Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IK Brage och IF Brommapojkarna. Det är två anrika klubbar som ställs mot varandra på måndagskvällen i denna femte omgång av Norrettan. Brage har hitintills spelat till sig sju poäng och inledde säsongen med två mycket starka insatser, men senast åkte man på sin första förlust mot Västerås. Brommapojkarna toppar serien efter tre segrar och en oavgjord, man är med andra ord fortfarande obesegrade i serien. Under försäsongen möttes lagen, då slutade det oavgjort.

 

VeckansMatchPlaylink_brage_bp

 

Bengt Ottosson, IK Brage

Bengt Ottosson Foto: Bildbyrån

Bengt Ottosson
Foto: Bildbyrån

Det blev en tung förlust mot Västerås senast, vad har ni snackat om efter den matchen?

Vi hade väl, trots att vi låg under med 2-0 efter tjugo minuter, en bra matchbild. En kontrollerad matchbild bortsett från ett fåtal tillfällen där vi inte tar ett individuellt ansvar. När man kollar på det första målet ser man att vi är sex-sju stycken i vår box och de är bara en men han får lov att avsluta. Samma sak på nästa mål, då var vi flera stycken i boxen och de får ändå en friställd spelare som kan göra mål. Vi har tittat på de här momenten och låtit folk se misstagen och låtit dem börja ta mer ansvar. Det här är saker som vi har varit bra på hitintills men mot Västerås missade vi det ett par gånger och de straffade oss till max för det. Jag tycket att det var onödigt för vi var stundtals det bättre laget. Men som svar på din fråga, vi har lagt ett stort fokus på att snacka om individuellt ansvar efter den senaste matchen.

Ni har spelat in sju poäng på fyra omgångar, vad tycker du om er inledning av säsongen?

Ser man på förhand så är det väl en okej utdelning, sedan är vi såklart inte nöjda med de senaste två insatserna. Vasalund hemma är vi så pass mycket bättre i första halvlek att vi borde haft en större ledning i halvtid, sedan kom vi inte upp i prestation under andra halvlek. Sett till matcherna är vi inte nöjda med poängskörden, vår prestation var inte tillräckligt bra men vi hade velat ha tre poäng där. Men samtidigt, med sju poäng efter de här fyra matcherna och med tre poäng upp till Brommapojkarna får väl ändå vara helt okej.

Vad skulle du säg är de största skillnaderna på ditt Brage i år kontra under fjolåret?

Vi är ett starkare kollektiv och en starkare grupp. Bortsett från första halvlek sist har vi gjort ett bra jobb där alla varit lojala och arbetat hårt. Vi har elva krigare på plan varje gång vi startar nu och det hade vi inte förra året. Vi har också utvecklat vårt anfallsspel och skapar mer chanser på egen hand, vi har inte fått allt att stämma än men vi jobbar på det hela tiden. Stundtals har vi fått upp det i matcherna, men vi har en växel till att lägga i tycker jag. Men som svar på frågan, vi arbetar hårdare i år och har blivit skickligare i vårt anfallsspel.

På måndag tar ni emot seriefavoriten Brommapojkarna, vad vet ni om dem som lag?

Vi har bra koll på dem skulle jag säg, vi har sett alla deras matcher och mötte dem även under försäsongen så jag tycker att vi har en god koll på dem. Det är ett lag som vill vara spelförande och har många individuellt skickliga spelare och jag tycker att de har fått en god struktur. Jag tycker att de har fått en bra struktur både i sin offensiv och defensiv.

Avslutningsvis, kan du ge dig på och försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Om utgången vet jag inte, men vi går givetvis för vinst på vår hemmaplan och om vi kommer upp i nivå och prestation har vi goda förutsättningar för att vinna matchen. Jag hoppas vi kan få till samma spel som på försäsongen med två bra lag. Jag hoppas då också att vi får se en bra match och ett bra anfallsspel från bägge lagen.

 

Olof Mellberg, IF Brommapojkarna

Olof Mellberg Foto: Bildbyrån

Olof Mellberg
Foto: Bildbyrån

Det blev oavgjort mot Umeå senast, vad har ni tagit med er från den matchen? 

Vi gör inte en av våra bättre matcher mot Umeå men skapar trots det åtta-tio riktigt farliga målchanser och släpper till väldigt lite. Tyvärr åkte vi på en onödig omställning i slutminuterna som gjorde att vi bara fick med oss en pinne, men en stabil insats ändå.

Ni är allt jämnt obesegrade under säsongsinledningen, vad är det som gör er svårslagna?

Vi jobbar väldigt hårt i vårt försvarsspel och alla har tydliga roller som de känner sig bekväma i. Vi har också haft en bra bredd i vårt anfallsspel där vi skapat mycket chanser och gjort mål genom både omställningar, etablerat anfallsspel och fasta situationer.

På måndag gästar ni Brage på Domnarvsvallen, hur väl känner ni till dem?  

Jag kan Brage ganska väl, vi mötte dem på Grimsta under försäsongen i en jämn 1-1 match så jag scoutade dem inför den matchen. Jag har även kollat ett par av deras matcher i säsongsinledningen. Brage är ett mycket starkt Division 1-lag som jag tror kommer vara med och fightas i toppen i slutändan.

Du blev uppvisad senast och får därför inte leda laget, hur påverkar det uppladdningen?

Det påverkar inte förberedelserna nu under veckan men under matchen får Valli kliva in och ta lite mer ansvar. Han har stenkoll på läget och har mycket erfarenhet och rutin så det löser han bra.

Avslutningsvis, kan du ge dig på och försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi går för seger i alla matcher vi spelar men det kommer bli tufft. Hoppas såklart på seger.

