag sagt om dem tidigare är det ett bra lag som inte är beroende av ett bra grundspel men som ändå kan göra mål och vinna sina matcher.

Det är din gamla lagkamrat som tränar laget, hur mycket betyder det för dig?

Ingenting alls, vi hade inte en sådan relation när vi spelade ihop. Jag känner andra spelare och personer i det laget som jag jobbat med tidigare som jag känner bättre. Så vår relation har ingen särskild effekt på mig inför den här matchen.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag vill inte avslöja för mycket i hur vi hoppas att matchbilden skall se ut, men jag tror att vi vinner om vi lyckas få till den matchbild som vi hoppas få till i matchen. Det svaret kan jag ge. Men jag kan säg att den matchbild som jag vill få till kommer att förvåna dem en aning.

Matchen spelas på måndag den 15 maj klockan 19:00 på Umeå Energi Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Ljungskile SK och Landskrona BoIS. Omgång fem står framför oss och vi har en tidig seriefinal på Skarsjövallen på vårt schema. Båda lagen har inlett på ett bra sätt och står noterade på tio poäng på de inledande fyra omgångarna. Det finns en historik av möten mellan klubbarna från åren i Superettan. Tränare så väl som spelare i respektive lag vill befästa sin position i toppen, det blir ett ställningskrig.

 

2017-05-12 06_10_37

 

Glenn Ståhl, Ljungskile SK

Glenn Ståhl Foto: Bildbyrån

Glenn Ståhl
Foto: Bildbyrån

Oavgjort i ”Superderbyt” senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Det var väl ett typiskt derby med en passion och mycket känslor. Det blev väl i stora delar av matchen mer hjärta än hjärna. Vi hade för dåligt passningsspel i första halvlek och sökte hela tiden den avgörande passningen. I andra var vi mer varierade och gjorde det mycket bättre, och kommer ju också bättre in bakom dem. Oddevold är ett svårt lag och luriga när de får ledningen, så som matchen utvecklade sig får man väl ändå vara nöjd med en poäng.

Ni står på tio poäng efter fyra omgångar, är du nöjd med er inledning av serien?

Poängmässigt ja, vi har haft en tuff öppning med Utsikten i premiären, Skövde borta som många kommer få problem med, Karlskrona hemma som vi lyckades slå och sedan ett tufft derby i den senaste matchen. Så att ligga på två och ett halvt poäng i snitt efter fyra matcher och det mot tufft motstånd, det är vi väldigt nöjda med. Sedan har vi mer att utveckla i vårt eget spel, gå genom lagdelarna och ja – vi har mer att skruva på. Jag tror också att vi har spelare i laget som kommer tjäna på att planerna blir bättre, det talar också till våran fördel.

Det blir ett toppmöte med Landskrona denna omgång, vad vet du om dem?

Jag har ju sett deras matcher som de har spelat och har ganska bra koll på kollektivet och individerna de har i sitt lag. Jag är ganska trygg i vad som väntar oss och vad vi måste vara redo på. Jag har en bild av hur vi ska hota dem, men det kommer bli tufft och tight och där är mycket känslor i en sådan här sexpoängsmatch. Jag tror vi kommer få bra med svar om var vi ligger i vår utvecklingsfas, det gläder mig. Jag hoppas att det kommer mycket folk också.

Ni spelade inför storpublik senast, vad tror du om denna matchen?

