Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans match” i vardera division (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

Norrettan

I norrettan har vi den här veckan valt att uppmärksamma och lyfta fram nykomlingsmötet mellan Nyköpings BIS och Valsta Syrianska. De bägge lagen har under dem inledande tre omgångarna imponerat många med sina sju respektive sex inspelade poäng. Det är två spelande lag och det faktum att de har klivit in så starkt i division ett gör förstås detta möte till än mer intressant, de skall bli ett sant nöje att följa utgången av denna ”veckans match”.

Norra

 

Håkan Andersson, Nyköpings BIS

Håkan_andersson_close

Ni har inlett säsongen i ettan riktigt bra, hur känner ni er inför söndagsmatchen mot Valsta Syrianska?

Vi har fått ett gott självförtroende allt eftersom det har gått bra under de tre inledande matcherna, får man säga. Det känns bra, även om vi dras med skador i truppen, dels i lagkapten Magnus Karlsson som gick sönder när vi mötte Luleå borta, han beräknas bli borta upp till sex veckor, men hans rehab har gått bättre än förväntat. Sen i helgen fick Per Pettersson kliva av med en lårkaka i den första halvleken mot IK Frej, det var därför vi spelade med en helt nykomponerad backlinje i andra och det kändes väl lite sådär. Nu har vi några dagar kvar till söndag och en lårkaka bör väl hinna läka till dess, men skador är en del av sporten och de dras ju alla lagen med.

Vad har ni tagit med er för positiva bitar från de första omgångarna?
Framförallt att vi har haft ett väldigt bra försvarsspel, än så länge har vi bara släppt in två mål varav ett, mot Västerås, var på straff. Sen tycker jag att vi har vårt eget anfallsspel, vilket är glädjande. Det har varit en fördel för oss att komma igång tidigt i år genom matcherna i Cupen, mot IFK Göteborg, Kalmar och Brage. Vi har gjort det bra, både i de matcherna och i serien och det är något vi tänker ta med oss.

Hur väl känner ni till era motståndare?

Vi är väldigt seriösa i det vi gör och började redan under förra året att alltid kolla på de lag vi skall möta. Nu ska jag förstås inte påstå att vi kan Valsta Syrianska in och utan till, men vi vet hur de spelar och vi kommer försöka utnyttja deras svagheter.

Om du själv får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du den kommer att se ut?
Jag tror det kommer bli en mycket jämn match, vi är som bekant båda lagen nya i den här serien och här finns det inga givna matcher, alla lag är bra. Det kommer bli en trevlig match för åskådarna, det är jag övertygad om då bägge lagen är två spelande lag, men vi har ett bra självförtroende och spelar på hemmaplan, där ska vi vara starkast.

Christer Mattiasson, Valsta Syrianska

Christer Mattiasson
Ni har överraskat många med er inledning på säsongen, hur känner ni er inför kommande match mot Nyköpings BIS?

Det känns väl bättre nu, vi gjorde en dålig match mot Västerås men redan dagen efter på träningen kände vi att den insatsen inte var vad vi hade tänkt oss. Nu tar vi med oss det till träningarna inför matchen på söndag och ser till att lägger allt fokus där det skall vara. Men man ska ha klart för sig att det inte är helt lätt att åka ner till Nyköping och möta dem där, dem har mycket kvalitet i laget och det gäller för oss att se upp där.

Vad är det i de tidigare matcherna som ni har gjort så bra?

Framförallt, om man tittar på de två första matcherna, så ställde vi upp defensivt i den första, vi ville stänga av mycket ytor för att senare ställa om och kontra. I den andra matchen, Umeå borta, fick vi mer ytor och kunde styra spelet, det har verkligen varit två olika matchbilder och spel i de matcherna. Min målskytt, ”Luka”, var väl inte helt nöjd efter en bra försäsong att få sitta på bänken i premiären mot AFC. Men när jag förklarade min idé för honom, att vi skulle ställa om senare köpte han det och gick in och vann matchen åt oss.

Hur väl känner ni till era motståndare?

Jag känner inte till dem så bra men kommer att få en uppdatering under dagen av de som såg matchen mot IK Frej senast. Men jag vet så pass mycket om dem att det gäller att inte ge de för mycket utrymme eller frisparkar för då smäller det, det gäller att vi fokuserar på att ha ett bra försvarsspel under 90 minuter, över hela planen.