Matchen spelas på måndag den 16 maj klockan 19:00 på Domnarvsvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan FC Höllviken och Mjällby AIF. Vi kliver in i den femte omgången och riktar fokus på Höllviken nere i Skåne där tabelltrean Mjällby AIF gästar FC Höllviken. Hemmalaget har trots en liten poängskörd inlett starkt och tagit emot två topptippade lag och tagit poäng mot bägge, och även varit nära på att gå vinnande ur matcherna. Gästerna vann mot Prespa Birlik senast och gjorde det bra, man genomgår en generationsväxling och de unga, hungriga spelarna i kombination med äldre mer rutinerade ger en spännande mix av spelare. Det kan nog bli en tight, spännande match.

 

VeckansMatchPlaylink_hollviken_mjallby

 

Anders Grimberg, FC Höllviken 

Anders Grimberg Foto: Bildbyrån

Anders Grimberg
Foto: Bildbyrån

Ni föll med uddamålet mot Husqvarna senast, vad har ni tagit med er från den matchen?

Hur viktigt det är att vara fokuserad i båda straffområdena, det har jag påtalat för alla våra spelare. I stort sett alla matcher jag har sett på denna nivå så har matcherna varit otroligt jämna, och det är klart det avgörs i straffområdena även om det är jämnt i spelet. Men det vi har tagit med oss från matchen är just koncentrationen i straffområdena och framförallt på fasta situationer.

Tre poäng på de inledande fyra matcherna, hur ser du tillbaka på er säsongsinledning?

Vi tillsammans i laget ser det som att vi inte varit underlägsna mot något motstånd överhuvudtaget och nu återkommer vi till det som vi pratade om innan med koncentrationen i boxarna. Spelmässigt har vi gjort godkända fotbollsmatcher och skulle kunna ha stått som segrare i de tre inledande matcherna, framförallt mot Utsikten där vi tappade en 2-0 ledning i slutet av matchen.

Hur ser du på den trupp ni förfogar över i år kontra hur den såg ut under fjolårets säsong?  

Jag tycker att vi har en mer flexibel trupp i år, men den är också mindre. Med flexibel menar jag att vi har fler spelare som kan spela på olika positioner så att jag kan vända och vrida på den biten. Sedan är det klart att när man tappar en spelare som Erik Pärsson som gjorde flest mål för oss så är det upp till bevis för de andra. Vi skapar målchanser i våra matcher men vi behöver sätta dit dem också. Jag tycker i alla fall inte att vi har en sämre trupp i år.

Den här omgången tar ni emot anrika Mjällby AIF, hur väl känner ni till dem som lag?

Jag har ju kollat på lite matcher och sånt, så som alla gör, och de har haft en stor omsättning av spelare precis som vi haft. De satsar på unga och duktiga och kombinerar det med Ekenberg och de här tre-fyra spelarna som varit med lite grann, de andra är unga och hungriga spelare. Mjällby själva är jag helt övertygad om har tålamod inför framtiden, visst de är inte av samma kaliber som förra året i Superettan men samtidigt så har de många talanger i sitt 4-4-2 spel. Bagaren och Asper har gått tillbaka till grunderna och det är hårt arbete som gäller, jag tror vi kan förvänta oss att de inte lämnar någonting åt slumpen. De kommer vara kompakta, välorganiserade och vänta på sina chanser.

Avslutningsvis, kan du ge dig på och försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Som alla de andra omgångarna kommer det här bli en jämn match, och nu återkommer jag till första frågan för det kommer avgöras på första och sista tredjedelen vilket lag som har mest mod. Och man måste ha lite finurlighet också, en klackspark måste man ha med sig också.

 

Patrik Rosengren, Mjällby AIF

Patrik Rosengren Foto: Bildbyrån

Patrik Rosengren
Foto: Bildbyrån

Det blev en hemmavinst mot Prespa Birlik senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Prespa var spelförande under stora delar av matchen så jag tycker vi försvarade oss bra och hade ett ganska bra omställningsspel som hotade dem bra och vi skapade väl de vassaste chanserna. Vi kunde nog gjort något mål till tycker jag, samtidigt gör dem det bra och är vassa genom sitt spelförande spel, men vi var överlag bra och gjorde en mycket bra match.

Under de inledande omgångarna har ni fått med er åtta poäng, hur ser du på inledningen?

Det har väl varit lite upp och ner, så är det, men vi har tagit åtta poäng på olika sätt och det är starkt för vi har i stort sett ett helt nytt lag. Men vi måste vara ödmjuka och det låter kanske tråkigt med en klyscha men vi ska ta en match i taget och göra det så bra som möjligt.

Du ville gärna undvika press på laget men ni är med där uppe, vad betyder det för er?

Nej men det är klart att det alltid är så när man är med i toppen att det blir en boost, men det har bara gått fyra matcher så vi kan inte klappa oss för mycket på bröstet. Det är många matcher kvar och vi får jobba långsiktigt.

Till helgen gästar ni FC Höllviken, vad och hur mycket vet ni om dem i nuläget?

Jag sitter precis och ska titta mer på dem, men lite vet man väl om sedan tidigare men inte jättemycket just nu. Genom vår matchväxlingsserver kan vi ta fram vad de är bra och mindre bra på, så vi utgår från det. De är ju obesegrade hemma trots att de haft svåra motståndare.

Avslutningsvis, kan du ge dig på och försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag har gissat tidigare och då gissat väldigt dåligt men vi går ju såklart för en seger, så är det. Men det gäller att vara ödmjuka och vi får inte glömma att vi möter ett bra lag på deras hemmaplan. Svårt att säg något om utgången men vi siktar givetvis alltid på att vinna.

Matchen spelas på söndag den 15 maj klockan 16:00 på Höllvikens IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.