Jag hoppas väl att det kommer över tusen personer i alla fall. Vi hade åttahundra i första hemmamatchen, premiären, det är klart att nu har vi plockat tio poäng sedan dess. Kan man locka åttahundra till en premiär så borde det synas på läktarna att vi är ett bra lag och att vi förtjänar att vara i toppen. När det kommer mycket folk och hela kurvan på läktaren färgas grön och vit betyder det mycket och jag hoppas de sluter upp imorgon. Det kan vara den sista procenten som gör skillnaden, fotbollen är ju stark här och det finns starka traditioner.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Karaktären är svårt att säga något om för det är så mycket som kan påverka den, mål präglar matcher och åker man på en skada tvingas man kanske till rockader och förändringar. Det kommer nog ta femton-tjugo minuter innan matchen sätter sig ordentligt. Det kommer säkerligen att svänga en del i matchen. Men vår ambition är att vi skall vara spelförande på vår hemmaplan, men vi möter också ett skickligt lag med många duktiga individuellt men de är också ett starkt kollektiv. Det kommer att bli en intressant match för de i publiken, det finns många duktiga spelare på planen. Min fasta övertygelse säger 2-1 till oss som resultat.

 

Agim Sopi, Landskrona BoIS

Agim Sopi Foto: Bildbyrån

Agim Sopi
Foto: Bildbyrån

Det blev en komfortabel seger mot Rosengård senast, din bild av den matchen?

Vi dominerade matchen från start, vi hade full koll på tillställningen. De hade en eller två farligheter, annars hade vi full koll. Vi körde med aggressiv press, ville använda våra kanter så det var väl precis som vi ville ha det. Det kunde ha blivit fler mål också, men så länge vi skapar chanser så är det bra. Men visst, har man de möjligheterna som vi har så skall man göra ett par mål till, men 3-0 är helt okej det också.

Ni har fått en bra start på säsongen och toppar tabellen, vad tycker du om inledningen?

Man vill alltid ha full pott, men vi har börjat bra och kan inte klaga på vår inledning. Vi har tio poäng med oss, sedan om vi leder serien eller inte det är det alldeles för tidigt för att ha några synpunkter på. Vi får fortsätta som vi har gjort hitintills så tittar vi på tabellen när serien är färdigspelad. Vi har en bra trupp och vet vad vi håller på med, självförtroendet är på topp så det gäller för oss att trumma på. Vi jobbar vidare med det vi gör på träningarna och fortsätter med vår stabila defensiv så tror jag säkert att där kommer fler vinster för oss.

Finns där några skillnader mellan fjolårets och årets Landskrona, vad har utvecklats?

Karaktären. Vi har fått in spelare med rätt karaktär, det var inte dåligt med de som vi hade ifjol utan det är full respekt för dem men vi har fått in lite mer erfarenhet även om de är unga killar de också. Vi kämpar för varandra och jobbar som ett lag, det är ingen som viker sig. Vi har en stark trupp, det spelar ingen roll om vi spelar hemma eller borta för det är samma karaktär. Det är nog den stora skillnaden, att vi har spelare med den rätta karaktären. De vill vinna och det är laget före jaget som gäller alltid.

Det är Ljungskile ni gästar denna omgång, hur mycket har ni läst på om dem?

Tillräckligt mycket för att vi skall få tre poäng med oss hem. Jag har sett dem flera gånger men det enda som vi bryr oss om är vår prestation. Vi vet vilka ytor de söker och de har säkert kollat på oss också och vet hur vi ska agera, men det gäller att vi gör vårt jobb och håller oss till matchplanen så kommer det gå bra. De har ett bra lag också, det är många nya spelare och jag tycker de har gjort det över förväntan med så många nya spelare in. Det kommer vara tufft det vet vi om, men det är det i alla matcher, det finns inga lätta matcher på denna nivå.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är svårt att säga men jag tror säkert att de försöker styra spelet lite eftersom de spelar hemma. Vi vet vilken kant de söker mest, vi måste stänga de ytorna de söker också. Jag vet inte riktigt hur de kommer agera, men som de har gjort hitintills så är det ett klassiskt 4-4-2 med ett varierat spel av kort och längre. Vi kommer fortsätta göra vårt jobb som vi alltid gör med en stor rörlighet och flexibilitet i vårt spel, gör vi det kommer vi lyckas vinna tror jag.

Matchen spelas på lördag 13 maj klockan 16:00 på Skarsjövallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.