Om du själv får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du den kommer att se ut?
Jag tror att det kommer vara Nyköping som tar initiativet då de är hemmalag, åtminstone till en början, sen får vi se. Det är ett lag som enligt mig har så pass mycket kvalitet i sitt lag att de borde ligga topp fem i serien, de kommer nog styra – vi kommer ligga och lura med kontringar.
Matchen spelas på söndag den 5 maj, klockan 17:00 på Rosvalla IP. Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com, rapporteringen finner ni här.

  

Söderettan

I söderettan har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan Torslanda och Utsikten, två lag som bägge har imponerat starkt under de inledande tre omgångarna. Bortalaget toppar serietabellen med sina sju poäng, men de bägge lagen har haft tufft motstånd men likväl imponerat, såväl poäng- som resultatmässigt. Det är en match mellan två lag från Göteborgstrakten och vi kan se framemot ett ”derby” på måndagskvällen för att avrunda denna omgång.

Södra 

 

Tomas Östlund, Torslanda IK

tomas-stlund

Ni har inlett riktigt starkt och tog en rejäl skalp nere i Limhamn senast, hur känner ni er inför måndagsmatchen mot Utsiktens BK? 

Nej det är klart, som du nämner, att vi har fått en mycket bra start och att det är viktigt att vara med från starten av en serie så man inte behöver jaga de andra lagen i slutet av säsongen. Vi kommer själva att den goda starten gett oss ett bra självförtroende och de skall bli riktigt kul att möta Utsikten på måndag. 

Vad tror du är nyckeln till att ni stått upp bra mot så pass etablerade motståndare?

Egentligen är det väl att vi har fått ordning på vårt försvarsspel, det var något som vi talat om förut, att det i kombination med moralen i laget är våra styrkor. Eftersom vårt försvarsspel är nyckeln till det egna spelet, vågar vi spela ut lite mer när det sitter som det skall.

Hur väl känner ni till era motståndare?

Vi känner till dem ”jätteväl” om man kan formulera sig så. Det är många av mina gamla spelare som är i Utsikten idag och tränaren Janne Carlsson och jag har känt varandra i 35 år nästan, vi är båda gamla tränare från ÖIS. 

Om du själv får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du den kommer att se ut?

Jag tror väl att Utsikten kommer ha mer boll än oss och de kommer kanske föra matchen mer än vad vi gör också, men jag tror ändå att det blir en jämn match och den kan egentligen sluta hur som helst. Båda lagen kan vinna den här matchen men måste jag gissa en utgång får jag väl gissa att det blir 1-1.


Janne Carlsson, Utsiktens BK

JanneC

Efter tre omgångar toppar ni serien och senast slog ni favorittippade Trelleborgs FF hemma, hur känner ni er inför mötet med Torslanda? 

Allting känns väldigt bra, vi har fått en godkänd start tycker jag. Det känns kul samtidigt som vi inser att det kommer bli en helt annan matchbild mot Torslanda men vi känner oss förbereda och det skall bli roligt att spela. 

Vad skiljer sig mellan Utsikten i år och tidigare år?

Jag får tyvärr säga pass på den frågan, tyvärr kan jag dem för dåligt. Nu har jag haft ett uppehåll under två år som tränare och har inte följt Utsikten så bra måste jag erkänna. Den frågan får nog ställas till spelarna eller de personer som arbetat i och kring föreningen under tiden.

Hur väl känner ni till era motståndare? 

Vi känner till Torslanda väldigt bra och det kommer nog bli en match utan några överraskningar, vi mötte dem i en träningsmatch under försäsongen och lagen har mött varandra många gånger genom åren. Vi har kollat lite på varandra under uppstarten här och Tomas (Östlund) var här sist och såg oss spela mot Trelleborg. De har ett tufft lag och är väldigt svårslagna.

Om du själv får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du den kommer att se ut?

Jag tror att det kommer vara en jämn match och tror inte att något av lagen på något vis kommer vara mer bollförande än det andra, bollen kommer få byta ägare många gånger. Sen är det oklart huruvida om matchen kommer spelas på konst- eller naturgräs och det är klart att underlaget påverkar matchbilden en del. Men jag hoppas att bägge lagen bjuder till i matchen och går för vinst!

Matchen spelas på måndag den 6 maj, klockan 19:00 på Torslandavallen. Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com, rapporteringen finner ni här.